Den Grønne Ungdomsbevægelse: “Grøn Trepart adresserer ikke de kriser, den er sat i verden for at løse”
I dag kunne Socialdemokratiet, Venstre, Moderatorne , Liberal Alliance, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti præsentere en aftale om implementeringen af den grønne trepart. Aftalen møder stor kritik fra Den Grønne Ungdomsbevægelse, som de seneste måneder har demonstreret foran Ministeriet for Grøn Trepart, blandt andet ved at sultestrejke, for at få politikerne til at tage et opgør med den danske dyreproduktion:
I dag kunne Socialdemokratiet, Venstre, Moderatorne , Liberal Alliance, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti præsentere en aftale om implementeringen af den grønne trepart. Aftalen læner sig op ad den aftale, som regeringen forhandlede på plads med forskellige interesseorganisationer, blandt andet Landbrug og Fødevarer, Dansk Industri og Danmarks Naturfredningsforening, før sommerferien. Dette møder stor kritik fra Den Grønne Ungdomsbevægelse, som de seneste måneder har demonstreret foran Ministeriet for Grøn Trepart, blandt andet ved at sultestrejke, for at få politikerne til at tage et opgør med den danske dyreproduktion:
“Både ungdommen, landbruget, klimaet og vandmiljøet bliver tabt på gulvet med denne aftale. Dansk landbrug bliver lænket til konventionel dyreproduktion, som er den mest ressourcekrævende og klimaskadelige produktion af mad overhovedet, og man satser igen for stort på frivillige aftaler. Vi skal producere mad til mennesker og ikke foder til dyr, hvis dansk landbrug skal fremtidssikres i en eskalerende klimakrise. I stedet fastholder denne aftale Danmarks verdensrekord i dyreproduktion, hvilket er uforeneligt med et reelt bæredygtigt samfund.” siger Johan Klejs, aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse og en af de aktivister, der deltog i sultestrejken.
.
Aftalen indeholder en CO2e-afgift på 120 kr. pr. ton i 2030, hvilket går imod Klimarådets anbefaling på 1500 kr. pr. ton i 2030 og står i kontrast til industriens afgift på 750 kr. pr. ton. Klimarådets anbefalede CO2e-afgift ville ellers sikre det økonomiske incitament til at omstille landbruget fra produktion af dyr til produktion af planter. Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer derfor, at ekspertorganets anbefalinger ikke er blevet fulgt:
“Klimarådet anbefaler en CO2e-afgift på 1500 kr., mens industriens afgift ligger på 750 kr. Alligevel lader aftalepartierne landbruget gå fri med en CO2e-afgift på små 120 kr, der altså er over tolv gange mindre end klimarådets anbefaling. Det er grundlæggende et frikort til den industrielle animalske produktion om at fortsætte deres klimagasudledning og forurening af vores fjorde og drikkevand. Den sikrer ikke en strukturel omlægning til fremtidens plantebaserede fødevaresystem," fortsætter Johan Klejs.
Som en del af aftalen afsætter man 10 mia. kr. til pyrolyse-teknologi og indfører et økonomisk tilskud til metanreducerende fodertilsætningsstoffer. Ifølge Den Grønne Ungdomsbevægelse er dette blot et af mange midler i aftalen, som bidrager til at bevare status quo i dansk landbrug til fordel for de konventionelle storbedrifter. Ungdomsbevægelsen kritiserer, at landbrugslobbyen ifølge dem har dikteret store dele af aftalen, og at ungdommen og klimaet er blevet udelukket fra forhandlingslokalet:
“Den her aftale opfordrer direkte landmændene til at satse på umodne teknologier for at bevare den enorme dyreproduktion frem for at gå over til plantebaseret produktion. Det bliver igen de konventionelle storbedrifter, der bliver forgyldt. Derfor er der heller ikke tvivl om, at aftalen afspejler den massive magt landbrugslobbyen har på den første landbrugspolitik i Danmark.,” siger Emil Bejer-Pedersen, presseansvarlig under landbrugskampagnen i Den Grønne Ungdomsbevægelse.
Ifølge Emil Bejer-Pedersen har Den Grønne Ungdomsbevægelse været i løbende dialog med oppositionspartierne, herunder Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten samt Danmarks Naturfredningsforening. Bevægelsen har ifølge dem selv været med til at påvirke partierne til at kræve tidligere genbesøg af aftalen, fokus på et loft for import af sojafoder og streng regulering af kvælstof. CO2e-afgiften, som har været et af Den Grønne Ungdomsbevægelsens hovedkrav, har aftalepartierne dog ikke lykkes med at rykke ved:
“Det er selvfølgelig skuffende, at oppositionen ikke har fået mere igennem, og især at afgiften stadig er så pinligt lav, som den er. Enhedslisten og Alternativet er de eneste af de grønne partier, der reelt har overvejet, hvilke konsekvenser aftalen fører med sig, og de har derfor valgt ikke at legitimere den uambitiøse aftale. Vi er skuffede over, at andre såkaldte “grønne” partier er gået med i regeringens historiske klimasvigt, beretter Emil Bejer-Pedersen.
Selvom aftalen er landet, er det ifølge Den Grønne Ungdomsbevægelse ikke det sidste, aftalepartierne kommer til at høre fra dem. Ifølge aktivisterne vil de fortsætte demonstrationerne for det, de kalder et levedygtigt landbrug.
Kontakter
Emil Bejer-PedersenHenvendelser vedrørende landbrug og Grøn Trepart
Tlf:+45 61 60 88 34Johan Klejs
Tlf:41821608johan.klejs@gmail.comBilleder
Om Den Grønne Ungdomsbevægelse
Den Grønne Ungdomsbevægelse kæmper for en grøn og retfærdig fremtid. Vi er en græsrodsbevægelse af unge over hele landet og er partipolitisk uafhængige.
Følg pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Den Grønne Ungdomsbevægelse
Den Grønne Ungdomsbevægelse tager til COP2912.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mandag d. 11. november blev FN’s 29. klimakonference (COP29) skudt i gang. Bare få dage efter det amerikanske valg mødes verdens lande for at sætte retningen for den globale klimapolitik. Den Grønne Ungdomsbevægelse er til stede på konferencen og håber på at udgøre en modvægt til fossillobbyen og dermed skubbe forhandlingerne i en mere ambitiøs retning sammen med resten af det globale civilsamfund.
29 unge trængte ind i Ministeriet for Grøn Trepart: Kræver opgør med dyreproduktion23.10.2024 20:43:50 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag eftermiddag gik 29 unge aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse uanmeldt ind i Ministeriet for Grøn Trepart i en fredelig protest mod de igangværende landbrugsforhandlinger. Aktivisterne satte sig i trappeopgangen lige uden for forhandlingslokalet, hvor de råbte kampråb, der uden tvivl kunne høres af politikerne og ministeren. Efter en times protest ankom politiet for at fjerne aktivisterne, men i stedet for at bære dem ud på fredelig vis eller benytte elevatoren, valgte betjentene at anvende smertegreb for at trække de unge ud af bygningen. Flere af aktivisterne blev efterfølgende set med forbindinger som følge af den voldsomme behandling.
Den Grønne Ungdomsbevægelse indtager forhandlingskontor på Ministeriet for Grøn Trepart: “Vi bliver siddende, indtil vores krav bliver mødt”23.10.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse melder, at de i dag vil eskalere deres metoder. De har den sidste måned dagligt lavet demonstrationer uden for landbrugsforhandlingerne, og det er knap 2 uger siden, at 11 af dem afsluttede en 8-dages sultestrejke. I dag rykker Den Grønne Ungdomsbevægelse deres demonstrationer indenfor i Ministeriet for Grøn Trepart med kravet om reel indflydelse på aftalen. Hvis de lykkes med at komme ind i bygningen og op på etagen, hvor forhandlingslokalerne er, flytter de sig kun, hvis regeringen og oppositionen går med til deres krav. Ellers bliver det politiet, der må fjerne dem.
Den Grønne Ungdomsbevægelse afslutter sultestrejken foran landbrugsforhandlingerne, men protesterne fortsætter8.10.2024 18:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter otte dage uden mad har 11 aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse valgt at afslutte deres sultestrejke ved landbrugsforhandlingerne. Strejkens formål var at skabe opmærksomhed omkring behovet for en radikal omlægning af Danmarks intensive dyreproduktion. Bevægelsen har undervejs opnået stor opbakning med over 6.600 underskrifter, der bakker op om deres centrale krav: en CO₂-afgift på 1.500 kr./ton, målrettet de største forurenere, og midlerne herfra skal støtte omstillingen til plantebaseret produktion.
Greta Thunberg støtter op om den danske sultestrejke mod landbrugsforhandlingerne3.10.2024 18:14:52 CEST | Pressemeddelelse
De 11 unge fra Den Grønne Ungdomsbevægelse er nu på dag 4 af deres sultestrejke foran forhandlingerne om Grøn Trepart. I dag var der solidaritetsdemonstration ved siden af de sultestrejkende, hvor omkring 200 personer viste deres støtte ved at sætte sig ved siden af de strejkende – heriblandt den svenske klimaaktivist Greta Thunberg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum