At få flere på fuldtid kræver en stor indsats - men det lønner sig
Der er gevinster at hente på arbejdsmiljø, sygefravær og faglighed, når medarbejdere går fra deltid til fuldtid, viser erfaringer fra kommunerne, der er samlet i et nyt inspirationskatalog.
At få flere på fuldtid kræver en stor indsats - men det lønner sig. Sådan lyder den foreløbige konklusion efter fem år med ”En fremtid med fuldtid” - en fælles indsats mellem KL og Forhandlingsfællesskabet, der skal få flere kommunale medarbejdere op i tid eller på fuldtid.
Den fælles indsats startede tilbage i 2018. Nu er de to samarbejdspartnere på gaden med et nyt casekatalog, der samler op på erfaringerne og kommer med inspiration til, hvordan man kan arbejde med fuldtidsindsatser på ældre-, dagtilbuds- og socialområdet.
”Det er en utrolig vigtig dagsorden for vores velfærdssamfund og de ansatte, der knokler for det. Hvis vi også skal kunne levere tilfredsstillende service til borgerne i fremtiden, skal vi gerne have flere op i tid,” siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg.
Giver mere tid til at udføre opgaver
Også Mona Striib, formand for Forhandlingsfællesskabet, glæder sig over det fælles fokus på fuldtidsindsatsen. Hun påpeger, at der er fordele for såvel velfærdssamfundet som for den enkelte medarbejder, når flere kan se sig selv arbejde flere timer.
”Det er godt, at vi lytter til erfaringerne og medarbejderne derude. Nogle er bekymrede for, om de kan holde til flere timer, fordi de i forvejen løber alt for stærkt. Men erfaringerne viser, at de, der går op i tid, faktisk oplever et bedre arbejdsmiljø, fordi de får mere tid til at udføre og fuldende deres opgaver. Det har også betydning for dem, de drager omsorg for i deres arbejde,” siger hun.
Eksemplerne i det nye inspirationskatalog viser bl.a., at der ligger en stor kulturændring og venter. Fx er der en række barrierer blandt både ansatte og arbejdsgivere, som skal overkommes, hvis det skal lykkes at få flere til at arbejde flere timer.
Godt med indflydelse på arbejdstider
Hvis flere deltidsansættelser skal omsættes til fuldtidsansættelser, er det også nødvendigt at give de ansatte mere fleksibilitet, påpeger Mona Striib.
”Vi kan se, at det gør en forskel at give de ansatte indflydelse på deres komme- og gåtider. Selv små ændringer kan gøre det langt lettere at få arbejdsliv og familieliv til at gå op - og give større arbejdstilfredshed. På store dele af arbejdsmarkedet er det muligheden for hjemmearbejde, som giver de ansatte fleksibilitet i hverdagen. Det er der faktisk også nogle, som har haft fine erfaringer med på dagtilbudsområdet. Jeg ser gerne, at flere går på opdagelse i mulighederne for at løse nogle af opgaverne hjemmefra,” siger hun.
Arbejdstilrettelæggelse er et sted at sætte ind. Medarbejderne er ikke nødvendigvis interesserede i at arbejde flere dage om ugen, men måske de vil tage et par timer mere på deres vagter. Det er et vigtigt greb, understreger Michael Ziegler.
”Vi står over for store udfordringer med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i vores velfærd, og det at få flere på fuldtid er en vigtig del af løsningen. Vi er nødt til at gøre det attraktivt for vores medarbejdere og imødekomme nogle af deres ønsker,” siger han.
Resultaterne af at få flere ansatte på et højere antal timer er - udover mere arbejdskraft - mere kontinuitet, højere faglighed og flere kendte ansigter for borgerne, viser erfaringerne fra kommunerne. Det resulterer i bedre arbejdsmiljø, færre vikarer og fald i sygefraværet.
Du kan læse mere om fordelene og erfaringerne i casekataloget her:
Hvordan kommer flere på fuldtid? Se kommunalt casekatalog | VPT
Følg pressemeddelelser fra KL
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra KL
KL: Ny aftale tager første skridt mod en bedre balance på socialområdet20.1.2025 17:05:39 CET | Pressemeddelelse
Ny politisk aftale på socialområdet skal være med til at sikre udsatte borgere mere hjælp for pengene og en bedre økonomisk balance i kommunerne. Formand for KL’s socialudvalg, Ulrik Wilbek, glæder sig over aftalen og opfordrer til yderligere tiltag.
Vigtigt, at en investering i de kommunale beredskaber står for tur15.1.2025 09:41:00 CET | Pressemeddelelse
Første skridt mod at ruste det danske beredskab til nutidens og fremtidens kriser er nu taget. Næste skridt må være at investere massivt i de kommunale beredskaber og sikre, at kommunerne bliver en del af det nationale cyberforsvar, lyder det fra KL.
Nyt udspil om kollektiv trafik: Danmark skal hænge sammen20.12.2024 07:34:02 CET | Pressemeddelelse
Det skal være attraktivt at bo, leve, arbejde, uddanne sig og drive virksomhed i alle dele af landet. Det skal den kollektive trafik være med til at understøtte. Derfor foreslår KL en helt ny model, hvor kommunerne og staten er ene om at have ansvaret.
Aarhus Kommune vil stå i spidsen for EU-projektet LIFE ACT13.12.2024 13:29:27 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Kommune og KL er klar til at stille sig i spidsen for at sikre, at vigtige EU-midler til klimatilpasning fortsat kommer de danske kommuner til gavn. Klimatilpasningen laves lokalt.
Beredskaberne skal rustes bedre til klima, cyberangreb og grøn teknologi10.12.2024 14:16:13 CET | Pressemeddelelse
Der er brug for mere materiel, mere uddannelse og flere øvelser til de kommunale beredskaber samt en grundig analyse af fremtidens behov, hvis vi skal skabe tryghed for danskerne, lyder det fra KL forud for forhandlinger om en beredskabsaftale.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum