Ny app kan let tælle kulhydrater i maden
Diabetesforeningen lancerer et nyt redskab, der nemt og hurtigt tæller kulhydrater i dagens måltider og dermed bl.a. hjælper mennesker med type 1-diabetes. Appen ”Kulhydrattælleren” indeholder 500+ mad- og drikkevarer med billeder af mad- og drikkevarerne i afmålte portioner.
Dit blodsukker påvirkes af, hvor mange kulhydrater du spiser og drikker.
Og hvis du er et menneske med diabetes, sportsudøver eller særlig interesseret i det, du spiser, kan det at holde styr på antallet af kulhydrater i maden være meget vigtigt.
Derfor introducerer Diabetesforeningen nu en ny app til kulhydrattælling, som skal være en hjælp til alle, der hurtigt skal kende indholdet af kulhydrater i kosten.
Appen, kaldet ”Kulhydrattælleren”, indeholder 500+ mad- og drikkevarer med billeder af mad- og drikkevarerne i afmålte portioner.
– Kulhydrattælleren har rigtig mange billeder af mad- og drikkevarer, som danskerne indtager – ikke bare ingredienser. Herunder også de måltider, som man for det meste spiser på farten. Det gør den let at bruge på job, i skole etc., hvor man ikke har en køkkenvægt tilgængelig. Kulhydrattælling kan også hjælpe dig til at finde ud af, hvilke mad- og drikkevarer, og i hvilke mængder, der påvirker dit blodsukker, siger ernæringskonsulent Cecilie Sandvad, der står bag indholdet i Kulhydrattælleren.
Billederne i appen hjælper til visuelt at vurdere mængden af kulhydrat i den portion, man selv sidder med, hvis man ikke har en vægt ved hånden. Brugerne kan også selv oprette mad- og drikkevarer med egne fotos og data. Når man har fundet den ønskede mad- eller drikkevare, kan man justere mængden op eller ned, så det passer med det, man har planlagt at spise.
Derudover har appen en række features, så man fx let kan gemme måltider, man ofte spiser, med navn og eget billede. Via en delefunktion kan man også dele sine måltider med andre brugere af appen – fx madpakkers kulhydratindhold med pædagoger og lærere eller bedsteforældre.
46.000 mennesker SKAL tælle kulhydrater
Når din krop ikke selv kan få blodsukkeret til at falde, men skal have hjælp fra medicin i form af insulin, bliver mængden af kulhydrat i dit måltid alfa og omega, for at du kan tage den rette dosis insulin og dermed få et mere stabilt blodsukker.
Det er bl.a. virkeligheden for bl.a. de mere end 46.000 mennesker i Danmark, der skal regulere deres blodsukker med insulin til måltider.
– Vi kæmper i Diabetesforeningen for, at livet med diabetes skal være så nemt som muligt, og vi tror på, at appen kan blive et vigtigt pædagogisk redskab til at få styr på kulhydraterne i maden og dermed undgå faren ved både for højt og for lavt blodsukker. Især for børn og unge med type 1-diabetes og deres forældre, som i en travl hverdag kan have udfordringer med at finde det rette insulinniveau. Men også voksne nydiagnosticerede med type 1-diabetes, kvinder med graviditetsdiabetes og mennesker med type 2-diabetes, der vil lære mere om at tælle kulhydrater, kan have god brug for appen i hverdagen, siger forskningschef Tanja Thybo.
Fakta:
- Oplysninger om næringsstofindhold for hver mad- og drikkevarer, er baseret på næringsdeklarationer på produkter, producentens hjemmeside og DTU Fødevareinstituttets database.
- Nogle mad- eller drikkevarer er markeret med det grønne Nøglehulsmærke og/eller det orange Fuldkornslogo.
- For hver mad- og drikkevare er der også angivet næringsinformationer, som energi (i kilojoule og kalorier), fedt, protein og kostfibre, m.fl.
- Fødevarer med meget lavt eller intet indhold af kulhydrat så som kød, kødpålæg, ost og fedtstoffer findes ikke i app’en.
- ”Kulhydrattælleren” er tilgængelig i AppStore og Google Play.
Kontakter
Claus BøggildPressechefDiabetesforeningen
Tlf:63129012Tlf:22828437clb@diabetes.dkLinks
Om Diabetesforeningen
Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt at kunne helbrede den. Og hver dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Diabetesforeningen begyndte sit virke i 1940 og har omkring 90.000 medlemmer. Hovedsædet ligger i Glostrup.
Følg pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Diabetesforeningen: Skolemad er en ambitiøs prioritering af børnene22.11.2024 10:03:55 CET | Pressemeddelelse
Finansloven for 2025 afsætter 850 millioner kroner til en forsøgsordning med skolemad. Diabetesforeningen har længe kæmpet for at sætte tidligt ind, når det handler om vores børns trivsel, ved at sikre sunde, daglige måltider i folkeskolen.
Diabetesforeningen: Kronikerpakker i ny sundhedsreform er et historisk løft15.11.2024 11:11:14 CET | Pressemeddelelse
Diabetesforeningen er glade for aftalen om den nye sundhedsreform og fremhæver især kronikerpakkerne som et konkret tiltag, der vil gøre en mærkbar forskel for patienterne. Også en styrket almen praksis får rosende ord med på vejen. Men enkelte steder kræver aftalen yderligere opfølgning.
Verdens Diabetesdag: Alvorlige tal kalder på test og tidlig opsporing14.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over 150.000 danskere med type 2-diabetes kæmper med følgesygdomme, der kan føre til fx hjertesvigt og amputation. Derfor kører Diabetesforeningen lige nu en alvorskampagne, og på Verdens Diabetesdag den 14. november vil en rød screeningsbus på Københavns Hovedbanegård, og en række apoteker, markere alvoren og gøre det muligt at blive risikotestet for type 2-diabetes.
Diabetesforeningen: Stort svigt af patienter med rekordstor serieskade-erstatning efter amputationer2.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Patienterstatningen er efter amputationssagen nået til bunds i bunken af erstatningssager, og over 126 patienter har fået tilkendt ret til erstatning; en af de største serieskade-erstatninger hos Patienterstatningen nogensinde. Diabetesforeningen kæmper for større fokus på en hurtigere og mere forebyggende behandling i sundhedsvæsnet for at undgå amputationer.
Diabetesforeningen efter nye tal: Bliv testet og forebyg alvorlig følgesygdom4.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Over 150.000 danskere med type 2-diabetes har også en alvorlig følgesygdom som nyre-, øjne-, nerve- og hjertekarsygdomme, der i værste fald kan føre til hjertesvigt, nyresvigt og amputation. Det viser nye tal fra Diabetesforeningen, som med en ny alvorskampagne opfordrer alle til at lade sig teste for type 2-diabetes.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum