Jagt fra motorbåd truer fuglene på havet
Som det eneste land i EU tillader Danmark jagt på dykænder og andre fugle fra motorbåd langs vores kyster. I nogle af vores internationalt vigtigste fugleområder og i Natura 2000-områder tillader dansk lovgivning, at titusinder af dykænder skræmmes og bortjages af motorbådsjægere. DOF BirdLife opfordrer havets minister, Magnus Heuniche, til at forbyde jagt fra motorbåd i alle Natura 2000-områder, naturnationalparker på havet og havområder med strengt beskyttet natur.
Det er en parodi på international fugle- og naturbeskyttelse, at man i Danmark tillader jagt fra motorbåd i havområder med status af at være beskyttet natur, enten der er tale om Natura 2000-områder, havområder med strengt beskyttet natur eller naturnationalparker til havs.
Det mener Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark, der opfordrer miljøminister Magnus Heuniche (S) til snarest muligt at indføre et forbud mod motorbådsjagt i alle vigtige områder for havfugle, som Danmark har et internationalt ansvar for at beskytte og give gode levevilkår.
- Forleden var der motorbådsjagt i fuglebeskyttelsesområde nummer 102 i havet mellem Hundested og Korshage. Vi må gå ud fra, at jagten var rettet mod de relativt fåtallige sortænder, da de tusindvis af ederfugle i området er totalfredet i Natura 2000-området, fordi bestanden er gået dramatisk tilbage i hele verden. Det sørgelige var, at meget store flokke af ederfugle igen og igen blev jaget på vingerne, og dermed blev voldsomt forstyrret og forhindret i at søge føde på grund af jagten fra motorbåden. Der kan opholde sig et sted mellem 10.000 og 20.000 ederfugle i området, der er vitalt som fouragerings- og rasteplads for arten. Det er grotesk, at man tillader få jægere i motorbåd at forårsage massive forstyrrelser af fugleflokke i nogle af Europas vigtigste havområder for dykænder og andre havfugle, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.
Massiv forstyrrelse fra motorbåd
Miljøminister Magnus Heuniche har sammen med et bredt flertal i Folketinget udpeget flere strengt beskyttede havområder i blandt andet Kattegat. Og i Lillebælt og Øresund inklusive Køge Bugt er naturnationalparker på vej.
- Det er vigtigt, at jagt fra motorbåd bliver forbudt i sådanne naturområder. Alt andet vil være en parodi på international fuglebeskyttelse. Hvis jagt i det hele taget tillades i strengt beskyttede naturområder, vil det være i direkte strid med EU’s definition af ”strengt beskyttet natur”, siger Hans Meltofte, der er formand for naturpolitisk udvalg i DOF BirdLife.
Han påpeger, at der er dokumentation for, at jagt i almindelighed og jagt fra motorbåd i særdeleshed er en af de menneskelige aktiviteter, som forstyrrer fugle allermest. For eksempel ved man, at antallet af ænder og andre vandfugle i et vigtigt fugleområde kan vokse op imod 50 gange, når jagt bliver forbudt, så fuglene er trygge ved at raste og søge føde.
Motorbådsjagt svarer til at jagt fra bil
Biolog Knud Flensted påpeger, at Danmark har et internationalt ansvar for flere arter af havdykænder som for eksempel ederfugl, sortand, fløjlsand, havlit, bjergand og hvinand. En stor del af disse arters bestande opholder sig i ganske bestemte danske havområder i fældningstiden, træktiden og om vinteren
- Derfor er det grotesk, at man tillader jagt fra motorbåd i nogle af de allervigtigste fugleområder. I det hele taget kan det undre, at Danmark som det eneste land i EU tillader den kraftigt forstyrrende jagt fra motorbåd. På land ville det svare til, at man tillod jagt på harer, hjorte og ræve fra biler eller ATV’er, der fræsede rundt på marker og enge, siger Knud Flensted.
FAKTA OM MOTORBÅDSJAGT:
En båd til motorbådsjagt må maksimalt kunne sejle 18 kilometer i timen (9,7 knob).
Under selve jagtudøvelsen, altså når man har ladte våben i båden, må fartøjet højst kunne sejle 5 kilometer i timen. (2,7 knob).
Som udgangspunkt er det tilladt at drive jagt fra motorbåd i alle Natura 2000-områder på havet.
Der er dog udlagt en række zoner landet over, hvor jagt fra motorbåd på fiskeriterritoriet er forbudt.
Jagt fra motorbåd er tilladt fra 1. oktober til 31. januar.
Kontakter
Knud N. FlenstedBiologDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:21 24 22 75knud.flensted@dof.dkHans MeltofteFormand for Naturpolitisk UdvalgDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:29 88 92 78Links
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Danmarks solsorte hårdt ramt af dødelig virus1.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
DOF BirdLife vurderer, at langt over 100.000 danske solsorte de seneste måneder er bukket under på grund af den myggeoverførte Usutu-virus. Siden sommeren er antallet af indberetninger af døde, døende eller svækkede drosler eksploderet. Statens Serum Institut har nu dokumenteret solsorte døde af Usutu-virus fra 24 kommuner landet over.
Ynglesucces med syv unger: Kronede tider for de danske kongeørne16.10.2024 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter flere års stilstand har Danmarks bestand af kongeørn haft medvind i 2024. Året har budt på seks ynglepar og to territorier besat af enlige ørne. Det stiller yderligere fremgang i udsigt de kommende år, lyder det fra DOF BirdLifes Projekt Ørn.
Første gang i Danmark: Solsorte ramt af dødelig Usutu-virus13.9.2024 10:43:22 CEST | Pressemeddelelse
De senere uger har Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark fået et stigende antal henvendelser fra danskere, der har fundet døde eller døende solsorte i haver og parker. Nu har Statens Serum Institut påvist, at tre solsorte er bukket under som følge af fuglevirusset Usutu, der også kan gøre mennesker syge. Veterinærpatologer på Københavns Universitet efterlyser solsorte til undersøgelse.
Historisk grøn aftale giver udsigt til rigere fugleliv28.6.2024 00:37:10 CEST | Pressemeddelelse
Vandfugle, skovfugle og det åbne lands fugle vil få meget bedre levevilkår, når de mange tiltag i den grønne trepartsaftale føres ud i livet. Der er grund til optimisme på vegne af de naturværdier, som i årtier er gået tabt i det intensive industrilandbrug, mener DOF BirdLife, der er klar til at bidrage med konstruktive indspil, når det kommer til praksis.
EU vil lade lærker, viber og agerhøns i stikken20.3.2024 11:35:18 CET | Nyhed
Kravet om, at 4 procent af landbrugsjorden skal lægges brak til gavn for fugle, flora og fauna, foreslås nu droppet af EU-kommissionen. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife kalder det et voldsomt tilbageslag for naturen og et grønnere landbrug, hvis forslaget bliver ført ud i livet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum