Landdistrikter: Sundhedsaftale svækker regional udvikling i land- og yderområder
Det er et tab for udviklingen i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, at sundhedsreformaftalen vil afskaffe regionernes opgaver inden for regional udvikling. Det vil svække den tværgående udvikling på en række væsentlige områder, mener Landdistrikternes Fællesråd.
![Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard](/data/images/public/4127023/14136938/0d6bed94-3cae-4f38-bd6f-55e1ddc10e9f-w_720.jpg)
Fremover skal regionerne ikke beskæftige sig med opgaver i regi af regional udvikling, fremgår det af den nye sundhedsaftale, som er indgået af regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Danmarksdemokraterne.
Landdistrikternes Fællesråd kalder det et tab for de mest udfordrede regionale land- og yderområder.
- Vi har kæmpet for, at opgaverne inden for regional udvikling blev bevaret, for ellers vil landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, miste afgørende udviklingsmuligheder inden for dele af landdistriktsudviklingen, fx klimasikring, klimatilpasning, grøn omstilling, cirkulær økonomi og kultur.
- Det er uden tvivl et stort tab, da det vil svække mulighederne for at skabe attraktive bosætningsmuligheder og arbejdspladser, som er særligt vigtigt i de mest udfordrede regionale områder, udtaler formand Steffen Damsgaard, og understreger, at det er helt oplagt, at regionerne fortsatte arbejdet med at skabe regional udvikling i disse områder.
Bidrag til grøn omstilling og adgang til EU-midler forsvinder
Regionerne hjælper bl.a. kommunerne med cirkulær økonomi, deres klimaplaner, der kan sætte mål og indsatser for reduktion af udledningen af drivhusgasser, og tilpasning til klimaforandringer. Det bidrag stopper, hvis arbejdet med den grønne omstilling bortfalder fra regional udvikling.
- I de områder af landet, der ligger længst væk fra de store byer, mærkes konsekvenserne tydeligt, når kravene til klimasikring og cirkulær genanvendelse stiger. Regionerne yder i dag en væsentlig indsats inden for disse områder, så det er svært at forstå det politiske ønske om at fjerne denne opgave, siger Steffen Damsgaard.
Gennem regional udvikling har regionerne desuden sikret 2,24 mia. kr. siden 2014 i EU-støtte til danske klimaprojekter. Et eksempel herpå er Coast-to-coast – Climate Challenge fra 2022, hvor mange kommuner, Region Midtjylland og forsyningsselskaber arbejdede sammen om klimasikring.
- Uden regional udvikling vil sådanne projekter ikke kunne realiseres, da de kræver regional ledelse og langvarig finansiering. Vi risikerer at miste store EU-midler, som Danmark ellers ikke ville have adgang til, når regionerne ikke fortsat kan deltage i denne indsats, udtaler Steffen Damsgaard.
Gennem vidensdeling på tværs af regionernes landdistrikter har regional udvikling desuden bidraget med at samle og formidle erfaringer fra lokale udviklingsinitiativer.
- Regionerne har løftet en vigtig opgave med at samle erfaringer på tværs af kommunegrænser, hvilket har meget stor værdi for landdistriktsudviklingen. Man burde netop prioritere dette i en tid, hvor mange kommuner oplever store forskelle i det økonomiske råderum.
- Kommunerne får nu opgaven, men uden finansiering, som overgår til sundhedsreformen. Det er ikke acceptabelt at beskære området og samtidig give et ansvar til kommunerne ufinansieret. Det er et skridt i den direkte forkerte retning i forhold til at skabe et land i bedre geografisk balance, afslutter Steffen Damsgaard.
For uddybende kommentarer:
Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 5174 0062.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Boligejere i landdistrikterne snydes for tilbagebetaling af boligskat – minister kaldes i samråd14.1.2025 09:30:24 CET | Pressemeddelelse
Skatteminister Rasmus Stoklund kaldes i dag i samråd om boligejere, der i årevis har betalt for meget i boligskat. Borgerne kan helt urimeligt ikke få deres penge tilbage, fordi skattevæsenets IT-system fejler, og de kan ikke klage over afgørelsen hos Vurderingsstyrelsen. Problemet er langt overvejende i landdistrikterne, hvor ejendomsvurderingerne har været for høje i forhold til de reelle ejendomspriser, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikterne: Lynhurtigt bredbånd på vej, men reduceret pulje bremser udrulningen18.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
I årevis har adresser i hovedstadsområdet fået markant større tilskud fra bredbåndspuljen sammenlignet med adresser i landdistrikterne. Men i år er det primært landdistrikter og øer, som får glæde af midlerne, ligesom der gives et større tilskud til disse områder, hvor behovet netop er størst. Det glæder Landdistrikternes Fællesråd, som dog bemærker, at puljen er oversøgt, og at der er behov for flere midler fremover.
Landdistrikternes Fællesråd står sammen med borgmestre om ny udligningsreform12.12.2024 06:31:00 CET | Pressemeddelelse
I dag samles borgmestre og kommunaldirektører fra 40 af landets kommuner samt økonomiministeren til Landdistrikternes Fællesråds topmøde om en ny tilskuds- og udligningsreform. En reform, der skal rette op på en massiv skævhed i kommunernes økonomi, og som har afgørende betydning for borgernes velfærd.
Presseinvitation: Landdistrikterne samler borgmestre og økonomiministeren til topmøde om kommunernes økonomi9.12.2024 09:24:54 CET | Presseinvitation
Landdistrikternes Fællesråd holder topmøde torsdag d. 12. december 2024 kl. 09:30 om en gentænkning af det kommunale tilskuds- og udligningssystem.
Landdistrikter: Ingen nye prioriteringer på landdistriktsområdet22.11.2024 13:41:28 CET | Pressemeddelelse
Finanslovsaftalen rummer ingen nye landdistriktsinitiativer, udover hvad der tidligere på året er besluttet gennem politiske aftaler. Det bekymrer Landdistrikternes Fællesråd, der samtidig efterlyser håndværkerfradraget målrettet land-, ø og yderområder, hvor behovet for energirenovering og klimasikring er langt størst, og hvor finansieringsmulighederne for den enkelte boligejer er dårligst.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum