Barndommens gade og to forbundne rum
Gennem 3D-printede skulpturer, assemblage, lyd og video udforsker billedkunstneren Benjamin A. H. Harpsøe i samarbejde med kuratoren Anna Clarisse Holck Wæhrens de følelsesmæssige og psykologiske værdier og udfordringer, der er knyttet til Benjamin A. H. Harpsøes opvækst på Christianias Pusher Street
De fleste københavnere har en eller anden form for relation eller holdning til Christiania, som i årtier har befundet sig helt i toppen af hovedstadens turist-hitliste. Men det er de færreste, der kender Fristaden – og nu nedlagte Pusher Street – som Benjamin A. H. Harpsøe gør. Det er nemlig her, han er født og opvokset. Det er herfra hans verden går. I samarbejde med kuratoren Anna Clarisse Holck Wæhrens fungerer disse oplevelser som et narrativt afsæt for udstillingen Barndommens gade, der kan opleves i Nikolaj Kunsthals projektrum Platform.
Barndommens gade rives ned
Benjamin A. H. Harpsøes aktuelle udstilling giver et følelsesladet og komplekst indblik i en barndom på Christianias Pusher Street. For Benjamin A. H. Harpsøes vedkommende er udstillingen, der bærer titlen Barndommens gade, et psykologisk værktøj til at undersøge og processere sine sammensatte minder om og forbindelser til Fristaden – både med fokus på hans egen personlige udvikling og med en særlig omsorg for Fristadens fremtidige identitet og udvikling.
To forbundne rum
Et helt centralt værk i udstillingen er den green screen-grønne og 3D-printede søjle, der i mål og dimensioner står som en slags tvilling til den træsøjle, der i forvejen står midt i udstillingsrummet Platform. Den 3D-printede søjle er en kopi af den søjle, der bærer loftet på jazzklubben Børneteatret, der er placeret i stueetagen på Opera-bygningen ved Pusher Street på Christiania. Det var hér, Benjamin trådte sine barnesko. Han kender rummet ud og ind. Og nu tager han – helt konkret – et bærende element fra sin barndom med sig ind i udstillingen, hvis værker fordeler sig på en række forskellige medier – fra skulptur til video, fra lyd til assemblage.
Udstillingen Barndommens gade er realiseret med støtte fra Statens Kunstfond og Københavns Kommune. Projektrummet Platform er realiseret med støtte fra Det Obelske Familiefond.
Barndommens gade kan opleves fra 6. december 2024 til 19. januar 2025. Der er fernisering torsdag d. 5. december kl. 16-19. I den forbindelse optræder jazzmusikeren Jess Harpsøe flankeret af sit orkester Chairman of the board. Jess Harpsøe, der er Benjamin A. H. Harpsøes far, er formand for og driver jazzklubben Børneteatret på Christiania.
I slutningen af udstillingsperioden – helt præcist d. 16. januar kl. 16-18 – iscenesættes en samtale mellem Benjamin A. H. Harpsøe og den anerkendte kunstnerkollega Joachim Koester. Begge har et indgående og mangefacetteret forhold til Fristaden Christiania, som – med afsæt i udstillingen – foldes ud i en dialog modereret af kuratoren Anna Clarisse Holck Wæhrens.
Nøgleord
Kontakter
Thomas BorrePR-og kommunikationsansvarlig
Tlf:+45 2639 7403thomas.alstrup.borre@kk.dkBilleder
Om Benjamin A. H. Harpsøe
Benjamin A. H. Harpsøes (f. 1986) skulpturer udforsker genstandes handlekraft og energi og udfordrer dermed modsætningen mellem subjekt og objekt. Han bruger moderne produktionsværktøjer som 3D-print og scanning til at skabe komplicerede skulpturer, der udvisker grænserne mellem det naturlige og det kunstige. I sit seneste værk beskæftiger Harpsøe sig med sin opvækst på Christiania fra en lidt klemt position mellem samfundets usynlige hierarki og det udefrakommende pres fra den danske stat. Benjamin A. H. Harpsøe har en Master of Fine Arts fra Malmø Art Academy, en BFA fra Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Haag, og deltog i et årelangt ophold på Royal Institute of Art, Stockholm. Han har udstillet på blandt andet Kunsthal Charlottenborg (DK), Galerie Ron Mandos (NL), Ta·da (DK), pro tempore.art (DK), Indebt Studio (NL), OK Corral (DK), OUTPOST Gallery (DK) og I would die for anything (DE).
Om Anna Clarisse Holck Wæhrens
Anna Clarisse Holck Wæhrens (f. 1993) har en Master i Design med speciale i tekstildesign fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, Designskolen (2022). Hun har en unik indsigt i kuratering og ny samtidskunst gennem kuratorplatformen pro tempore.art, som hun var med til at stifte tilbage i 2017. Wæhrens er tidligere direktør for galleriet OUTPOST (2020-2023) i København og har i den forbindelse arbejdet med etablerede gallerier som V1 Gallery, København (2015-2023) og Etage Projects, København (2016-2017) samt institutioner som Overgaden, København (2019), Thorvaldsens Museum, København (2021) og Copenhagen Contemporary, København (2023). Wæhrens har for nylig været med til at starte platformen SMARCH WORLD, en platform med fokus på tekstil, installation og performance.
Om Nikolaj Kunsthal
Nikolaj Kunsthal præsenterer især dansk samtidskunst i unikke historiske omgivelser midt i København.
Kunsthallen er beliggende i den gamle Sankt Nikolaj Kirke, der kan dateres tilbage til 1200-tallet. Den smukke arkitektur indgår i samspil med skiftende udstillinger, senest af bl.a. Shane Brox, Mikkel Carl, Radar Contemporary, Ditte Ejlerskov og Nikoline Liv Andersen. Nikolaj Kunsthal har sit fokus på Københavns samtidskunstscene og er optaget af kunstmøder på tværs af genrer, medier og formater.
Kunsthallen præsenterer også løbende koncerter, performances, omvisninger, middage, talks og ikke mindst det nye udstillingsrum Platform, der er dedikeret til unge kunstnere og kuratorer. Læs mere på nikolajkunsthal.dk
Om Platform
Siden 2022 har Nikolaj Kunsthal – med støtte fra Det Obelske Familiefond – etableret et udstillingsrum dedikeret den nye unge kunst. Under overskriften Platform præsenterer Nikolaj Kunsthal – med assistance fra en ekstern fagkomité – seks årlige udstillinger, der er blevet til i et samarbejde med udvalgte kunstnere og kuratorer. Platform har indtil videre budt på et varierede miks af medier, genrer og udtryk – med bidrag fra kunstnere som Mette Riise, Ruby Ndoye, Laurits Gulløv, Clara Busch og Lina Hashim for blot at nævne nogle få.
Følg pressemeddelelser fra Nikolaj Kunsthal
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nikolaj Kunsthal
Lars von Trier er omdrejningspunkt i ny udstilling i Nikolaj Kunsthal6.12.2024 10:07:43 CET | Pressemeddelelse
Med afsæt i Lars von Triers oeuvre omdannes Nikolaj Kunsthal i den kommende udstillingssæson til en totalinstallation, der udvisker skellet mellem billedkunst og film og skaber en sanselig oplevelse med udgangspunkt i en række udvalgte værker fra den unikke filmskaber.
Fortællinger om den funktionsnedsatte krop21.8.2024 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse
I’m Sorry, This Space Is Reserved er en gruppeudstilling med bidrag fra både internationale og danske billedkunstnere, som sammen skaber visuelle fortællinger om kroppe med funktionsvariationer. Udstillingen er et bidrag til at nuancere narrativer om kroppen og nedbryde fordomme og barrierer gennem kunstens æstetik og sanselighed, som kan medvirke til at danne et nyt fælles og ligeværdigt sprog.
Kathrine Ærtebjerg indtager Nikolaj Kunsthal i selskab med Ovartaci15.8.2024 12:33:30 CEST | Pressemeddelelse
Oplev billedkunstneren Kathrine Ærtebjerg udfolde sanselige og farverige refleksioner over identitet, køn og eksistens. I forbindelse med soloudstillingen En sky er en pige er en dreng er en kat får Ærtebjerg selskab af den afdøde åndsfælle og kunstnerkollega Ovartaci, som helt konkret træder ind i hendes verden.
Ny bevilling giver mulighed for at fortsætte arbejdet med at styrke den lokale kunstscene13.8.2024 13:15:27 CEST | Pressemeddelelse
Gennem knap 3 år har Nikolaj Kunsthal udviklet projektrummet Platform, der har fokus på at præsentere udstillinger af nye kunstnere og kuratorer. En ny generøs bevilling fra Det Obelske Familiefond på 1,6 millioner skal sikre et vedholdende og systematisk engagement i den unge kunstscene. Den nye fagkomite, der står for programlægning, tæller bl.a. Esben Weile Kjær og Ida Kvetny.
Magtudvekslinger i himlens kontrastfyldte rum16.5.2024 12:15:21 CEST | Pressemeddelelse
Det endeløse himmelrum er et tilbagevendende tema i billedkunstner Paula Duvås virke. Med et undrende og sanseligt blik undersøger hun himlens kontrastfyldte anvendelser, billedsprog og konnotationer gennem fotografi og lysreflekterende østersskaller. Der er sneak peek på Paula Duvås udstilling "Celestial Body" i Nikolaj Kunsthals projektrum Platform torsdag d. 6. juni fra kl. 16:00.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum