Rudersdal Kommune

Lokalplanproces for varmeanlæg i Birkerød og Gl. Holte er skudt i gang

Del

Politisk beslutning om proces for lokalplan og tillæg til kommuneplan – invitation til dialog med naboer om de planlagte fjernvarmeanlæg.

I slutningen af sidste år besluttede Klima- og Miljøudvalget, Arkitektur- og Byplanudvalget og Økonomiudvalget, at der skal arbejdes videre med en plan om at etablere to store centrale varmepumpeanlæg i Birkerød (Blokken) og Gl. Holte (Holtegårdsparken).

De to anlæg skal levere grøn fjernvarme til ca. 8.000 varmekunder i Birkerød, Bistrup, Gl. Holte, Søllerød, Trørød, Nærum og Skodsborg.

Grøn fjernvarme er en afgørende brik i kommunens klimahandlingsplan og målsætning om at være CO2-neutral i 2040, hvor opgaven frem mod 2035 bl.a. handler om at få udskiftet ca. 11.000 naturgasfyr.

Etablering af varmeanlæggene kræver, at der vedtages nye lokalplaner og kommuneplantillæg.

På denne baggrund har Arkitektur- og Byplanudvalget netop besluttet, at der igangsættes en proces for udarbejdelse af udkast til lokalplaner.

Projekt i Holtegårdsparken, beslutning i Arkitektur- og Byplanudvalget 6.11.24

Projekt på Blokken, beslutning i Arkitektur- og Byplanudvalget 6.11.24

Læs mere om proces m.v. her:

Grøn fjernvarme på vej til borgerne

Nabomøder sidst i november

Rudersdal Kommune vil invitere til dialog om planerne og den videre proces på en række møder med naboerne til projektet i Holtegårdsparken og naboerne til projektet på Blokken, de første den 25. og 27. november.

Desuden kan man byde ind med sine forslag og kommentarer på kommunens platform Sammen om Rudersdal, som der åbnes for primo december.

- Anlæggene er nødvendige for at sikre forsyningen af fjernvarme, og beslutningen om deres placering er truffet på baggrund af grundige undersøgelser. Særligt for anlægget i Gl. Holte gælder, at vi ikke kan og vil rykke anlægget ud i landzonen på grund af statens Fingerplan og fredninger. Arealet mellem tennisbanerne og motorvejen er byzone og har ikke de samme restriktioner – og arealet er ejet af kommunen, siger Cristoffer Buster Reinhardt, formand for Arkitektur- og Byplanudvalget.

- Når det er sagt, vil vi naturligvis gøre alt, vi kan, for at mindske generne af de kommende anlæg, fortsætter Christoffer Buster Reinhardt. Varmepumperne er store, og de vil præge omgivelserne. Men jeg lover, at vi vil gøre alt, der står i vores magt, for at gøre placering og udformning så hensynsfuld som muligt. Fx vil vi se meget grundigt på, hvad der kan lade sig gøre for at afskærme udsynet til anlæggene og sørge for, at der ikke bliver støjgener. Det er derfor meget vigtigt, at vi får en god og grundig dialog med naboerne, så de oplever, at processen får den tid, den skal have til at kvalificere projekterne.

Tidsplan og proces

Den forventede tidsplan efter den politiske behandling er i grove træk denne:

  • November 2024: Første dialogmøde.
  • Primo 2025: 2. dialogmøde om udkast til lokalplaner.
  • Primo 2025: Forslag til lokalplan i offentlig høring.
  • Primo / medio 2025: Møder med naboer ifm. høringsperioden.
  • Medio 2025: Endelig vedtagelse af lokalplaner.

”Vi skal rykke hurtigst muligt med grøn fjernvarme”

- Jeg er glad for, at vi nu har taget endnu et skridt hen imod at gøre grøn fjernvarme mere håndgribelig for borgerne i kommunen, siger Court Møller, formand for Klima- og Miljøudvalget. Grøn fjernvarme er noget af det, der batter mest for at reducere vores udledning af CO2, så det er vigtigt, at vi kan rykke hurtigst muligt.

Han understreger, at det haster med at finde alternativer, der kan levere grøn varme, da der stadig er omkring 11.000 naturgasfyr i kommunen, som skal udskiftes inden 2035. Heraf er de ca. 4.000 modne til at blive udskiftet allerede nu.

- Derfor er det også min klare forventning, at Norfors er klar til at udrulle fjernvarmen i tråd med vores varmeplan og det godkendte projektforslag fra 2023. 

Læs mere om processen, baggrunden og få fakta om de kommende anlæg på rudersdal.dk:

Grøn fjernvarme på vej til borgerne

Kontakter

Christoffer Buster ReinhardtKommunalbestyrelsesmedlem

Arkitektur- og Byplanudvalget, Økonomiudvalget, Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Tlf:+45 51 26 99 26chrre@rudersdal.dk

Court MøllerKommunalbestyrelsesmedlem

Klima- og Miljøudvalget, Børne- og Skoleudvalget, Organisering-rekruttering-fastholdelsesudvalget

Tlf:+45 72 68 10 90court@rudersdal.dk

Links

Om Rudersdal Kommune

Rudersdal Kommune er tæt på og meget grønnere - med både bymiljø, arkitekturperler og naturskønne områder. Kommunen ligger med sine godt 57.000 indbyggere der, hvor Københavns forstæder hører op, og Nordsjællands skove, søer og åbne landskaber begynder. Her er grønt, så langt øjet rækker, med ranke kongebøge, gennem dale og bakker – og med malerisk flotte områder langs Furesøen, Sjælsø, Mølleåen og Øresund.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye