Klimaskovfond om skovrejsning: partnerskaber øger tempoet
Klimaskovfonden har de seneste fire år arbejdet målrettet på at rejse skov i Danmark. Fondens erfaringer med at sætte fart på skovrejsning er vigtige, når der med Grøn Trepart skal rejses meget mere skov de næste årtier.

Klimaskovfonden, der blev nedsat af Folketinget for fire år siden, er i fuld gang med at plante nye skove over hele landet. Gennem de seneste fire år har fonden udviklet nye modeller for hvordan der kan plantes nye klimarobuste skove, og givet tilsagn om at støtte indtil videre 141 nye skove, hvoraf knapt en tredjedel allerede er plantet.
I løbet af de første år har fonden fået erfaringer, der er værdifulde, når Danmark de kommende årtier skal have meget mere skov. En af de erfaringer er, at partnerskaber mellem forskellige aktører skaber hurtigere handling. Det kan være mellem jordejere og virksomheder eller vandselskaber, kommuner, kirker og lokale borgerråd.
”Nogle har jord, hvor de gerne vil rejse skov, andre vil gerne være med til at finansiere klimaindsatsen gennem bidrag til konkrete skovrejsningsprojekter herhjemme, som de nemt kan følge med i. Vi kan bringe dem sammen, der gerne vil være med i den her form for klimahandling. Det giver både lokal forankring og en medfinansiering fra private, som er vigtig for at nå klimamålene. Men allervigtigst er det nok, at det giver både glæde, stolthed og engagement hos alle involverede,” siger Poul Erik Lauridsen, der er direktør i Klimaskovfonden.
Virksomheder vil være med til at plante skov
Fonden finansierer de nye skove gennem bidrag fra private og virksomheder og lige nu mærker fonden stor interesse fra virksomheder, der vil bidrage til klimaindsatsen og indgå i partnerskab med Klimaskovfonden om at plante skov i deres lokalområde.
“Vi oplever, at danske virksomheder i stigende grad efterspørger muligheden for at være med til at plante skov. De vil gerne skabe en klimaeffekt men i høj grad også være med til at beskytte drikkevand og vandmiljø og øge biodiversiteten. Bidrag fra virksomheder kan sætte endnu mere fart på skovrejsningen,” siger Poul Erik Lauridsen.

Blandede skove med mange arter
En anden vigtig erfaring er, at skovene skal indeholde mange forskellige arter, så skovene bliver robuste overfor fremtidens klimaforandringer. Der plantes også træer, som ikke er hjemmehørende på vores breddegrader, men som vil komme til at klare sig godt i fremtiden, for eksempel valnød, douglasgran og ægte kastanje.
”Vi planter skove med stor variation, fordi det giver mere robuste skove. Samtidig er det med til at understøtte biodiversiteten og give mere spændende skove, som vores børn og børnebørn kan på opdagelse i,” forklarer Poul Erik Lauridsen.
Får man støtte fra Klimaskovfonden skal der være både løvtræer, nåletræer og skovbryn med blomstrende buske og træer. Der skal også være områder med urørt skov og lysaben natur, som også er vigtigt i den grønne trepartsaftale. De områder kan på sigt blive beskyttet natur.
Alle fondens skove bliver pålagt fredskovspligt, så der skal være skov for fremtiden på arealet, uanset om der tyndes ud eller høstes træ til byggeri.
Har man jord, kan man allerede nu søge fonden, der lige nu har 32 millioner kroner i en pulje til skovrejsning og lavbundsprojekter. Fristen er den 16. december 2024.

Nøgleord
Kontakter
Astrid Bjørg MortensenChefkonsulent – kommunikationsansvarlig
Tlf:23 11 17 51am@klimaskovfonden.dkLinks
Klimaskovfonden
Klimaskovfonden bidrager til de danske klimamål gennem skovrejsning og udtagning af kulstofrige lavbundsjorde i Danmark. Fonden giver virksomheder, lodsejere, kommuner og privatpersoner mulighed for klimahandling gennem bidrag til klimaindsatsen gennem bidrag til CO2-enheder fra fondens projekter, eller ved at ansøge om støtte til klimaprojekter på arealer i Danmark. Klimaskovfonden er en uafhængig statslig forvaltningsenhed oprettet af Folketinget.
Følg pressemeddelelser fra Klimaskovfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klimaskovfonden
Få støtte til at plante skov: Nemmere at ansøge og mulighed for højere støtte15.5.2025 10:48:39 CEST | Pressemeddelelse
Klimaskovfondens nye runde med støtte til skovrejsning bliver første mulighed for at få højere støtte efter Den Grønne Trepart. Fonden forventer at give indkomstkompensation oveni støtten til selve skovrejsningen allerede fra denne ansøgningsrunde. Samtidig forenkles ansøgningen, så træerne kan komme hurtigere i jorden.
Den første af sjællandske børns skove er plantet3.5.2025 08:38:00 CEST | Pressemeddelelse
Den første af Børnenes Skove er nu plantet og skal vokse op sammen med de sjællandske børn. Børn fra Toreby på Lolland hjalp til med at plante træer på marken, der nu bliver omdannet til en skov til oplevelser, leg og læring.
Inivtation til pressen: Vær med når den første af Børnenes Skove plantes i Toreby28.4.2025 08:38:00 CEST | Pressemeddelelse
Fredag den 2. maj kl. 13-14.30 planter Torebys børn, Guldborgsund Kommune og Region Sjælland træer i den nye skov, der kommer til at ligge helt tæt på den nye skole i Toreby. Skoven er finansieret af Region Sjællands klimabidrag – der svarer til et træ per barn født i regionen i år og de kommende år - og den skal have faciliteter, der gør den særligt velegnet for børn at opdage, lege og lære om naturen.
Ny naturskov skal spire frem i Køge15.4.2025 08:38:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimaskovfonden sætter fem nye skovrejsningsprojekter i gang hvor skovene i højere grad skal udvikle sig på naturens egne præmisser for at understøtte biodiversitet. Et af stederne er Kohaven i Køge, hvor ny skov og natur skal spire frem.
Ny skov i Odsherred med flere fordele8.4.2025 10:42:19 CEST | Pressemeddelelse
Ved Hesselvej uden for Nørre Asmindrup i Odsherred Kommune plantede Klaus Boesen og hans familie skov på deres grund. Fordi miljøet og naturen er vigtig for dem. De fik tilskud fra Klimaskovfonden til skoven, der udover CO2-effekt også beskytter drikkevand og udvider eksisterende naturområder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum