GIW 2024: Bæredygtig omstilling i det ydre og indre landskab
Reportage af Ane-Mette Isaksen, Ordrod.dk
Green Innovation Week er i gang, og her tænker du nok, at det er noget med bæredygtige byggematerialer, grøn energi og innovative initiativer. Og du har helt ret. Men det er også mere end det. Mere end de materielle løsninger. På eventen, der i år er rykket til større lokaler i et tidligere byggemarked, blev jeg og de øvrige +3.000 deltagere, også præsenteret for breathwork, en talk om Inner Development Goals, et sanserum og et øget fokus på S’et i ESG (Environment, Social, Governance).

Mere end CO2-aftryk og vindmøller
Det står fra første scene-debat klart, at på GIW, der er den feset ind, at bæredygtighed ikke kan reduceres til CO2-aftryk og vindmøller. Elise Sydendal, klimaaktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse udfordrer, i åbningsdebatten med Zerowaste-ekspert Gittemarie Johansen, vores forestillinger om grønne jobs. For hvad er et "grønt job" egentlig? Omsorgsarbejdet, nævner Elise, er i allerhøjeste grad grønt. Det er nemlig jobs, der ikke kun er lav-emissions, men som også opfylder reelle behov – i modsætning til de jobs, der opfinder behov, som Den Grønne Ungdomsbevægelse gerne ser færre af.
Og omsorgsfagene er i år stærkt repræsenteret på GIW via Social- og Sundhedsskolen Skive, Thisted, Viborg (SOSU-STV) og Social- og Sundhedsskolen Fredericia, Vejle, Horsens (SOSU-FVH). Dem kommer vi tilbage til, for de har et virkelig spændende bidrag til dagen, men først skal vi beskæftige os med det bæredygtige indre. Det er nemlig temaet for dagens anden debat om Inner Development Goals (IDG).
Bæredygtighed handler også om vores indre landskab
Emilie Mogensen, IDG-konsulent, træder på scenen sammen med fire øvrige debattører, og begynder debatten med et statement:
“Vi skal starte med at være. Vi skal holde op med at handle uden at mærke, hvordan vi egentlig har det."
Men hvad vil det sige, og hvordan gør vi det? Det er præcis, hvad Pernille Lotus, tidligere CEO i Nordens største influencer agency, lærte på den hårde måde. Hun havde bygget en forretning på fart og konstant handling, men på bekostning af sin egen livsglæde. I dag har hun byttet bureauet ud med virksomheden Beyond Breath, der hjælper mennesker med at trække vejret – bogstaveligt talt.
"Min virksomhed har desværre så stor succes, fordi 42 % af danskerne har svaret, at de enten har angst, depression eller er ved at gå ned med stress," siger Pernille med et alvorligt blik.
For at illustrere sin pointe, guider hun, midt i debatten, hele publikum gennem en kort breathwork-session. “Selvom I sidder lige her midt i et virvar af folk, så luk lige øjnene. Begynd stille og roligt at trække vejret. Ind gennem næsen, helt ned i maven, ud gennem munden.”
Nogle minutter stopper eventen op, hvorefter vi holder vejret, puster ud, og lander i det gamle byggemarked igen.
Debatten fortsætter med Magnus Brostrup Sachs, elev hos Magasin du Nord, som understreger Pernilles budskab: "For at man kan være med i det store kredsløb skal man have styr på sit eget kredsløb", og Christian Stadil, der er med via en videohilsen bakker op om, at der på GIW både arbejdes med “det ydre og det indre klima”.
Nu har vi fået øjnene op for vigtigheden af at kunne mærke indad. At kunne mærke sig selv. Nogle andre, som ved noget om at mærke kroppen, og som arbejder med sanser og sansestimulering finder vi i den helt anden ende af eventen.

Sansestimulering med SOSU-STV
Forbi vegetarmad, vidensspil og vældig mange unge mennesker har Videnscenter for Velfærdsteknologi i samarbejde med SOSU-STV skabt et unikt sanserum. Det er et rum, hvor vi kan opleve og afprøve vores sanser.
Som et benspænd eller, som eleverne siger; en helt naturlig forudsætning, er hele sanserummet bygget af genbrugsmaterialer – et konkret eksempel på, og kombination af, Verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion og Verdensmål 3 om sundhed og trivsel.
Jeg møder de to PAU-elever, Matilde Kristensen og Frederik Ladefoged, der står klar til at guide mig igennem sansevejen. Først træder jeg ind i et mørkt rum. Her møder jeg et beroligende lysspil, og den massive lagerhal nærmest forsvinder i baggrunden. Det er umuligt ikke at blive lidt mere indadvendt i dette lille helle.
Videre til næste sanseøvelse, nu er det balancen, der udfordres - på jorden har de sat en bane op med trædesten med forskellige mønstre - her skal jeg balancere, ligesom mine fødder sansestimuleres. Jeg balancerer hen til sidste rum, hvor der igen er mørke, bevægende lys, men også stimulering af høresansen.
Ude af sidste sanserum fortæller eleverne med begejstring om, hvordan de har arbejdet på dette projekt, og hvordan de med stor succes også har haft børn igennem sanserummet.
"Formålet er at udvikle vores sanser," forklarer Matilde, mens vi fortsætter videre til flere øvelser, hvor jeg skal mærke mig frem og får udfordret min lugtesans.
En integreret del af undervisningen
Ingrid Laursen, som er underviser på SOSU-STV og medarbejder på Videnscenter for Velfærdsteknologi, fortæller, at de arbejder med temaer inden for innovation og bæredygtighed før, under og efter eventen.
“I kølvandet på eventen kommer vi til at arbejde endnu mere med bæredygtighed,“ siger Ingrid, og fortsætter: “For os giver det rigtig god mening at være med sådan en dag som i dag, vores elever får mulighed for at præsentere deres arbejde og ideer.“
Bæredygtighed indefra og ud
Når man går igennem Green Innovation Week, står det klart, at bæredygtighed også handler om, hvordan vi lever vores liv – indadtil og udadtil. Om hvordan vi skaber bæredygtige strukturer i samfundet, og hvordan vi som mennesker tager os af hinanden og os selv.
Den grønne omstilling er ikke kun en teknologisk eller industriel opgave. Det er en menneskelig proces. Hvis vi starter med at blive bevidste om vores eget indre landskab, bliver det nemmere at skabe reelle forandringer i den ydre verden.
Green Innovation Week er støttet af Tietgenfonden
Nøgleord
Kontakter
Linda Routh KærgaardKommunikations- og projektkoordinatorGreen Innovation Week
Tlf:+45 28 51 63 91lik@bskive.dkBilleder





Links
Samlingspunkt for grøn omstilling
Green Innovation Makers er et samlingspunkt, der matcher uddannelser og erhverv for at sætte turbo på løsningsforslag, der bidrager til den grønne omstilling.
Vores Green Challenges er virksomheder og organisationers reelle grønne udfordringer, der kan anvendes direkte i undervisningen og innovationsforløb på erhvervs-, ungdoms- og videregående uddannelser.
Hvert år afholdes Green Innovation Week i uge 39, hvor aktiviteter og forløb før, under og efter bygger bro mellem uddannelser og virksomheder fra hele landet og kulminerer i er stort event i Skive.
Følg pressemeddelelser fra Green Innovation Makers - Business Skive
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Innovation Makers - Business Skive
Nyt nationalt videnscenter debuterer med stærkt program på GIW 20252.7.2025 08:43:55 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdskraften i fokus: Det nye Videnscenter for Jord- og Landbrug deltager for første gang på Green Innovation Week i Skive med hands-on aktiviteter, ny teknologi og virtuelle skove, der skal inspirere fremtidens arbejdskraft.
Mangel på faglærte bremser den grønne omstilling: Her får unge teknologierne i hænderne24.6.2025 10:06:39 CEST | Pressemeddelelse
Praktisk teknologi og faglig stolthed er nøgleord, når Videnscenter for Automation & Teknologi og Videnscenter Procesteknologi samler virksomheder og uddannelser i et levende samlingspunkt mellem erhverv og uddannelse, hvor den grønne omstilling får hænder, ansigter og handling. Her bliver grøn omstilling ikke bare talt om: Den bliver taget fat om.
Unge sætter ord og handling på grøn omstilling i Skive17.6.2025 09:37:14 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan kan en quiz, en chatbot og en podcast være med til at uddanne fremtidens grønne arbejdskraft? Svaret finder man på Green Innovation Week 2025, hvor Center for it i undervisningen lader elever og undervisere prøve kræfter med bæredygtighed i øjenhøjde.
Gamification med grøn mening –Merkura sætter bæredygtighed i spil11.6.2025 09:15:35 CEST | Pressemeddelelse
Brætspil og konkurrencer erstatter kedelige PowerPoints, når Merkura sætter grøn forretningsforståelse på programmet ved Green Innovation Week 2025. Merkura - videnscenter for merkantil udvikling – inviterer nemlig til spilcafé, hvor deltagere får mulighed for at få bæredygtighed ind under huden gennem leg
Grøn velfærd i praksis: Unge udvikler morgendagens løsninger på GIW 20253.6.2025 15:01:15 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan skaber vi en sundhedssektor, der tager hensyn til mennesker, miljø og samfund? På Green Innovation Week sætter Videnscenter for Velfærdsteknologi og Social- og Sundhedsskolen Skive, Thisted, Viborg fokus på innovation, værdighed og plastfrie løsninger i velfærden – med unge som drivkraft.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum