Forskere udvikler nanofiberplaster til behandling af psoriasis
Forskere på Københavns Universitet har udviklet en prototype på et plaster, der kan gøre behandlingen af psoriasis meget nemmere og mere effektiv. Teknologien bag har også potentiale til at kunne behandle andre inflammatoriske hudsygdomme.
Psoriasis rammer 4-5 procent af den danske befolkning og er en af de mest udbredte hudsygdomme i verden. Den inflammatoriske sygdom er kendetegnet ved et rødligt udslet med hvide skæl, som kan variere i udseende, størrelse og sværhedsgrad.
I dag findes der flere behandlingsmuligheder for psoriasis. Det er især almindeligt at bruge cremer og salver. Udfordringen er, at behandlingen skal påføres flere gange dagligt og har en fedtet konsistens, og derfor er patienter ofte ikke konsekvente med behandlingen. Det er ellers afgørende for, at behandlingen virker optimalt.
Nu har forskere fra Københavns Universitet imidlertid fremstillet en prototype på et plaster, der kan løse udfordringerne for psoriasispatienterne.
”Vi har udviklet et tørt plaster, der indeholder aktive ingredienser til behandling af psoriasis, og som reducerer påføringsfrekvensen til én gang hver anden dag. Det er noget, der virkelig har potentiale til at øge behandlingskomforten for psoriasispatienter,” forklarer lektor Andrea Heinz fra Institut for Farmaci og sidsteforfatter på et sæt artikler, der undersøger plasterets evne til at behandle psoriasis.
Flere virkninger i ét plaster
Forskerne har designet plasteret til både at kunne indeholde to lægemiddelstoffer på en gang og til at kunne udskille dem på huden i forskellige hastigheder.
”Det er virkelig smart, fordi man i dag ofte skal bruge flere produkter til behandling af psoriasis. De to stoffer frigives kontrolleret og i forskellige hastigheder, fordi de har hver deres funktion: Salicylsyre frigives med det samme, så det kan fjerne den ophobning af døde celler, man får på huden, når man har psoriasis, mens hydrokortison formindsker betændelsestilstanden i huden og skal virke over længere tid,” siger Anna-Lena Gürtler, der er førsteforfatter på studierne. Hun tilføjer:
”Vi har testet prototypen på grisehud og hudceller fra mennesker og sammenlignet med de cremer og salver, man kan købe på apoteket, og vores studier viser, at plasteret virker mindst lige så godt som den gængse behandling.”
Kan potentielt behandle andre sygdomme
Plasterprototypen er udviklet og fremstillet ved hjælp af såkaldt elektrospinning – en teknik, der kan danne syntetiske nanofibre ved at sætte spænding til en polymeropløsning. Fibrene samles til en fibermåtte, der kan sættes på huden som et plaster.
Endnu er psoriasisplasteret kun i udviklingsfasen, og det vil kræve yderligere forskning, produktudvikling og kliniske forsøg, før teknologien kan bruges til behandling. Men potentialet er stort og rækker også ud over behandling af psoriasis, fortæller Andrea Heinz:
”Der findes andre inflammatoriske hudsygdomme, som det ville kunne give mening at behandle med et plaster med lægemiddelstoffer i stedet for cremer eller salver. Det kunne for eksempel være atopisk eksem, men der er også et potentiale inden for sårheling.”
Læs studierne “Electrospun dressings with a dual release functionality of two anti-inflammatory active ingredients” og “Electrospun fiber patches for inflammatory skin diseases – Correlating in vitro drug release with ex vivo permeation”
Kontakter
William Brøns PetersenPressemedarbejder
william.petersen@sund.ku.dkAndrea HeinzLektor
Tlf:+45 35 33 77 83andrea.heinz@sund.ku.dkBilleder
Om Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet leverer international anerkendt sundhedsvidenskabelig forskning, uddannelse og innovation.
Vores vision er at flytte grænserne for erkendelse og skabe ny sundhedsvidenskabelig viden og indsigt til gavn for den fortsatte videnskabelige udvikling, for samfundet og for det enkelte individ.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
’Vegetariske’ laks kan være vejen til bedre sundhed for mennesker og fisk15.10.2024 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Vegetarisk foder til blandt andet laks skal hjælpe med at gøre produktionen af laks mere bæredygtig. Det kan give bedre fisk til aftensmaden, men viden om tarmflora kan også få betydning for mere bæredygtigt foder til andre landbrugsdyr.
Derfor stopper vi med at fake orgasmer15.10.2024 11:05:07 CEST | Pressemeddelelse
Når vi holder med at fake orgasme, kan det være et tegn på, at vi har fået en bedre seksuel kommunikation med vores partner, forklarer forskerne bag et nyt studie.
Vikingerne var del af globalt handelsnetværk med elfenben fra Grønland30.9.2024 11:00:19 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Københavns Universitet viser, at vikingerne rejste over 6000 kilometer til Arktis for at jage hvalrosser. DNA-analyser afslører, at hvalroselfenben fra Grønland nåede Europa og sandsynligvis Mellemøsten gennem omfattende handelsnetværk.
Nu ved vi, hvorfor personer med Downs syndrom har øget risiko for leukæmi26.9.2024 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Personer med Downs syndrom har øget risiko for at udvikle leukæmi. Nu har forskere analyseret forandringer i blodcellerne hos personer med Downs syndrom for at finde ud af, hvad årsagen til den øgede risiko er.
Kunstig intelligens kan forudsige risikoen for brystkræft via ’zombieceller’26.9.2024 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder verden over kan potentielt se frem til bedre behandling for brystkræft med ny kunstig intelligens, som kan være med til at identificere ødelagte celler og give en mere præcis vurdering af den enkelte kvindes risiko for brystkræft. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum