Sundhedsreform: Rammerne er på plads – nu skal vi samarbejde
Et bredt flertal i Folketinget er enige om en omfattende sundhedsreform og dermed er rammerne for regionernes arbejde på plads. Regionerne er overordnet tilfredse med aftalen. Nu skal der samarbejdes for at gøre ord på papiret til virkelighed for borgerne.
Sammen skal sundhedsvæsenets aktører forvandle aftalens ord til bedre virkelighed for borgerne. Sådan er hovedbudskabet fra Danske Regioner, efter at et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om en sundhedsreform.
Konkret betyder aftalen, at regionerne får ansvaret for flere af de sundhedsopgaver, som i dag løses i kommunerne. Der gælder blandt andet ansvaret for sundheds- og omsorgspladser samt for akutsygeplejen.
Mere sammenhæng for borgerne
Regionerne får nu et større ansvar for hele kæden af sundhedsydelser, og det betyder, at borgerne vil opleve mere sammenhæng i behandlingen – fra hospitalet og helt ud i eget hjem, siger Anders Kühnau, formand for Danske Regioner.
- Overordnet er vi tilfredse med aftalen. Den gør regionerne til drivkraften i at skabe mere sammenhæng i sundhedsvæsenet – til gavn for borgerne. At ansvaret for langt flere sundhedsydelser samles hos én myndighed, har været et stort ønske i Sundhedsstrukturkommissionen og hos repræsentanter for patienter og pårørende. Vi er glade for, at Christiansborg har lyttet, siger Anders Kühnau
Reformaftalen forankrer en række opgaver i 17 nye sundhedsråd, som er stående udvalg under regionerne med repræsentanter fra kommunerne. Fokus skal være på samarbejde, lyder appellen fra Danske Regioners næstformand, Mads Duedahl:
- Nu skal vi sammen forvandle aftalens ord på papiret til virkelighed og omsætte reformen til reelle forandringer og sundhed for alle danskere. Uanset deres livssituation og hvor de bor. De nye sundhedsråd er en vigtig nyskabelse, der giver kommuner og regioner gode rammer for at samarbejde om et nært og sammenhængende sundhedsvæsen for borgerne, siger Mads Duedahl.
Samarbejde bliver afgørende
Med Sundhedsrådene får kommunerne for første gang direkte indflydelse på det samlede sundhedsvæsen. Det er en stor mulighed, at regioner og kommuner nu får et fælles udgangspunkt og ansvar for at udvikle det nære sundhedsvæsen, mener Anders Kühnau.
- Når vi alle går positivt og konstruktivt ind i samarbejdet, kan vi sammen se sundhedsvæsenet som en helhed. Hidtil har det ofte set forskelligt ud, alt efter hvilken sektor, man så det fra. Med reformen har vi fået et fælles ansvar for at udvikle det nære sundhedsvæsen, og den opgave tager vi meget alvorligt, siger Anders Kühnau.
Regionerne er mere end sundhed
Selv om der er tale om en sundhedsreform, berører aftalen også regionernes øvrige opgaver. Og det er her, nogle af aftalens tidsler findes, mener Danske Regioner.
- Vi er selvfølgelig glade for, at regionerne beholder de fleste af de nuværende opgaver indenfor bl.a. miljø, det sociale område og uddannelse. Men vi havde gerne set, at regionerne på klimaområdet fortsat havde fået lov til at bidrage. Det er ærgerligt, særligt for den grønne omstilling, siger Mads Duedahl.
Også når det gælder sammenlægningen af den nuværende Region Hovedstaden og Region Sjælland, er der panderynker hos Danske Regioner.
- Et bredt flertal har besluttet sig for en stor region i Østdanmark – og vi vil gøre alt for, at den kommer til at fungere rigtig godt. Men vi ved også, at sammenlægningen i sig selv ikke løser problemerne med ulighed eller mangel på læger. Der skal andre redskaber til, og vi vil gå forrest for at skabe konkrete løsninger for borgerne i de områder af landet, hvor der er langt til de nære sundhedstilbud, siger Anders Kühnau.
Strammere økonomi på sygehuse stiller krav til omstilling
Aftalen betyder også, at den økonomiske vækst på sundhedsområdet fremover primært vil ske i det nære sundhedsvæsen, frem for på hospitalerne. Dermed bliver økonomien på hospitalerne strammere, og så meget desto mere er der behov for at få fart på omstillingen af sundhedsvæsenet.
- Den økonomiske del af aftalen stiller store krav til, at vi fra regionerne og kommunerne hurtigt finder gode løsninger i det nære sundhedsvæsen, så langt færre borgere får brug for at blive indlagt på hospitalerne. Det er en stor opgave, som vi skal lykkes med, hvis hospitalerne skal kunne følge med i fremtiden, siger Mads Duedahl.
Almen praksis bliver styrket
Almen praksis bliver styrket og moderniseret i aftalen. Det er nødvendigt, at lægerne i fremtiden blive flere og bedre geografisk fordelt, så det nære sundhedsvæsen bliver styrket i alle dele af landet.
- Almen praksis er allerede en hjørnesten i vores sundhedsvæsen og vil være endnu vigtigere i fremtiden. Derfor er det helt afgørende, at aftalen moderniserer rammerne og knytter almen lægepraksis tættere til det øvrige sundhedsvæsen, siger Anders Kühnau.
Ros til partier og grundigt reformarbejde
Selv om der er elementer i aftalen, som Danske Regioner kunne have ønsket anderledes, er det overordnet en god aftale, som kan skabe den nødvendige forandring i sundhedsvæsenet, slår Mads Duedahl fast.
- Jeg vil gerne rose regeringen og Sundhedsstrukturkommissionen for et grundigt forarbejde til reformen. Og partierne bag aftalen fortjener ros for at have modet til forandring. Det mod kvitterer vi i regionerne for. Nu skal der arbejdes og samarbejdes for at gøre ordene til virkelighed for danskerne, siger han.
Danske Regioner vil nu bruge tid på at nærlæse aftaleteksten.
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Gratis hjælp til andet barn udvides med midlertidig dispensation til kvinder over 40 år4.11.2024 13:32:41 CET | Pressemeddelelse
Den 1. december træder Danske Regioners aftale med regeringen om gratis fertilitetshjælp til barn nummer to i kraft. Fra aftalens indgåelse den 18. juni 2024 og året ud dispenserer regionerne fra kravet om, at kvinder ikke kan henvises til fertilitetsbehandling efter at være fyldt 40 år. Det skal sikre, at kvinder der fylder år, kort inden tilbuddet udrulles, også får mulighed for hjælp.
Danmarks nye life science-strategi styrker innovationen1.11.2024 15:16:59 CET | Pressemeddelelse
I regeringens nye life science-strategi er innovation en kerneopgave i sundhedsvæsenet på linje med behandling, forskning og uddannelse. ”Det er godt for patienterne,” siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.
Ny aftale frigør tid og giver patienterne nemmere adgang til øjenlægen1.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børn kommer mere i fokus hos de praktiserende øjenlæger og klinikpersonale kan i højere grad hjælpe med at frigøre tid for speciallægen. Det er to konkrete resultater af en ny aftale mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Foreningen af Praktiserende Speciallæger.
Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut har fundet sin fremtidige direktør22.10.2024 10:00:11 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver Jens Winther Jensen, nuværende direktør i Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram, der bliver direktør for det nystiftede Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut.
Lars Gaardhøj indtræder som ny formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)10.10.2024 14:31:00 CEST | Pressemeddelelse
Formanden for Region Hovedstaden indtræder som ny formand for RLTN og dermed som hovedforhandler for de regionale overenskomster og aftaler på løn- og praksisområdet. Det sker efter Heino Knudsens farvel til politik, der også udløser en rokade i Danske Regioners bestyrelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum