Ny analyse: Industriens medarbejdere skal være skrappere til AI
Faglærte og ufaglærte i industrien skal have styrket deres AI-kompetencer for at kunne indfri det potentiale, som nye AI-værktøjer skaber i industrien. Det er konklusionen i en ny analyse, som Teknologisk Institut har udarbejdet for Dansk Metal, 3F Industri og DI.

Hvad betyder AI for fremtidens kompetencekrav til faglærte og ufaglærte i industrien?
Det spørgsmål er omdrejningspunktet i en ny analyse, som netop er landet fra Teknologisk Institut, og som Dansk Metal, 3F-Industri og DI i fællesskab har taget initiativ til.
Den fremadstormende teknologi har nemlig potentiale til at øge effektiviteten og produktiviteten i virksomhederne. For at realisere de gevinster, AI kommer med, kræver det, at både faglærte og ufaglærte har de relevante kompetencer til arbejdet med AI, lyder det i analysen.
It-kompetencer er en forudsætning
Ifølge interviewpersonerne i analysen omfatter de nødvendige kompetencer bl.a. grundlæggende digitale færdigheder, kritisk forståelse af generativ AI, effektive prompts samt sikker og systematisk omgang med data.
I analysen indgår flere casevirksomheder. Herunder Novo Nordisk, som ser flere anvendelsesmuligheder for generativ AI. Hos Novo Nordisk arbejder man på at integrere generativ AI til at understøtte medarbejdere i produktionen og gøre det lettere for dem at interagere med produktionssystemer. Læs mere på side 18 i analysen på linket nederst.
- Analysen understreger behovet for at fokusere på de grundlæggende it-kompetencer, fordi de er en forudsætning for, at ufaglærte og faglærte lykkes med AI i industrien. Samtidig er det en påmindelse om, at vi konstant skal følge med og sikre, at AMU-udbuddet modsvarer kompetencekravene på arbejdsmarkedet, siger Pia Maul Andersen, næstformand for industrigruppen i 3F og næstformand for Industriens Fællesudvalg.
På baggrund af analysen foreslår Teknologisk Institut bl.a., at der udvikles separate efteruddannelseskurser til henholdsvis generativ AI og maskinlæring, der både har introducerende og avancerede niveauer.
Efteruddannelse giver bedste vilkår overfor nye teknologier
Analysen nævner specifikt, hvordan brugen af generativ AI kan fremhæve en digital kløft mellem dem, der kan håndtere digitale værktøjer, og dem, der er digitalt udfordrede. Og derfor er efteruddannelse også i fokus hos DI.
- I DI har vi et meget stort strategisk fokus på AI, og derfor er det også vores ønske, at virksomhederne får alle de gevinster ud af teknologien i form af fx øget effektivitet og produktivitet, som de kan. Analysen her viser meget tydeligt, at kompetencer er centrale for at nå i mål, siger Signe Tychsen Philip, vicedirektør i DI og næstformand for Metalindustriens Uddannelsesudvalg.
Hos Dansk Metal er de opmærksomme på det kompetencegab, der er visse steder i industrien, blandt faglærte, hvis uddannelse efterhånden har nogle år på bagen.
- De faglærte i industrien er godt klædt på, med de uddannelser de har. Men vi kommer ikke udenom, at de for nogens vedkommende ligger en del år tilbage. Derfor er der behov for at efteruddanne sig for at stå stærkest muligt overfor de teknologier, der vinder frem, som fx AI, siger Peter Faber, forbundssekretær i Dansk Metal.
På industriens område findes der allerede et AMU-kursus i grundlæggende AI, som tilbydes til virksomheder og medarbejdere, find det her.
Nøgleord
Kontakter
Sine N. ThomsenChefkonsulent, Kommunikation
Tlf:22878351st@iu.dkFølg pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Noah fra Skæring elsker at konkurrere og at omstille sig. Han er klar til EuroSkills1.7.2025 12:50:29 CEST | Pressemeddelelse
Noah Borup Thayssen er 21 år og industritekniker. Til september skal han forsvare Danmarks farver til EuroSkills i Herning. Han glæder sig mest til det, de fleste andre frygter: at opleve presset.
Frida fra Fredericia er god til at få idéer. Så god, at hun nu skal til EuroSkills25.6.2025 10:58:53 CEST | Pressemeddelelse
Når Frida får en opgave, skriver hun alle idéer ned, også de skøre og mærkelige. ”I starten handler det om at give plads til det hele,” siger hun. Fridas metode er velafprøvet. Til EuroSkills er hendes mål at stole på sine evner.
Ny hæderspris hylder lærlinge i industrien19.6.2025 13:16:24 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Industri og 3F Industri lancerer nu en helt ny hæderspris, der hylder lærlinge i industrien. Den nye hæderspris skal sætte fokus på nogle af industriens særligt dygtige lærlinge. Den uddeles første gang i maj 2026.
William fra Østerbro blev automatiktekniker på anbefaling fra en ven. Snart dyster han til EuroSkills17.6.2025 12:31:37 CEST | Pressemeddelelse
24-årige William Rasmus Prior arbejdede som kviktestpoder under corona, da en af hans kammerater tippede ham om uddannelsen til automatiktekniker. For William var uddannelsen ukendt, men interessen for faget har siden vokset sig stor, og nu stiller han op til EuroSkills i Herning i kategorien Robotics System Integration sammen med sin holdmakker Frederik. Sammen har de aftalt at gå efter en podieplads.
Malthe lavede sin første 3D-printer i 7. klasse. I dag er han elektriker og vil tage sin faglighed til nye højder ved EuroSkills13.6.2025 10:57:48 CEST | Pressemeddelelse
Når dørene bliver slået op til EuroSkills 2025 i Herning, er det første gang, Danmark er med i konkurrencen Industry 4.0. Malthe Naundrup Nielsen glæder sig til at bevise, at Danmark også kan være med, hvor det gælder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum