Turbine Forlaget A/S

Neandertalerne i nyt lys

Del

I bogen Nordlige neandertalere fortæller Trine Kellberg Nielsen, Danmarks førende neandertalerforsker, at vi med stor sandsynlighed bærer rundt på cirka 2% neandertaler i vores DNA.

Forsiden af bogen "Nordlige Neandertalere" viser en neandertaler foran et dyrekadaver.
Forsiden af Trine Kellberg Nielsens bog "Nordlige neandertalere" prydes af Tom Björklunds smukke illustration.

Neandertalerne uddøde for cirka 40.000 år siden, men der findes stadig spor efter dem. Arveanlæggene i vores DNA viser nemlig, at vores art – Homo sapiens – fik børn med vores nærmeste uddøde slægtning, neandertalerne.

”Menneskehedens mange arter og slægter, der har levet på jorden i tidens løb, udviser stor forskellighed – både fysisk og kulturelt – men ultimativt er vi alle forbundet. Det gælder i høj grad også neandertalerne, der er vores nærmeste uddøde slægtninge,” forklarer bogens forfatter Trine Kellberg Nielsen.

Men hvem var neandertalerne egentlig? Og hvordan levede de? Trine Kellberg Nielsen håber, at hun med sin bog, Nordlige neandertalere, kan få os til at se dem i et nyt og klarere lys. Navnlig er der i de sidste 20-30 år kommet meget ny viden til gennem forskning.

Derudover er Trine Kellberg Nielsen til stadighed på jagt efter konkrete tegn på, at neandertalerne også har været her i Danmark. Der er faktisk stor sandsynlighed for det. Men indtil videre har de spredte fund af flint og knogle, som er blevet knyttet til neandertalere herhjemme, ikke kunnet overbevise sagkundskaben. Trine Kellberg Nielsen giver i bogen imidlertid helt konkrete ideer til, hvor det er mest sandsynligt at finde de afgørende spor efter dem.

Nordlige neandertalere prydes af kunstner Tom Björklunds smukke illustrationer på både omslaget og inde i bogen. Illustrationerne giver os en ny forestilling om neandertalernes verden, som når de vandrede tyst gennem den lyse birkeskov i de nordlige egne, når de brugte pinde til at grave i jorden efter rødder, og når de tog sig kærligt af hinanden.

Trine Kellberg Nielsen er videnschef på Moesgaard Museum, adjungeret lektor ved Aarhus Universitet og en international anerkendt kapacitet inden for forskning i neandertalere. Hun var projektansvarlig for Moesgaard Museums anmelderroste særudstilling, Neandertaler – i mammutjægernes land (2020-2021), og i bogen Nordlige neandertalere formidler hun den nyeste forskning om vores uddøde slægtninge, så alle kan få et indblik i, hvordan vores forfædre levede.

Fakta om bogen:

Titel: Nordlige neandertalere
Forfatter: Trine Kellberg Nielsen
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740672466
Sidetal: 160
Vejl. pris: 299,95 kr.
Udgivelsesdato: Netop udkommet

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Forsiden af bogen "Nordlige Neandertalere" viser en neandertaler foran et dyrekadaver.
Forsiden af Trine Kellberg Nielsens bog "Nordlige neandertalere" prydes af Tom Björklunds smukke illustration.
Download

Links

Om Turbine Forlaget

Forlaget Turbine blev grundlagt i 2004.

Vores profil er bred, og grundtanken er, at vi ikke lader os begrænse af hverken genre, stil eller format – vores fokus er kvaliteten i den enkelte udgivelse.

Følg pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

100 års dansk keramik samlet i flot værk18.11.2024 08:57:00 CET | Pressemeddelelse

Dansk keramik har gennem de sidste 100 år indtaget en helt særlig plads inden for kunst og design, nationalt og internationalt. I 100 års dansk keramik giver Carsten Bagge Laustsen en samlet fremstilling af den moderne danske keramiske tradition. Fra modernismens frembrud med Thorvald Bindesbøll og den tidlige kunstkeramik, over 1920’ernes og 1930’ernes stentøjsrevolution på Den Kongelige Porcelænsfabrik, enkeltværkstederne og studiekeramikken fra 1950’erne og endelig frem til den nye og mere eksperimenterende, skulpturelle keramik.

Skibsværfternes historie i ord og billeder7.11.2024 11:07:48 CET | Pressemeddelelse

Danmark har spillet en stor rolle i forhold til den globale handelsflåde. Det første oceangående skib med dieselmotor blev i 1912 lavet på værftet B&W på Refshaleøen i København, og Emma Mærsk var ved søsætningen i 2006 fra Lindøværftet verdens største containerskib. I Skibsværfternes historie beskriver Lars K. Christensen den hverdag og de mange forskellige arbejdsopgaver, som mange tusinde mænd og kvinder har haft rundt om på de danske stålskibsværfter.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye