Landdistrikter: Sundhedsaftale svækker regional udvikling i land- og yderområder
Det er et tab for udviklingen i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, at sundhedsreformaftalen vil afskaffe regionernes opgaver inden for regional udvikling. Det vil svække den tværgående udvikling på en række væsentlige områder, mener Landdistrikternes Fællesråd.
Fremover skal regionerne ikke beskæftige sig med opgaver i regi af regional udvikling, fremgår det af den nye sundhedsaftale, som er indgået af regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Danmarksdemokraterne.
Landdistrikternes Fællesråd kalder det et tab for de mest udfordrede regionale land- og yderområder.
- Vi har kæmpet for, at opgaverne inden for regional udvikling blev bevaret, for ellers vil landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, miste afgørende udviklingsmuligheder inden for dele af landdistriktsudviklingen, fx klimasikring, klimatilpasning, grøn omstilling, cirkulær økonomi og kultur.
- Det er uden tvivl et stort tab, da det vil svække mulighederne for at skabe attraktive bosætningsmuligheder og arbejdspladser, som er særligt vigtigt i de mest udfordrede regionale områder, udtaler formand Steffen Damsgaard, og understreger, at det er helt oplagt, at regionerne fortsatte arbejdet med at skabe regional udvikling i disse områder.
Bidrag til grøn omstilling og adgang til EU-midler forsvinder
Regionerne hjælper bl.a. kommunerne med cirkulær økonomi, deres klimaplaner, der kan sætte mål og indsatser for reduktion af udledningen af drivhusgasser, og tilpasning til klimaforandringer. Det bidrag stopper, hvis arbejdet med den grønne omstilling bortfalder fra regional udvikling.
- I de områder af landet, der ligger længst væk fra de store byer, mærkes konsekvenserne tydeligt, når kravene til klimasikring og cirkulær genanvendelse stiger. Regionerne yder i dag en væsentlig indsats inden for disse områder, så det er svært at forstå det politiske ønske om at fjerne denne opgave, siger Steffen Damsgaard.
Gennem regional udvikling har regionerne desuden sikret 2,24 mia. kr. siden 2014 i EU-støtte til danske klimaprojekter. Et eksempel herpå er Coast-to-coast – Climate Challenge fra 2022, hvor mange kommuner, Region Midtjylland og forsyningsselskaber arbejdede sammen om klimasikring.
- Uden regional udvikling vil sådanne projekter ikke kunne realiseres, da de kræver regional ledelse og langvarig finansiering. Vi risikerer at miste store EU-midler, som Danmark ellers ikke ville have adgang til, når regionerne ikke fortsat kan deltage i denne indsats, udtaler Steffen Damsgaard.
Gennem vidensdeling på tværs af regionernes landdistrikter har regional udvikling desuden bidraget med at samle og formidle erfaringer fra lokale udviklingsinitiativer.
- Regionerne har løftet en vigtig opgave med at samle erfaringer på tværs af kommunegrænser, hvilket har meget stor værdi for landdistriktsudviklingen. Man burde netop prioritere dette i en tid, hvor mange kommuner oplever store forskelle i det økonomiske råderum.
- Kommunerne får nu opgaven, men uden finansiering, som overgår til sundhedsreformen. Det er ikke acceptabelt at beskære området og samtidig give et ansvar til kommunerne ufinansieret. Det er et skridt i den direkte forkerte retning i forhold til at skabe et land i bedre geografisk balance, afslutter Steffen Damsgaard.
For uddybende kommentarer:
Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 5174 0062.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Vigtigt med mere nærhed og geografisk ligestilling i sundhed15.11.2024 14:47:05 CET | Pressemeddelelse
Ny sundhedsaftale kan få stor betydning for den nære sundhed i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, mener Landdistrikternes Fællesråd, der fremhæver initiativer til bedre lægedækning.
Landdistrikterne roser økonomisk håndsrækning til 16 kommuner6.11.2024 15:16:33 CET | Pressemeddelelse
Det har stor betydning for velfærden i særligt land-, ø- og yderkommuner, at 16 kommuner får mulighed for at overgå til selvbudgettering, og dermed undgår et samlet milliontab på ca. 780 mio. kr. og markante velfærds- og serviceforringelser, mener Landdistrikternes Fællesråd.
Knallertværksted og madklubber øger trivslen i en række landsbyer30.10.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Lægemangel og større afstande til sundhedsydelser har skabt en geografisk ulighed i sundhed, som går særligt ud over folk i landdistrikterne. Imens man forsøger at løse udfordringen politisk, har seks landsbyer taget skeen i egen hånd. På rekordtid har de skabt nye mødesteder og aktiviteter i sundhedens tegn.
Landdistrikterne hilser ny turismestrategi velkommen22.10.2024 08:42:42 CEST | Pressemeddelelse
Flere overnatninger uden for højsæsonen og fokus på kyst- og naturturisme møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd. Men regeringens turismestrategi bør prioritere flere ressourcer til, at turismen kan gavne lokalområderne hele året, mener organisationen.
Landdistrikter: Udflyt 10.000 statslige arbejdspladser til provinsen16.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Trods politiske visioner om flere statslige arbejdspladser til provinsen, er effekten langt fra slået igennem. Landdistrikternes Fællesråd opfordrer til at udflytte 10.000 statslige arbejdspladser med henblik på en bedre geografisk balance.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum