Aalborg Universitet

Ny stor AI-satsning på Aalborg Universitet

Del

Aalborg Universitet vil flytte videnskaben indenfor AI fremad, derfor bliver der nu etableret otte nye forskningsteams, som får navnet ”AI:X”, hvor forskere og Ph.d.-studerende bliver sat sammen på tværs af institutter for at levere ny og banebrydende forskning inden for AI.

AAU

Tænk hvis man kunne opdage sygdomme som kræft eller hjertesygdomme tidligere og dermed redde flere liv.

Tænk hvis virksomheder fik et værktøj, der kunne sikre dem bedre mod cyberangreb.

Eller tænk hvis vi fik intelligente trafiksystemer, og dermed kortere rejsetid og mere pålidelighed, når vi bruger offentlig transport.

Det er nogle af de muligheder forskning indenfor AI kan og bør føre med sig. Derfor har Aalborg Universitet nu besluttet at nedsætte otte nye teams, der får til opgave at flytte videnskaben indenfor AI fremad og levere forskning, der skal sikre, at Danmark er med helt i front, når det gælder brugen af AI.

”På Aalborg Universitet har vi i mange år forsket indenfor AI – men med de nye AI:X får vi mulighed for at skabe et AI-fyrtårn, som på sigt kommer til at gøre en stor forskel – både for virksomheder, samfundet og den enkelte borger”, udtaler Per Michael Johansen, rektor på Aalborg Universitet.

Fokus på det tværfaglige samarbejde

De otte nye forskningsteams: ”AI:X” kommer hver til at bestå af to direktører også kaldet ”lab-directors”, som skal komme fra hver sit institut. Den ene skal arbejde med udviklingen af AI, og den anden skal arbejde med brugen af AI. Hver ”AI:X” får desuden tilknyttet fire Ph.d.-studerende og en mentor. Det betyder, at Aalborg Universitet kommer til at facilitere et samarbejde mellem to institutter, der normalt ikke ville arbejde sammen om AI - som fx Jura og Matematik.

”Det er win-win-win”, lyder det fra Thomas Bak, der er dekan på det Tekniske Fakultet for IT og Design og initiativtager til de nye forskningsteams.

”Ved at facilitere de her tværfaglige samarbejder skaber vi helt nye muligheder for videnskaben, vi booster forskernes karrierer, og så viser vi også at AI er et af de områder vi satser på her på Aalborg Universitet”, siger han.

Det er første gang et universitet i Danmark kaster sig ud i denne form for tværfaglig forskning indenfor AI, som skal bidrage med praktiske AI-baserede løsninger inden for alt fra sundhedssektoren til bæredygtighed.

Store muligheder for yngre forskere

Investeringen i AI:X kommer til at løbe op i 55 millioner kroner og er et sats, der ikke alene skal komme samfundet og borgerne til gode, men som også kommer til at skabe nye muligheder for især yngre forskere.

Aalborg Universitet har nemlig planer om, at de nye AI:X skal være karrierefremmende for yngre forskere, og derfor skal de otte teams ledes af forskere, der befinder sig på adjunkt eller tidligt lektor-niveau.

”Vi vil gerne satse på vækstlaget af yngre forskere”, fastslår dekan Thomas Bak og forsætter:

”Hvis du er yngre forsker og gerne vil noget med din karriere, så er det det her, du skal have fat i”, siger han.

De første fire AI:X skal åbne i 2025, og de næste fire åbner i 2026.

FAKTA:

AI:X

De otte AI:X kommer til hver at bestå af to lab-directors, fire Ph.d.-studerende og en mentor. Det bliver virtuelle labs, og Aalborg Universitet faciliterer samarbejdet.

Til foråret 2025 tager Aalborg Universitet initiativ til en slags ”dating”– hvor forskerne kan møde kolleger fra andre institutter og finde ud af, hvilke felter, de gerne vil opdyrke.

Det er dekanerne på de enkelte fakulteter, der i sidste ende beslutter, hvem der skal være lab-directors.

Ph.d.-stillingerne til de første AI:X bliver slået op i foråret 2025.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Fremtidens materialer kan udvindes fra spildevand18.10.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

En gruppe forskere er på vej til at revolutionere, hvad man kan bruge biomasse fra renseanlæg til. Biopolymerer fra bakterier kan blive et bæredygtigt alternativ en række til oliebaserede produkter, og der kan samtidig høstes fosfor og andre mineraler fra spildevandet. En ny videnskabelig artikel fortæller, at forskningen nu er så langt, at man er klar til industriel produktion og udbredelse i praksis.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye