Ny lov sætter stopper for udledning af miljøfarligt scrubbervand i dansk farvand
Fra den 1. juli 2025 skal det være forbudt at udlede scrubbervand i dansk territorialfarvand for at beskytte havmiljøet og reducere forureningen fra skibsfarten.
Miljøminister Magnus Heunicke fremsætter i dag et lovforslag i Folketinget, der skal forbyde udledning af såkaldt scrubbervand fra skibe i det danske territorialfarvand, som går ud til 22 km fra de danske kyster. Lovforslaget følger op på den politiske aftale om forbud mod udledning af scrubbervand, der den 11. april 2024 blev indgået mellem regeringen, SF, DD, LA, K, EL, RV og ALT.
Scrubbervand er et restprodukt, der dannes, når skibe bruger såkaldt åbne scrubbere til at rense deres udstødning af røggas for svovl. Udstødningen renses ved at vaske røgen med en slags bruser, hvorefter det beskidte scrubbervand udledes direkte til havmiljøet. Det har medvirket til, at der er for høje niveauer af en række tungmetaller og tjærestoffer som bly, cadmium, anthracen og benz(a)pyren i havmiljøet. Tungmetaller og tjærestoffer ophobes på havbunden og i havets fødekæder og ender fx i sild og dermed på mange danskeres spiseborde.
"Scrubbervand er en væsentlig kilde til miljøfarlige stoffer i vores havmiljø. Når stofferne først er kommet ud i havmiljøet, så nedbrydes de meget langsomt, og de ophober sig på havbunden og i havets fødekæder. Det er alvorligt for både livet i havet og kan også være det for os mennesker. Med dette lovforslag kan vi sænke udledning af bl.a. nikkel med op til 20 procent og anthracen med syv procent, og det er et afgørende skridt på vejen mod et bedre havmiljø," siger miljøminister Magnus Heunicke.
Lovforslaget betyder, at skibe fremover skal omstille til brug af enten brændstof med lavt svovlindhold eller lukkede scrubbere med nul udledning. Det betyder, at restproduktet fra den lukkede scrubber skal afleveres i havnenes modtagefaciliteter.
Havområdet ud til ca. 22 kilometer (12 sømil) svarer til det havområde, der kan reguleres nationalt. Havområdet uden for de 22 kilometer reguleres efter internationale regler. Derfor arbejder Danmark sideløbende for et lignende forbud i Østersøen og Nordsøen gennem de regionale havkonventioner HELCOM og OSPAR med henblik på regulering i regi af FN’s Søfartsorganisation (IMO).
Forbuddet træder i kraft den 1. juli 2025 for skibe med scrubbere i åben operation. For skibe med scrubbere i lukket operation træder forbuddet i kraft den 1. juli 2029.
Kontakter
Pressekontakt til Miljø- og Ligestillingsministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901presse@mim.dkFølg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
67,4 mio. kroner til beskyttelse af drikkevand: Her er de 15 projekter23.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sprøjtefrie områder nær drikkevandsboringer, sløjfning af 231 spøgelsesbrønde og ubenyttede boringer, og strategiske opkøb af jord. Det er blandt de projekter, som Drikkevandsfonden i 2024 giver tilskud til.
Danmarkshistoriens største genopretningsindsats til havs sættes nu i gang14.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sejerø Bugt, Samsø Bælt, Sydfynske Øhav og Storebælt. Det er fokusområderne for Havnaturfondens naturgenopretningsindsatser i 2025.
Nye regler for klapning i Limfjorden øger beskyttelsen af havmiljøet9.1.2025 12:07:00 CET | Pressemeddelelse
Aftaleparterne bag Havplanen er enige om en ny model for klapning i Limfjorden, der i højere grad tager hensyn til havmiljøet i fjorden. Samtidig er der igangsat et arbejde, der skal understøtte, at opgravet materiale fra havbunden bliver nyttiggjort i stedet for klappet.
Nyt forskningscenter skal finde værktøjerne mod PFAS-forurening9.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
45 millioner kroner fra PFAS-handlingsplanen samler forskere fra danske universiteter i nationalt center, der skal finde konkrete løsninger på PFAS-udfordringerne.
54 mio. kr. til at undersøge, afværge og oprense jordforureninger ved vandområder20.12.2024 09:00:46 CET | Pressemeddelelse
Miljøfarlige stoffer truer danske søer, åer og kystvande flere steder i landet, og derfor foreslår miljøministeren at afsætte midler til at håndtere jordforureninger, der udgør en risiko for overfladevand.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum