Nyt notat fra Tænketanken Prospekt: Håb bør erstatte frygt i klimaretorikken for at fremme handling
COP24 er i fuld gang i Baku, mens danske politikere kæmper om vælgernes gunst med ambitiøse klimasikringsudspil. Selvom intentionerne er gode, er sproget præget af mørke og dystopi. I et nyt notat fra Tænketanken Prospekt, skrevet af projektkonsulent Tinna Stengaard, undersøges den afgørende sammenhæng mellem retorik, håb og handling i klimadebatten. Hvad betyder sproget for den ønskede handling – skaber det motivation, eller fjerner det håbet?
Gennem de seneste år har dommedagsretorik præget kommunikationen om klimaet, hvilket det konservative klimasikringsudspil tydeligt stadfæstede. Her var der ingenlunde sparet på skræmmebillederne, og selv på banneret bag partiformanden var ordet katastrofe skrevet med store, fede bogstaver. Men gør det noget godt? Virker de dramatiske vendinger og ord skrevet med versaler efter intentionen?
Tinna Stengaard belyser i notatet, hvordan netop denne skrækindjagende retorik i det kollektive mindset mere skaber frygt, som lammer, i stedet for at fremme lysten til handling.
”Vi må derfor huske på og forstå, at vores, politikernes og meningsdanneres ord har stor magt. Når vi fylder samtalen med dommedagsretorik, kvæler vi håbet. Håbet er ikke en passiv forventning; det er det brændstof, der driver os til at tage handling,” forklarer Tinna Stengaard.
Sproget skal motivere til handling
Notatet fremhæver, at sproget skal anerkendes som en aktiv drivkraft, der kan skabe håb; det er vejen til at finde meningsfulde mål og handlemuligheder, selv når udfordringerne virker uoverskuelige. Tænkningen, der præsenteres i notatet, stiller skarpt på, hvordan tilgangen til retorik bør ændres i klimapolitikken: Målet bør være en retorik, der motiverer til handling, snarere end at fremkalde handlingslammelse.
Med konferencen "I forvalterens perspektiv – Den Grønne Dagsorden" er formålet at vise, at man kan tage klimaforandringerne alvorligt med positive vendinger og vække handlingen til live ved helt konkret at overgive ordet til dem, der gør noget. Dagen vil byde på inspirerende oplæg, debatter og samtaler, der udforsker, hvordan vi sammen kan forene troen på fremtiden med konkrete handlinger, der gør en forskel.
”Vi er rettet mod en fremtid, der kræver, at vi taler om det, der kan gøres. Ifølge en undersøgelse fra Tuborgfondet fra september i år mener 56% af de unge mellem 16-29 år, at fremtiden ikke rummer håb, og 36% frygter, at forholdene vil blive værre. Deri ligger min drivkraft til, at vi skal have vendt sproget, ændret narrativet fra frygt til håb, så vi aktivt kan forme vores klimapolitik og for alvor skabe forandring både for miljøet og for de næste generationer. Mit notat er et kald til handling – et opråb,” slår Tinna Stengaard fast.
Konference "I forvalterens perspektiv"
Notatet udgives i forbindelse med, at Prospekt afholder konferencen "I Forvalterens Perspektiv – Den Grønne Dagsorden." Her stilles netop det relevante spørgsmål: Hvordan går vi fra frygt til handling?
Til konferencen, som afholdes den 19. november på Vartov i København, vil der være forskellige oplæg fra blandt andre klimapsykolog Solveig Roepstorff, Jesper Rønn Kristiansen, projektleder i Folkekirkens Grønne Omstilling og Susanne Guldager, dommer i DR's sæson 2 af Danmarks næste Tøjdesigner og ejer af virksomheden La Femme Rousse.
Dagen rundes af med en politisk debat, hvor klimaordfører fra Konservative Frederik Bloch Münster, sammen med dagens oplægsholdere og repræsentanter fra flere ungdomspartier, vil deltage. Debatten vil blive faciliteret af Tinna Stengaard, og fokus vil være på, hvordan samarbejde mellem erhvervslivet og det politiske system kan generere handling.
Kontakter
Tine ObelPresse- og kommunikationschef
Tlf:28294630to@taenketankenprospekt.dkTinna StengaardProjektkonsulent
Tlf:40545832ts@taenketankenprospekt.dkBilleder
Vedhæftede filer
Links
Om Tænketanken Prospekt
Prospekt er Danmarks nye værdipolitiske tænketank. Med udgangspunkt i den kristne-humanistiske kulturtradition arbejder vi for at styrke forudsætningerne for det gode samfund og den ansvarlige borger.
Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt
Minister og religiøse ledere diskuterer friheden til at tro: Hvordan balancerer vi mellem religionsfrihed og offentlig orden?2.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Parallelsamfund, kønsopdeling i svømmehaller og stigende antisemitisme sætter fokus på balancen mellem trosfrihed og samfundets krav om orden. Med en kommende revision af trossamfundsloven i 2024-2025 er debatten mere aktuel end nogensinde. Det kræver samtale, dialog, forståelse og åbenhed.
Tænketanken Prospekt: Det er tid til at tage den familiepolitiske samtale alvorligt.7.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Familien og familiepolitikken er tilbage på den politiske dagsorden. Men er det nok i en tid, hvor familierne er presset og har travlt? Tænketanken Prospekt tager derfor initiativ til at revitalisere samtalen om familiepolitikken og understreger dermed vigtigheden af at handle nu og skabe gode rammer, der imødekommer de forskellige behov, som familierne har.
Tør vi være modige nok til at lave lovmaskinen om i stedet for kun at nøjes med at banke rust af?29.10.2024 07:10:00 CET | Pressemeddelelse
I et nyt notat fra Tænketanken Prospekt, præsenterer ph.d. og adjungeret rådgiver Morten Jarlbæk Pedersen en analyse af den danske lovmaskine og påpeger de strukturelle udfordringer, fejl og mangler i den danske lovgivningsproces. Konklusionen er, at i stedet for blot at foretage småreparationer, burde vi måske skrotte den nuværende lovmaskine til fordel for en helt ny, der kan sikre en mere gennemtænkt og effektiv lovgivningsproces.
Ny udgave af "Pædagogikkens to verdener" lander midt i tidens dannelsesdebat21.10.2024 11:07:19 CEST | Pressemeddelelse
Den nye udgave af "Pædagogikkens to verdener" skrevet af Thomas Aastrup Rømer, seniorrådgiver ved Tænketanken Prospekt, udgives i en tid, hvor uddannelsesdebatten igen er godt i gang. Netop ved at stille kritiske spørgsmål ved de grundlæggende værdier i uddannelsespolitikken, og set i lyset af regeringens reformudspil for ungdomsuddannelserne, bliver den reviderede bog yderst relevant, og gør Thomas Aastrup Rømer til en vigtig stemme i samtalen om fremtidens uddannelser.
Dannelsen står ved en skæbnesvanger skillevej30.9.2024 11:45:01 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelsesreformernes higen efter højere effektivitet er sket på bekostning af dannelse. Det betyder ganske enkelt, at det, der en gang var helt centralt for vores uddannelsessystem, nu er en mangelvare. I sit nyeste notat fra Tænketanken Prospekt peger seniorrådgiver Thomas Aastrup Rømer derfor på nødvendigheden af at genopdage de helt grundlæggende elementer: dyden, friheden og kritikken.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum