Diabetesforeningen: Kronikerpakker i ny sundhedsreform er et historisk løft
Diabetesforeningen er glade for aftalen om den nye sundhedsreform og fremhæver især kronikerpakkerne som et konkret tiltag, der vil gøre en mærkbar forskel for patienterne. Også en styrket almen praksis får rosende ord med på vejen. Men enkelte steder kræver aftalen yderligere opfølgning.
Den nye sundhedsreform løfter behandlingen af kronisk sygdom og klæder sundhedsvæsnet godt på til at tackle det stigende antal med kronisk sygdom i fremtiden, herunder type 2-diabetes.
Særligt kronikerpakkerne vækker stor begejstring hos Diabetesforeningen, der kalder det ”et historisk løft”.
Det skyldes, at kronikerpakker målrettet en specifik sygdom, bl.a. type 2-diabetes, giver patienterne ret til en personlig behandlingsplan og en mere systematisk, tidlig og forebyggende indsats overfor deres kroniske sygdom inden for fastsatte tidsfrister.
– Det er en glædens dag i dag. Kronikerpakkerne vil give et historisk løft af type 2-diabetesbehandlingen og vil hjælpe til at sikre den sammenhæng på tværs af sundhedsvæsnet, som mennesker med diabetes kalder på. Sammenhæng nedsætter risikoen for at få alvorlige følgesygdomme, der både koster livskvalitet og leveår og sætter sundhedsvæsnet under pres. Kronikerpakkerne er derfor en klog investering i fremtidens sundhed, og noget, som vi har kæmpet længe for. Den nye sundhedsreform tager kronisk sygdom alvorligt og imødekommer mange af sundhedsvæsenets store udfordringer. Fx vil der i 2030 være mindst 420.000 danskere med type 2-diabetes. Reformen varsler nye og forhåbentlig bedre tider, om end vi gerne havde set, at kronikerpakkerne for type 2-diabetes blev implementeret før 2028, siger Diabetesforeningens adm. direktør, Claus Richter.
Han ser dog også enkelte mislyde i sundhedsreformen:
– Vi savner, at de alment praktiserende læger får en helt tydelig opgave som tovholder for alle patienter i en kronikerpakke også på den længere bane. Patienterne skal kunne regne med deres alment praktiserende læge som tovholder, så de ikke igen risikerer at stå med ansvaret selv og løbe spidsrod mellem behandlere, der ikke taler sammen.
Styrket almen praksis er en afgørende forudsætning
Aftalepartierne bag sundhedsreformen lægger også op til en styrket almen praksis med flere læger de steder i landet, hvor der er mange kronisk syge, samt en ændring af honorarstrukturen, som Diabetesforeningen også har kæmpet for.
– Det glæder os, at politikerne har lyttet til ønsket om at styrke almen praksis, fordi de kommer til at indtage en nøglerolle, i takt med at flere og flere danskere får type 2-diabetes. Det er helt afgørende, at fordelingen af ydernumre sker ud fra en vurdering af, hvor behovet er størst, og lægerne samtidig får løn derefter for at gøre op med den store ulighed i sundhed, som bl.a. mennesker med type 2-diabetes oplever i dag. Samtidig ser vi en styrke i, at der nu indføres en national opgavebeskrivelse for almen praksis, som bl.a. skal understøtte en mere systematisk tilgang til behandlingen af kronisk sygdom – og dermed også bedre kvalitet, siger Claus Richter.
Forebyggelsen styrkes, men nærheden skal bevares
På Diabetesforeningens fremtidige overvågningsliste kommer også lige adgang til teknologi.
– Vi noterer os gode ord i sundhedsreformen om lige adgang til teknologi som pumper og sensorer uanset postnummer eller region. Men vi savner mere håndfaste værktøjer, der kan sikre, at det så rent faktisk bliver til virkelighed, siger Claus Richter.
Diabetesforeningen vil ligeledes holde øje med forebyggelsen - både den primære og den patientrettede. Ansvaret for den patientrettede forebyggelse rykker i reformen fra kommunerne til de nye sundhedsråd som et led i at styrke det nære sundhedsvæsen.
– I Diabetesforeningen stiller vi det ydmyge krav, at sundhedsrådene skal sikre, at den patientrettede forebyggelse rent faktisk også bliver nær for borgerne, fx at der sikres tilbud i alle kommuner, og at tilgængeligheden løbende udvikles. Men samtidig forventer vi, at flytningen af den patientrettede forebyggelse vil styrke kvaliteten og indsatsen ift. til at få flere henvist og ind i tilbuddene.
– Vi ser også positivt på en folkesundhedslov, men det er alt for vagt, det aftalen indeholder. Vi kommer til at kalde på forpligtende nationale målsætninger. For en folkesundhedslov bør se på, hvordan sundheden kan styrkes på alle niveauer i samfundet, så en ny lov rent faktisk kan styrke forebyggelsen af alvorlige følgesygdomme som type 2-diabetes og give danskerne bedre, længere og sundere liv, siger Claus Richter.
Nøgleord
Kontakter
Simon FestersenPresserådgiverDiabetesforeningen
Tlf:63129012Tlf:30654906sfe@diabetes.dkBilleder
Om Diabetesforeningen
Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt at kunne helbrede den. Og hver dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Diabetesforeningen begyndte sit virke i 1940 og har omkring 90.000 medlemmer. Hovedsædet ligger i Glostrup.
Følg pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Verdens Diabetesdag: Alvorlige tal kalder på test og tidlig opsporing14.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over 150.000 danskere med type 2-diabetes kæmper med følgesygdomme, der kan føre til fx hjertesvigt og amputation. Derfor kører Diabetesforeningen lige nu en alvorskampagne, og på Verdens Diabetesdag den 14. november vil en rød screeningsbus på Københavns Hovedbanegård, og en række apoteker, markere alvoren og gøre det muligt at blive risikotestet for type 2-diabetes.
Ny app kan let tælle kulhydrater i maden12.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Diabetesforeningen lancerer et nyt redskab, der nemt og hurtigt tæller kulhydrater i dagens måltider og dermed bl.a. hjælper mennesker med type 1-diabetes. Appen ”Kulhydrattælleren” indeholder 500+ mad- og drikkevarer med billeder af mad- og drikkevarerne i afmålte portioner.
Diabetesforeningen: Stort svigt af patienter med rekordstor serieskade-erstatning efter amputationer2.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Patienterstatningen er efter amputationssagen nået til bunds i bunken af erstatningssager, og over 126 patienter har fået tilkendt ret til erstatning; en af de største serieskade-erstatninger hos Patienterstatningen nogensinde. Diabetesforeningen kæmper for større fokus på en hurtigere og mere forebyggende behandling i sundhedsvæsnet for at undgå amputationer.
Diabetesforeningen efter nye tal: Bliv testet og forebyg alvorlig følgesygdom4.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Over 150.000 danskere med type 2-diabetes har også en alvorlig følgesygdom som nyre-, øjne-, nerve- og hjertekarsygdomme, der i værste fald kan føre til hjertesvigt, nyresvigt og amputation. Det viser nye tal fra Diabetesforeningen, som med en ny alvorskampagne opfordrer alle til at lade sig teste for type 2-diabetes.
Alle i Danmark med type 1-diabetes får en sensor senest i 202626.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nu får alle voksne med type 1-diabetes adgang til sensorbaserede glukosemålere inden udgangen af 2026 efter de seneste budgetforlig i Region Midtjylland og Region Nordjylland. Det er en vigtig sejr i kampen mod postnummerlotteriet på teknologiområdet, mener Diabetesforeningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum