Historisk nyudgivelse om museets hollandske og flamske samling
Den 28. november 2024 udgives det første store katalog over Nivaagaards Malerisamlings hollandske og flamske samling Dutch and Flemish Painting at The Nivaagaard Collection. Det rigt illustrerede katalog bringer fornyet opmærksomhed til den betydningsfulde danske samling af 57 hollandske og flamske malerier. For første gang i over et århundrede er denne samling blevet grundigt undersøgt, hvilket har resulteret i nye indsigter og opdagelser på baggrund af kunsthistorisk og teknisk forskning.
Nivaagaards Malerisamling inviterer på udgivelsesdagen til et gratis foredrag med forskerne Jørgen Wadum og Angela Jager, der præsenterer highlights fra bogen og de tre års forskning, der ligger til grund for den historiske udgivelse.
I anledning af bogudgivelsen: Dutch and Flemish Painting at The Nivaagaard Collection inviterer Nivaagaards Malerisamling til et gratis foredrag torsdag 28. november kl. 16-17 ved forskerne Jørgen Wadum og Angela Jager. Kom og hør om tilblivelsen af det første store katalog over hele museets hollandske og flamske samling - med fem særlige highlights fra de seneste tre års forskning.
Mesterværker af berømte hollandske og flamske malere – Pieter Brueghel II, Rembrandt, Jan Steen, Meindert Hobbema og Cornelis de Vos m.fl. – udgør en væsentlig del af museets faste samling. For første gang i over et århundrede er disse 57 værker blevet grundigt undersøgt, hvilket har resulteret i det rigt illustrerede samlingskatalog Dutch and Flemish Painting at The Nivaagaard Collection.
Her præsenteres resultatet af en omfattende kunsthistorisk og teknisk forskning, der byder på nye tilskrivninger og forbindelser, reviderede dateringer og en dybere indsigt i maleriernes tilblivelse, bevaring og position indenfor hollandsk og flamsk kunsts bredere historie. Derudover giver to essays en dybdegående udforskning af Johannes Hages (1842-1923) passionerede erhvervelse af disse værker og deres bemærkelsesværdige bevaringshistorie. Publikationen er en uvurderlig fremtidig ressource for både specialister og kunstelskere.
Højdepunkter fra tre års forskning
Udgivelsen er resultatet af et samarbejdsprojekt mellem Nivaagaards Malerisamling og RKD (Nederlandenes Institut for Kunsthistorie), udført i årene 2022-2024 af museets specialkonsulent prof. em. dr. Jørgen Wadum og den hollandske kunsthistoriker dr. Angela Jager fra RKD, der har anvendt den nyeste ekspertise og tekniske forskning i deres undersøgelser af de hollandske og flamske malerier.
Et bemærkelsesværdigt resultat af forskningen var genforeningen i 2023 af et familieportræt af Cornelis de Vos. Her fandt forskerne frem til den forsvundne mor i portrættet, som nu hænger ved siden af det store Dobbeltportræt af en far med sin søn fra 1626, da opdagelsen lykkeligvis gjorde det muligt for Nivaagaards Malerisamling at erhverve kvindeportrættet.
Forskernes dybdegående undersøgelse af Rembrandts Portræt af en 39-årig kvinde og maleriets formodede pendant fra The Metropolitan Museum of Art med et afsluttende internationalt forskningsseminar gav en række nye indsigter, som for nylig blev præsenteret i museets fokusudstilling Rembrandt Reunited (3. september - 10. november 2024).
Derudover har forskningen ført til en lang række nye tilskrivninger, mere nøjagtige dateringer, omfattende oplysninger om ejerhistorik og identifikation af motiver.
Katalogets indhold
Samlingskataloget (384 sider) indeholder to essays og 57 værkopslag. I det første essay gennemgår Angela Jager og forsker Jesper Svenningsen, SMK, historien om samlingen, der har sin oprindelse i Johannes Hages private samling. Sammen med sin kunstkyndige ven Frederik Grünwaldt rejste Hage rundt i Europa og erhvervede kunstværker, guidet af råd fra eksperter som den hollandske Cornelis Hofstede de Groot. I det andet essay diskuterer Jørgen Wadum maleriernes restaureringshistorie og fremhæver Hages samarbejde med den kendte tyske konservator Alois Hauser, som spillede en afgørende rolle i bevarelsen af samlingen.
Indlæggene, der primært er skrevet af Angela Jager og suppleret med tekniske beskrivelser fra Jørgen Wadum, omfatter billeder af malerierne. Blandt bidragene er to indlæg af RKD-kurator Sabine van Beek, som præsenterer en ny identifikation af Landskab med falkejægere til hest. RKD-kurator Rudy Jos Beerens diskuterer David Teniers’ Det tømte krus, mens Jørgen Wadum undersøger en af de senere års tilføjelser til samlingen, Pieter Claesz' Opstilling med skinke. Angela Jager og Nils Büttner var medforfattere til en kritisk revurdering af Portræt af en mand, tidligere tilskrevet Rubens og Van Dyck.
Alle maleriernes katalogoplysninger vil blive opdateret og gjort digitalt tilgængelige i såvel RKD's store billedarkiv samt Nivaagaards Malerisamlings digitale samling.
Forskningsprojektet og udgivelsen er muliggjort med støtte fra Kulturministeriets Forskningspulje og Augustinus Fonden.
Køb kataloget
Via Nivaagaards Malerisamlings museumsbutik eller webshop (https://shop.nivaagaard.dk/)
Pris: 360 kr. / særpris 300 kr. på udgivelsesdagen
Billetbestilling til foredrag torsdag 28. november kl. 16-17
Foredraget er gratis for museets gæster, når entreen er betalt. Billet til 0 kr. reserveres via nivaagaard.dk
Bemærk: Foredraget foregår på engelsk.
Billeder
Om Nivaagaards Malerisamling:
Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog
Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
For første gang i Danmark: Bloomsbury-gruppen2.1.2025 10:48:33 CET | Pressemeddelelse
Nivaagaards Malerisamling præsenterer i 2025 den første udstilling i Danmark om Bloomsbury-gruppen. Med dyrkelse af det, de kaldte livets kunst, skabte kredsen af britiske pionerer inden for litteratur, kunst, design, økonomi og livsførelse et nybrud i årtierne omkring 1. verdenskrig, der stadig rækker ind i vores tid 100 år senere.
Kunstnerkolonien i Hornbæk - og på Nivaagaards Malerisamling4.12.2024 10:57:48 CET | Pressemeddelelse
DR’s kommende sæson af Kunstnerkolonien er optaget i Hornbæk og Nivå i Nordsjælland, hvor kunstnerne henholdsvis boede og havde værksteder, og tv-ferniseringen med værker af seks markante samtidskunstnere fandt sted på Nivaagaards Malerisamling. Det hele kan opleves fra den 28. december, når serien får premiere på DR - og i virkeligheden fra den 10. januar, hvor Nivaagaards Malerisamling slår dørene op til udstillingen med værkerne fra Kunstnerkolonien i Hornbæk i et nyt møde med museets kunstsamling.
Jul på Malerisamlingen22.11.2024 12:18:54 CET | Pressemeddelelse
Jul på Nivaagaards Malerisamling er juleklip til hjerternes fest den første søndag i advent, fællespisning og fællessang der synger julen ind, oplæsning af Selma Lagerlöfs 'Sankt Lucia' ved skuespiller Karen-Lise Mynster med Lucia-optog, gratis introduktioner hver torsdag i den aktuelle Kvium-udstilling WETLAND og julefrokost på museet 2. juledag.
Friedrichs farver på Nivaagaards Malerisamling13.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
FOREDRAG: Lilian Munk Rösing har høstet flotte anmeldelser for sin seneste udgivelse Friedrichs farver, der kaster et nyt blik på romantikkens store landskabsmaler Caspar David Friedrich. 2024 markerer 250-året for hans fødsel, og tirsdag 19. november besøger Lilian Munk Rösing Nivaagaards Malerisamling og fortæller om Friedrichs liv og fascinationen af farverne og billedrummet i hans malerier.
Nivaagaards Malerisamling erhverver Carl Blochs mesterportræt af H.C. Andersen12.11.2024 13:49:17 CET | Pressemeddelelse
Carl Blochs Portræt af H.C. Andersen fra 1869 er et af de bedste portrætter udført af eventyrdigteren i levende live – selv om modellen selv fandt sit hår for gråt og ærgrede sig over en fedtplet på tøjet. Nivaagaards Malerisamling har siden 2019 haft portrættet deponeret fra en schweizisk privatsamler, som ikke måtte føre det ud af landet pga. eksportforbud. Nu er det lykkedes museet at erhverve værket, der præsenteres nyrestaureret i en særophængning med et udvalg af samlingsværker fra H.C. Andersens elskede Italien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum