EjendomDanmark: Stadig behov for at se på alternative modeller til ejendomsvurderinger
En arbejdsgruppe under Skatteministeriet har netop afleveret deres vurdering af ejendomsvurderingssystemet. Selvom et flertal i arbejdsgruppen støtter det nuværende system, ser EjendomDanmark stadig på det med skeptisk og mener, at der er plads til forbedring.
Det nye ejendomsvurderingssystem har været mange år undervejs, og offentliggørelsen af de første vurderinger var ikke uden udfordringer.
Nu har en arbejdsgruppe, der blev nedsat af regeringen i foråret 2022, og som har haft til opgave at granske vurderingerne af erhvervsejendomme, afleveret deres vurdering af systemet for vurdering af erhvervsejendomme.
Flertallet i arbejdsgruppen konkluderer, at den valgte alternativomkostningsmodel, hvor vurderingen af en erhvervsgrund sammensættes på baggrund af ejerboligpriser, er den bedst mulige. En opfattelse som ikke deles af alle i gruppen – eller af EjendomDanmark:
“Det kræver kun få møder med virkeligheden for at indse, at der er store udfordringer med systemet. Ambitionsniveauet skal være højere, og der skal arbejdes hen mod en model, hvor virkelighedens data også indgår. Erhvervsejendomsejere skal selvfølgelig ikke betale skat på baggrund af vurderinger, der er afkoblet virkeligheden,” siger Peter Stenholm, adm. direktør i EjendomDanmark.
Han er derfor enig med det ene medlem af arbejdsgruppen, der har afgivet dissens:
“Vi bakker op om kritikken af den nuværende model. Dissensen viser, at der selvfølgelig kan tænkes i andre løsninger, som er meget tættere på virkeligheden,” siger Peter Stenholm og fortsætter:
“Vi har efterspurgt og støtter op om en model, hvor fastsættelsen af grundværdier tager udgangspunkt i markedsdata, når det er muligt. Derudover skal ejendomsejernes mulighed for at klage forbedres. Der er nemlig tilfælde, hvor vurderingen er langt fra den reelle markedspris, og det er helt uhørt, at der ikke kan klages over det.”
Potentiel skatteregning i millionklassen
Et andet element af arbejdsgruppens anbefalinger er, at de foreslår at hæve de såkaldte skaleringsfaktorer for kontor- og butiksejendomme.
Hvis Folketingets partier følger anbefalingen med en lovændring, vil det betyde, at vurderingerne for de berørte ejendomme vil stige, og det vil betyde til en voldsom skatteregning til erhvervslivet.
“Det er klart, at vi skal have retvisende vurderinger. Det kan ingen være uenige i. Men vi kan ikke for anden gang sende en stor skatteregning videre til erhvervslivet. Hæves vurderingerne, så skal merprovenuet føres en til en tilbage til de berørte virksomheder, der kommer til at betale det mere i skat,” siger Peter Stenholm.
Nøgleord
Kontakter
Amalie Dvinge AgerboPressekonsulent
Tlf:30207441ama@ejd.dkEjendomDanmark er den samlede brancheorganisation for ejere og administratorer. Vi repræsenterer ejendomsbranchen, der skaber rammerne om danskernes liv, understøtter 137.000 arbejdspladser i Danmark, og som hvert år bidrager til BNP med 161 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra EjendomDanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra EjendomDanmark
Politisk flertal enige om at sikre bedre muligheder for digital kommunikation mellem lejer og udlejer2.7.2025 11:16:25 CEST | Pressemeddelelse
Et politisk flertal bestående af Regeringen, Det Konservative Folkeparti og SF er enige om at ændre lejeloven så digital kommunikation mellem lejer og udlejer i fremtiden bliver nemmere. EjendomDanmark har sammen med LLO længe samarbejdet med Social- og Boligministeriet for at finde en løsning.
Når feriekufferten gemmer på andet end minder: Undgå væggelus2.7.2025 07:03:00 CEST | Pressemeddelelse
Væggelus rejser let med hjem fra ferien – og det kan blive en dyr fornøjelse. EjendomDanmark giver dig gode råd til, hvordan du undgår dem.
Sommerens Airbnb-udlejning kan koste dig dyrt: Her er, hvad mange glemmer26.6.2025 08:21:40 CEST | Pressemeddelelse
Det kan virke oplagt at udleje boligen i ferien – men glemmer du regler og ansvar, kan det ende med en dyr lærestreg. EjendomDanmark deler fem ting, du skal være opmærksom på.
Private lejeboliger er populære som aldrig før: Storbyer driver rekordlav boligtomgang28.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny rapport fra EjendomDanmark viser, at boligtomgangen er nede på 2,3 procent – det laveste niveau nogensinde. Det skyldes især udviklingen i Aarhus og København, hvor lejeboligen i høj grad er et attraktivt alternativ til en ejerbolig.
Huslejenævn: Flertal i Folketinget ønsker opgør med utidige regler om strafgebyr22.5.2025 10:35:52 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal i Folketinget har anerkendt, at der er brug for et genbesøg af den uhensigtsmæssige praksis, hvor et strafgebyr fra huslejenævnene stadig skal betales, selvom beslutningen omgøres i retten. EjendomDanmark har arbejdet intenst med emnet og ser frem til, at det nu skal indgå i kommende forhandlinger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum