COP29: Ny aftale om klimafinansiering kan bane vejen for grønne danske løsninger globalt
Snart samles verdens ledere til COP29 i Aserbajdsjan fra d. 11.-22. november for at træffe afgørende beslutninger om klimafinansiering og omfordeling af milliarder fra rige til fattige lande i klimakampen. Danmark er stærkt repræsenteret i år med en stor erhvervsdelegation, der kan levere de nødvendige grønne løsninger globalt.

Klimafinansiering bliver det helt store omdrejningspunkt ved klimakonferencen COP29, hvor verdens ledere skal blive enige om en ny kollektiv finansieringsmålsætning, en såkaldt ’collective quantified goal on climate finance", der indebærer en massiv økonomisk omfordeling fra rige til fattige lande. Konkret skal det nye finansieringsmål erstatte Københavneraftalen fra 2009, hvor de industrialiserede lande forpligtede sig til at mobilisere USD 100 milliarder i årlig klimafinansiering fra 2020 og fremefter.
"Globalt set går det den helt gale vej for klimaet, og der er akut brug for, at verden stimler sammen og når fælles fodslag på vigtige spørgsmål om klimafinansiering til udviklingslandene. Det bliver nemlig helt afgørende for, at verdenssamfundet kan indfri Parisaftalen", siger Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i DI, og fortsætter:
"Ved at styrke den private klimafinansiering kan vi fremtidssikre vores globale klimaindsats. Det kan samtidig også skabe muligheder for danske virksomheder, der er verdensførende i udviklingen af grønne løsninger, som hele verden efterspørger."
COP29 bliver en vigtig brik for at skabe et succesfuldt afsæt mod COP30 i Brasilien i 2025, hvor verdens lande skal opdatere sine nationale klimahandlingsplaner frem mod 2040. Går finansieringskabalen ikke op i Baku, kan landene lettere melde pas under forhandlingerne i Belem. Derfor gør Danmark igen i år sin stemme gældende og stiller til FN’s klimatopmøde i stærkeste opstilling. Erhvervsdelegationen består af flere end 30 partnere, hvoraf danske pensionsselskaber og kapitalforvaltere forventes at få betydelig opmærksomhed.
COP blevet et kardinalpunkt for dansk erhvervsliv
Danmark har i de senere år bevæget sig ind i den absolutte inderkreds, når det kommer til internationalt klimadiplomati. Det gælder ikke kun ministre og embedsværk, som sidder med, når forhandlingerne spidser. Også danske virksomheder og pensionskasser får global anerkendelse for deres investeringsvilje og evne til at gå forrest i globale alliancer. Her er det i særdeleshed den stærke tradition for tæt offentlig-privat samarbejde, som er et danske fortrin og en direkte vej til indflydelse:
"Politik og løsninger går hånd i hånd. Efter flere års skepsis omkring erhvervslivets deltagelse ved COP, er der nu bred enighed om, at verden aldrig kommer i mål uden erhvervslivets aktive involvering. Den udvikling har været en døråbner for et land som Danmark, hvor samspil på tværs af industrier og særinteresser i årevis har været en drivkraft for vores grønne omstilling”, udtaler Finn Mortensen, direktør i State of Green. Forud for COP30 har flere påpeget nødvendigheden af privat kapital, da det er utænkeligt, at pengene alene kan findes i nationale budgetter.
Foruden grøn finansiering har den danske erhvervsdelegation fokus på energieffektivitet, vedvarende energi, energi distribution- og integration, bæredygtig byudvikling samt fødevare og landbrug. Den dansk pavillon vil danne bagtæppe for op imod 50 events i løbet af konferencens knap to uger. Her er en lang række internationale partnere og beslutningstagere inviteret med for at udveksle idéer og konkrete løsninger, som kan skitsere en hurtigere og mere effektiv energi- og klimaomstilling globalt.
Danmark deltagelse
COP29 afholdes i Baku fra d. 11.-22. november. Den danske pavillon og erhvervsdelegationen er arrangeret i samarbejde mellem Dansk Industri, State of Green, the Trade Council samt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Delegationen tæller desuden A.P. Møller Maersk, A.P. Møller Capital, ANDEL, cBrain, Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), Energinet, Energistyrelsen, FLSmidth, Food Nation, Green Power Denmark, Grundfos, IDA, Kompas VC, Lederne, MAN Energy Solutions, Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping, NKT, PensionDanmark, PKA, PFA Pension, Siemens Energy, STRING Megaregion, Rockwool, Topsoe, Urban Partners, Velliv, Velux, Vestas, V.Group, World Climate Foundation og Ørsted.
Kontakt
Ditte Rieland, presserådgiver, Dansk Industri: dirh@di.dk / +45 2246 7822
Finn Mortensen, Direktør, State of Green: fim@stateofgreen.com / +45 2249 6511
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum