Nina Rønsted i spidsen for den naturhistoriske fortælling
Med et nyt naturhistorisk museum i sigte inden for de kommende år er der nok at tage fat på for professor Nina Rønsted, som fra 1. december 2024 skal være direktør for Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet.
Egentlig er hun uddannet farmaceut, men en ph.d. inden for lægemiddelplanter førte i 2002 Nina Rønsted helt væk fra medicinen og ind i botanikkens og naturens verden. Nu, efter ansættelser som botaniker, forsker og leder i botaniske haver og museumsverdenen i både ind- og udland, skal hun som den første botaniker stå i spidsen for Statens Naturhistoriske Museum, der er en del af Københavns Universitet.
Nina Rønsted kender museet godt fra tidligere ansættelser, og siden 1. maj i år har hun været konstitueret som direktør. Den største opgave i de kommende år bliver at forberede og gennemføre flytningen til en helt ny museumsbygning.
”Statens Naturhistoriske Museum er resultatet af en sammenlægning i 2004 af Zoologisk Museum, Geologisk Museum, Botanisk Museum og Botanisk Have, men det er først nu vi bliver samlet på samme adresse. Vi får 7.000 kvadratmeter nye udstillingsgallerier, hvor vi skal formidle naturhistorie, så det både er spændende og giver vores gæster noget med hjem. Vi skal give folk lyst, viden og handlekraft til at passe på naturen,” siger Nina Rønsted og udpeger i samme åndedrag museets to andre hovedopgaver, at passe på de Nationale naturhistoriske samlinger og forske i naturhistorie og biodiversitet:
”Vi skal udvikle gode metoder til at digitalisere vores samling på 14 millioner genstande indsamlet gennem mere end 400 år. En digitalisering demokratiserer vores samling og styrker forskningsinfrastrukturen, så forskere både i Danmark og resten af verden let kan få et overblik over samlingerne og den information, som de indeholder om vores fælles naturhistorie,” siger Nina Rønsted og fortsætter:
”Vi skal også arbejde videre med Citizen Science, hvor vi sammen med engagerede borgere indsamler data og får et samlet overblik over hvordan det står til med Danmarks natur i dag. Sammen med forskningen kan det bruges til at kvalificere vores viden om biodiversitet og understøtte naturbevaring i Danmark.”
”Og endelig skal vi bruge Botanisk Have endnu mere aktivt end i dag. Her midt i København findes 8.000 forskellige plantearter fra hele verdenen, hvoraf mange er udryddelsestruede i naturen. Botanisk Have kan derfor bidrage til arbejdet med både dansk og international naturbevaring.”
De mange opgaver kan ikke løses uden fagligt dygtige og engagerede medarbejdere, og det ligger den nye direktør meget på sinde, at opgaverne løses med respekt for den enkelte medarbejder og arbejdsmiljøet.
”Museets medarbejdere er meget dedikerede og giver derfor også ofte mere af sig selv og deres tid, end det er rimeligt at forvente. Nu står vi med en stor opgave og skal formidle en fælles naturhistorisk arv. Det skal være sjovt at være en del af den proces, og vi skal sikre, at alle kan være med hele vejen,” siger Nina Rønsted.
For Katrine Krogh Andersen, dekan på det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, er Nina Rønsted den helt rette til at lede et nationalt museum under forandring.
”Nina Rønsted er både en anerkendt forsker og en opmærksom, samarbejdende og handlekraftig leder, der er optaget af at finde løsninger og muligheder i samarbejde med både medarbejdere på museet og det øvrige KU, samt aktører i såvel Danmark som udlandet. Det er der brug for, når de store opgaver på museet skal gennemføres og når museet skal leve op til sine forpligtelser som hovedmuseum for naturhistorie i Danmark. Nina har gjort en stor og overbevisende indsats som konstitueret direktør og jeg er sikker på, at museets videre udvikling er i rigtigt gode hænder med hende som direktør,” siger Katrine Krogh Andersen.
Kontakter
Professor
Nina Rønsted
Mail: nronsted@snm.ku.dk
Tlf.: 2982 7911
Kommunikationschef
Rikke Sanderhoff Mørch
Mail: rsm@snm.ku.dk
Tlf.: 3050 6621
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Children's gut bacteria may hold the key to diarrhea treatment13.11.2024 08:27:28 CET | Pressemeddelelse
Diarrhea claims the lives of 500,000 children each year in low- and middle-income countries. Now, Danish and Ethiopian researchers have linked chronic diarrhea to a specific pattern of gut bacteria, a discovery that could pave the way for new treatments capable of saving lives.
Børns tarmbakterier afslører mulig nøgle til behandling af diarré13.11.2024 08:14:25 CET | Pressemeddelelse
Diarré kræver hvert år 500.000 børneliv i verdens lav- og mellem-indkomstlande. Men nu kæder danske og etiopiske forskere sygdommen sammen med et bestemt mønster af tarmbakterier. Og den viden åbner op for nye behandlingsmuligheder, der kan redde menneskeliv.
Debunked: Children aren’t quicker at picking up new motor skills than adults12.11.2024 14:28:38 CET | Press release
Contrary to popular belief, children aren’t better at learning new skills than adults. Indeed, young adults seem to learn faster than kids – but also tend to forget more quickly. Here, better sleep seems to advantage children. This is the conclusion of a new study from the University of Copenhagen.
Udbredt opfattelse holder ikke: Børn er ikke hurtigere end voksne til at lære nye færdigheder12.11.2024 06:17:00 CET | Pressemeddelelse
Modsat hvad mange tror, er børn ikke de bedste til at lære nye færdigheder. Faktisk ser det ud til, at voksne lærer hurtigere end de små – til gengæld glemmer de voksne også hurtigere, hvad de har lært. For det tyder på, at børn får mere ud af nattesøvnen. Sådan lyder konklusionen af et nyt studie fra Københavns Universitet.
Researchers hope to develop novel drugs for gastrointestinal disorders by fermenting feces5.11.2024 14:12:11 CET | Press release
In a new study, researchers at the University of Copenhagen have been cultivating ‘good viruses’ from feces. The goal is to replace fecal capsules now being used in so-called fecal transplants. Their new technique has shown potential in studies with mice and the hope is that it will improve this life-saving treatment through standardization and pave its way toward mainstream medicine.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum