DTU - Danmarks Tekniske Universitet

DTU åbner laboratorie på 10.000 m2 til nye gennembrud i den grønne omstilling

Del

En ny forskningsbygning på DTU samler energi- og materialeforskere fra danske og internationale miljøer, som skal sætte fart på udviklingen af klimaløsninger i form af nye materialer, der kan omdanne og lagre grøn energi.

DTU's Climate Challenge Laboratory samler energi- og materialeforskere fra danske og internationale miljøer, for at sætte fart på udviklingen af klimaløsninger i form af nye materialer, der kan omdanne og lagre grøn energi.
DTU's Climate Challenge Laboratory samler energi- og materialeforskere fra danske og internationale miljøer, for at sætte fart på udviklingen af klimaløsninger i form af nye materialer, der kan omdanne og lagre grøn energi. Foto Jacob Christensen

DTU åbner et 10.000 kvadratmeter stort laboratorie, hvor fysikere, kemikere, energiingeniører og mikrobiologer skal arbejde sammen med forskere fra andre fagdiscipliner samt studerende, virksomheder og andre universiteter i Danmark og udlandet for at finde nye gennembrud i den grønne omstilling.

Laboratoriet får navnet Climate Challenge Laboratory, og DTU’s dekan for blandt andet bæredygtighed, talentudvikling og internationale strategiske samarbejde, Christine Nellemann, har store forventninger til den nye facilitet.

”Med Climate Challenge Laboratory har DTU skabt et levende videnskabeligt univers, der kan rumme en betydelig forskningsindsats i nye materialer til Power-to-X-teknologier. Der er et stort behov for nye effektive, holdbare og globalt skalerbare materialer til bæredygtige processer, der kan høste, omdanne og lagre elektrisk energi fra vedvarende energikilder,” siger Christine Nellemann.

Forskningen i Climate Challenge Laboratory breder sig over en række fagområder lige fra teoretisk forskning i elektrokatalyse til forskning i nye energimaterialer, der kan anvendes i solceller eller elektrolyseceller, der udnytter elektricitet til at omdanne vandmolekyler til flydende brændstoffer som brint.

Forskningen skal speedes op

Det fælles vilkår for forskerne er, at det i gennemsnit tager ca. 20 år at udvikle nye materialer til den grønne omstilling. Og det er der ikke tid til, hvis verdens lande skal kunne nå at udbygge en ny bæredygtig energiforsyning, der gør det muligt at leve op til FN’s målsætning om at reducere CO2 udledningen med 90 procent inden 2040.

”Vi har ikke 20 år. vi har fem, så der skal helt nye metoder og samarbejdsformer i brug som dem vi forsøger at skabe i Climate Challenge Laboratory og i Pioneercenteret,” siger Tejs Vegge, der er professor på DTU og som får sin daglige gang i det nye laboratorie.

Tejs Vegge står i spidsen for pionercenteret CAPeX (se faktaboks), som er en af Danmarks største satsninger inden for materialeudvikling til Power-2-X og et af flere centre og laboratorier, der samles i Climate Challenge Laboratory.

”I dag kan vi bruge kunstig intelligens til at se nye mønstre i data og til at lave lynhurtige modeller, der kan bruges til at foreslå materialesammensætninger, som rækker ud over de data, modellerne er bygget op af. Man har ikke tidligere haft hardwaren til at håndtere så store datamængder, og datakraft og modeller, der kan tænke ud af boksen. Det kan man nu, og det gør modellerne i stand til selv at foreslå helt nye materialer," siger Tejs Vegge.

Climate Challenge Laboratory indvies onsdag den 20. november.

FAKTA

CAPeX - Pioneer Center for Accelerating P2X Materials Discovery, samler førende eksperter og kompetencer fra fem danske universiteter og tre internationale konsortier til udviklingen af en ny kraftfuld materiale-accelerations platform (MAP) til hurtig udvikling af materialer. En MAP kombinerer computersimuleringer, eksperimenter og synteserobotter i et lukket kredsløb blandt andet ved hjælp af kunstig intelligens. Platformen forventes at kunne 5-10 doble tempoet i udviklingen af nye materialer.

Centeret er finansieret af Danmarks Grundforskningsfond, Novo. Nordisk Fonden, Villum fonden, Carlsbergfondet, Lundbeckfonden og Uddannelses- og Forskningsministeriet, og drives i et samarbejde mellem DTU og Aalborg Universitet.

Kontakter

Christine NellemannDekan for bæredygtighed, diversitet, inklusion og talentudvikling samt internationale samarbejderDTU

Tlf:41 58 45 10clne@food.dtu.dk

DTU - Danmarks Tekniske Universitet

DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.

Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye