Operation Dagsværk

Verden har sjældent haft mere brug for global solidaritet og samarbejde, men alligevel kæmper Operation Dagsværk for at overleve.

Del

På onsdag d. 20 nov. løber Dagsværkdagen 2024 af stablen. Her vælger tusindvis af danske unge på ungdomsuddannelser og efterskoler i hele Danmark at bruge dagen på at arbejde frem for at gå i skole og donere deres løn til at støtte udsatte unge i Zimbabwe.  

Elever over hele Danmark bliver f.eks hyret af virksomheder eller private til at udvikle fremtidige indsatser, udvikle so-me content, pakke julegaver ind eller få styr på efterårshaven. I år arbejder Operation Dagsværk sammen med DREAMTOWN om projektet ‘De unges kamp’. Projektet er blevet demokratisk udvalgt af elever fra gymnasier i hele landet.

Operation Dagsværk er en ungeledt bevægelse, hvor elever på tværs af Danmark hvert år stemmer om et projekt ude i verden, som de vil støtte op om via den årlige indsamling i November. Men i forhold til tidligere Dagsværkdage, er det kun 3000-4000 elever der i år arbejder, hvor OD tidligere har kunne mobilisere mere end 35.000.

Noget er forandret og selvom det er fantastisk at se opbakningen fra de mange engagerede elever, så er det også trist at se den historiske lave tilmelding fra skolerne. Det er der mange årsager til. For operation Dagsværk kæmper for at følge med og tilpasse sig den verden vi lever i. En skrøbelig økonomi, et forandret uddannelsessystem og nye måder at engagere eller ikke-engagere sig på som ung er blot nogle af de udfordringer, som Operation Dagsværk står over for i dag. Det kræver derfor en kæmpe kraftanstrengelse at få vendt tendenserne om, og vi har brug for al den støtte vi kan få for at komme igennem. 

Som Elisabeth, der er gymnasieelev og bestyrelsesmedlem i Operation Dagsværk siger: “vi får gennem hele vores opvækst at vide, at vi skal værne om demokratiet og deltage aktivt i den offentlige debat. Det er en af demokratiets kerneværdier, bliver vi fortalt. Men hvordan skal vi gøre det, hvis magthaverne alligevel træffer beslutninger om os uden at inddrage os?”

Operation Dagsværk er nemlig ikke klar til at dø.  For verden har sjældent haft mere brug for global solidaritet og samarbejde, og vi tror på, at de unge generationer er de vigtigste aktører heri.

Årets projekt i tal:

- Vi vil nå 12.264 unge, der lever i 12 urbane udsatte områder på tværs af byerne Harare og Bulawayo.

- uddanne 120 unge fra 15 forskellige græsrodsorganisationer. Her styrkes de unges og organisationernes evne til at tackle udfordringerne omkring unges mentale sundhed.

- afholde kunst- og sportsaktiviteter for 12.000 unge. Aktiviteterne gennemføres af 64 unge fra 15 forskellige kunstgrupper og 80 unge fra fire forskellige sportsklubber.

- støtte 700 unge med professionel psykologhjælp.

Man kan læse mere på www.od.dk.

Projektet er støttet af Udenrigsministeriets GLOBUSpulje. 

Mulighed for både landsdækkende og lokal presse

  • Det er muligt at lave interviews med de unge frivillige fra Operation Dagsværk. Det er også muligt at lave interviews med ansatte i Operation Dagsværk.
  • Det er også muligt at lave interviews med repræsentanter fra Dreamtown, der har været i Zimbabwe flere gange og har indgående kendskab til projektet.
  • På selve Dagsværkdagen 20. november er det muligt for lokalpressen at lave historier med de danske elever, der arbejder på dagen for at støtte projektet. 
  • Blandt andet stiller Coop arbejdspladser til rådighed i nogle af deres butikker. Kontakt OD’s sekretariat for at få kontakt med de lokale frivillige eller arbejdspladserne rundt om i landet.

Nøgleord

Følg pressemeddelelser fra Operation Dagsværk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Operation Dagsværk

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye