Forskere udvikler nanofiberplaster til behandling af psoriasis
Forskere på Københavns Universitet har udviklet en prototype på et plaster, der kan gøre behandlingen af psoriasis meget nemmere og mere effektiv. Teknologien bag har også potentiale til at kunne behandle andre inflammatoriske hudsygdomme.

Psoriasis rammer 4-5 procent af den danske befolkning og er en af de mest udbredte hudsygdomme i verden. Den inflammatoriske sygdom er kendetegnet ved et rødligt udslet med hvide skæl, som kan variere i udseende, størrelse og sværhedsgrad.
I dag findes der flere behandlingsmuligheder for psoriasis. Det er især almindeligt at bruge cremer og salver. Udfordringen er, at behandlingen skal påføres flere gange dagligt og har en fedtet konsistens, og derfor er patienter ofte ikke konsekvente med behandlingen. Det er ellers afgørende for, at behandlingen virker optimalt.
Nu har forskere fra Københavns Universitet imidlertid fremstillet en prototype på et plaster, der kan løse udfordringerne for psoriasispatienterne.
”Vi har udviklet et tørt plaster, der indeholder aktive ingredienser til behandling af psoriasis, og som reducerer påføringsfrekvensen til én gang hver anden dag. Det er noget, der virkelig har potentiale til at øge behandlingskomforten for psoriasispatienter,” forklarer lektor Andrea Heinz fra Institut for Farmaci og sidsteforfatter på et sæt artikler, der undersøger plasterets evne til at behandle psoriasis.
Flere virkninger i ét plaster
Forskerne har designet plasteret til både at kunne indeholde to lægemiddelstoffer på en gang og til at kunne udskille dem på huden i forskellige hastigheder.
”Det er virkelig smart, fordi man i dag ofte skal bruge flere produkter til behandling af psoriasis. De to stoffer frigives kontrolleret og i forskellige hastigheder, fordi de har hver deres funktion: Salicylsyre frigives med det samme, så det kan fjerne den ophobning af døde celler, man får på huden, når man har psoriasis, mens hydrokortison formindsker betændelsestilstanden i huden og skal virke over længere tid,” siger Anna-Lena Gürtler, der er førsteforfatter på studierne. Hun tilføjer:
”Vi har testet prototypen på grisehud og hudceller fra mennesker og sammenlignet med de cremer og salver, man kan købe på apoteket, og vores studier viser, at plasteret virker mindst lige så godt som den gængse behandling.”
Kan potentielt behandle andre sygdomme
Plasterprototypen er udviklet og fremstillet ved hjælp af såkaldt elektrospinning – en teknik, der kan danne syntetiske nanofibre ved at sætte spænding til en polymeropløsning. Fibrene samles til en fibermåtte, der kan sættes på huden som et plaster.
Endnu er psoriasisplasteret kun i udviklingsfasen, og det vil kræve yderligere forskning, produktudvikling og kliniske forsøg, før teknologien kan bruges til behandling. Men potentialet er stort og rækker også ud over behandling af psoriasis, fortæller Andrea Heinz:
”Der findes andre inflammatoriske hudsygdomme, som det ville kunne give mening at behandle med et plaster med lægemiddelstoffer i stedet for cremer eller salver. Det kunne for eksempel være atopisk eksem, men der er også et potentiale inden for sårheling.”
Læs studierne “Electrospun dressings with a dual release functionality of two anti-inflammatory active ingredients” og “Electrospun fiber patches for inflammatory skin diseases – Correlating in vitro drug release with ex vivo permeation”
Kontakter
William Brøns PetersenPressemedarbejder
william.petersen@sund.ku.dkAndrea HeinzLektor
Tlf:+45 35 33 77 83andrea.heinz@sund.ku.dkBilleder
Om Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet leverer international anerkendt sundhedsvidenskabelig forskning, uddannelse og innovation.
Vores vision er at flytte grænserne for erkendelse og skabe ny sundhedsvidenskabelig viden og indsigt til gavn for den fortsatte videnskabelige udvikling, for samfundet og for det enkelte individ.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Flyvende dyr kan være nøglen til at bekæmpe næste pandemi28.3.2025 11:40:04 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse afslører de komplekse faktorer, der driver evolutionen af genomer. Data fra verdens største fuglegenom-database kan få betydning for forståelsen af, hvordan sygdomme tilpasser sig demografiske forhold eller klimaforhold,
Spis sundt midt i livet og øg chancerne for en sund alderdom25.3.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Forskere har undersøgt sammenhængen mellem en sund alderdom og forskellige kostplaner. Særligt en plantebaseret kost med et begrænset indtag af sunde, animalske proteiner er associeret med en sund aldring.
Forskere slår alarm: Antibiotikaresistens kan spredes uforudsigeligt i naturen6.2.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at antibiotikaresistent DNA kan overleve på mineraloverflader som sandkorn or lerpartikler, hvilket kan føre til yderligere spredning af resistens til dyr og mennesker.
Danskerne er dårlige til at tale om sex: Her er forskningens råd til den gode samtale31.1.2025 05:50:00 CET | Pressemeddelelse
I næste uge er det "Uge Sex": 24 procent af den danske befolkning har svært ved at tale om deres ønsker i soveværelset. Den manglende samtale er skidt for vores sexliv og livsglæde – men det kan der heldigvis rådes bod på, siger forsker.
Eske Willerslev opdagede, at to gram jord kan fortælle os, hvordan fortiden ser ud. Det kan vi bruge i fremtiden23.1.2025 06:01:00 CET | Pressemeddelelse
Professor Eske Willerslev fik som studerende idéen til at udvinde DNA direkte fra jorden. Det har ført til store videnskabelige gennembrud og etableringen af forskningsfeltet eDNA, der i dag får en af Danmark største videnskabelige anerkendelser, Villum Kann Rasmussens Årslegat.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum