KL: Vi skal arbejde for, at sundhedsreformen ikke bliver en centraliseringsøvelse
Vi har i mange år diskuteret, hvordan vi skal indrette fremtidens sundhedsvæsen, så vi kan løse de udfordringer, vi står med, når der bl.a. kommer flere ældre og flere med kroniske sygdomme. Nu har et politisk flertal tegnet stregerne for fremtidens sundhedsvæsen, og kommunerne spiller en stor rolle i det arbejde, der ligger forude, lyder det fra KL.
Fredag har regeringen og Danmarksdemokraterne, SF, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre indgået en aftale om en sundhedsreform. Med reformen skal der bl.a. oprettes 17 nye sundhedsråd med repræsentanter fra kommuner og regioner, som får et fælles ansvar og midler til at styrke de nære sundhedstilbud.
”Vi har én altoverskyggende opgave foran os nu – og det gælder alle aktører i sundhedsvæsenet: At sikre en bedre og mere nær behandling for de mange kronikere og ældre, som får brug for det i fremtiden. Sundhedstilbuddene skal være tæt på borgernes hverdag, så det fx bliver nemmere at leve med en kronisk sygdom. Det må ikke ende med, at sundhedstilbud bliver centraliseret, fordi det er det mest effektive. Det vil ikke være til borgernes bedste,” siger KL’s formand Martin Damm.
Det kommunale engagement har aldrig været vigtigere
Enkelte elementer er ændret i den endelige reform i forhold til regeringens udspil. Fx kan borgmestrene blive udpeget som medlem af sundhedsrådene, og den enkelte regionspolitiker får ikke længere standsningsret – det skal nu udøves af mindst 1/3 af sundhedsrådets regionsmedlemmer eller af formanden for sundhedsrådet. Det er positivt, mener KL, men der er stadig tidsler.
KL havde især gerne set, at der var kommet ligestilling mellem kommunalpolitikere og regionspolitikere i sundhedsrådene, da det vil give det klareste mandat for samarbejdet. Samtidig flyttes den patientrettede forebyggelse, akutsygeplejen og de midlertidige pladser til regionerne.
”Vi er bekymrede for den konstruktion, man er landet på med den politiske ubalance i sundhedsrådene. Et af formålene med reformen er at styrke den sundhed, der er tæt på borgerne. Med den her ubalance risikerer man det modsatte – at centralisere sundhedstilbuddene. De nye sundhedsråd har til opgave at sikre, at det ikke kommer til at ske. Det kaster vi os nu ind i,” siger Sisse Marie Welling, formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg med ressortansvar for sundhedsområdet.
KL vil nu i tæt samarbejde med kommunerne rette fokus mod implementeringen af reformen.
”Et politisk flertal har tegnet stregerne for fremtidens sundhedsvæsen. Kommunerne spiller en central rolle i sundhedsrådene bl.a. for at sikre, at der er en stærk sammenhæng mellem sundhedstilbuddene og ældreplejen, rehabilitering og den nære psykiatri. Det arbejde går i gang med det samme. Det kommunale engagement har aldrig været vigtigere,” siger KL’s næstformand Thomas Gyldal Petersen.
Kontakter
KL's pressevagt
Tlf:33703333Om KL
KL er interesseorganisation for de 98 kommunalbestyrelser og arbejder for, at kommunerne har de bedst mulige rammer til at prioritere velfærd og økonomi og til at udvikle kommunen lokalt. KL bidrager til – sammen med kommunerne – at videreudvikle det danske kommunestyre og lokaldemokrati. KL er samtidig arbejdsgiverorganisation og forhandler overenskomster for kommunernes ca. 500.000 ledere og medarbejdere.
Læs mere: www.kl.dk
Følg pressemeddelelser fra KL
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra KL
KL: Godt med lettere adgang til arbejdskraft udefra – vigtigt med fokus på integration i lokalsamfundet30.6.2025 11:48:35 CEST | Pressemeddelelse
KL bakker op om ny erhvervsordning, der skal gøre det lettere for danske arbejdspladser med overenskomst at rekruttere internationale medarbejdere. Samtidig understreger KL, at arbejdskraft udefra også skal integreres i lokalsamfundet.
KL: Kommissorium lægger de rette skinner til et nyt tilskuds- og udligningssystem17.6.2025 09:20:50 CEST | Pressemeddelelse
KL kvitterer for det nye kommissorium for Finansieringsudvalgets kommende arbejde med tilskuds- og udligningssystemet. Kommissoriet afspejler i høj grad de principper og hensyn, som en enig borgmesterkreds har spillet ind med.
Årets økonomiaftale fastholder sidste års sporskifte og giver mulighed for at udvikle velfærden27.5.2025 13:13:21 CEST | Pressemeddelelse
Økonomiaftalen for 2026 er på plads. Der kommer flere penge til at løfte velfærden og bygge og renovere rammerne omkring den. Det er en fortsættelse af det ønske om at udvikle velfærden, der blev søsat ved sidste års økonomiaftale. Det er helt nødvendigt for at gøre vores samfund mere robust og skabe tryghed i hverdagen.
Aftale om udmøntningen af beskæftigelsesreformen er på plads21.5.2025 18:16:17 CEST | Pressemeddelelse
Med aftalen om, hvordan beskæftigelsesreformen skal udmøntes, får kommunerne bl.a. mere tid til at finde de planlagte besparelser på beskæftigelsesindsatsen, og samtidig afsættes der flere midler til at klæde medarbejderne på til at skulle arbejde på en ny måde.
Ny psykiatriaftale får ros fra KL: Et vigtigt skridt mod en bedre hverdag for flere børn, unge og voksne19.5.2025 11:08:51 CEST | Pressemeddelelse
I KL glæder formand for Socialudvalget, Ulrik Wilbek, sig over den nye politiske aftale om en samlet 10-årsplan for psykiatrien. Særligt løftet af socialpsykiatrien og opbakningen til det lettilgængelige tilbud til børn og unge møder ros.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum