Skibsværfternes historie i ord og billeder
Danmark har spillet en stor rolle i forhold til den globale handelsflåde. Det første oceangående skib med dieselmotor blev i 1912 lavet på værftet B&W på Refshaleøen i København, og Emma Mærsk var ved søsætningen i 2006 fra Lindøværftet verdens største containerskib. I Skibsværfternes historie beskriver Lars K. Christensen den hverdag og de mange forskellige arbejdsopgaver, som mange tusinde mænd og kvinder har haft rundt om på de danske stålskibsværfter.
Gennem mere end et århundrede har Danmark været en betydningsfuld nation indenfor skibsbygning. Næsten alle større danske kystbyer havde et værft, og de særligt store og toneangivende lå i Frederikshavn, Aalborg, Aarhus, Odense, Svendborg, Nakskov, Helsingør og København. Her har en kæmpe arbejdsstyrke gennem tiden hamret, svejset og bygget motorer til de store skibe.
I dag er de store skibsværfter blevet lukket ned og bygningerne er enten revet ned eller bruges til andre formål. Men de mange historier om kammeratskab, samarbejde og konflikter har længe ventet på at blive husket i bogform.
I Skibsværfternes historie beskriver historiker Lars K. Christensen det daglige slid og de store forskelle, der var blandt medarbejderne, deres uddannelse og opgaver. Han fortæller om stoltheden, når et skib ved fælles indsats var færdigbygget og skulle søsættes. I ord og med et rigt udvalg af arkivfotos fra landets store værfter får læserne et glimt af en verden, der i dag er ukendt for de fleste, mens den for de mange værftsarbejdere var hele deres liv for bare en generation siden. Værfterne, og dem der arbejdede der, har i høj grad været med til at forme det moderne Danmark, og hverdagen på de store danske skibsværfter er nu en vigtig del af dansk industri- og arbejderhistorie.
Lars K. Christensen er historiker, dr.phil., og museumsinspektør ved ROMU – Roskilde Museum. Han har skrevet flere bøger om og medvirket i flere TV-udsendelser om arbejdsliv og industrihistorie i Danmark. Ideen til at skrive om værftsarbejderne fik han, da han tilbage i 2019-20 var tilknyttet Museerne Helsingør, hvor han havde det privilegie at arbejde sammen med en gruppe stærkt engagerede tidligere værftsarbejdere.
Fakta om bogen:
Titel: Skibsværfternes historie
Forfatter: Lars K. Christensen
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740689501
Sidetal: 304
Vejl. pris: 349,95 kr.
Udgivelsesdato: 7. november 2024
Nøgleord
Kontakter
Marie JensbyPR og kommunikation
Tlf:60548460marie.jensby@turbine.dkBilleder
Links
Om Turbine Forlaget
Forlaget Turbine blev grundlagt i 2004.
Vores profil er bred, og grundtanken er, at vi ikke lader os begrænse af hverken genre, stil eller format – vores fokus er kvaliteten i den enkelte udgivelse.
Følg pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S
Commando-raids fra Anden Verdenskrig sættes i kontekst28.10.2024 12:24:47 CET | Pressemeddelelse
Der er altid to sider af en sag. Derfor giver Martin A. Husted spalteplads til både angriberen og forsvareren i fagbogen Den som vover – historien om to specialoperationer i Anden Verdenskrig.
Bag med danske bælgfrugter23.10.2024 09:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Astrid og Malene Søgaard, søstrene bag Pure Dansk, er nu klar med Bag med bælgfrugter, hvor alle opskrifter på brød og kager indeholder de bælgfrugter, som sundhedsmyndighederne anbefaler os at spise mange flere af.
Arnestedet for den økologiske bevægelse hyldes i ny bog22.10.2024 12:50:45 CEST | Pressemeddelelse
Det græske ord Aurion betyder morgen. I år er det 50 år siden foreningen Aurion med formålet at forhandle naturrene fødevarer så dagens lys i Hjørring. En gruppe pionerer stiftede Aurion, der for længst er vokset ud af den lille gule butik i Hjørring og blevet en fødevarevirksomhed med en millionomsætning.
Rummet, verdenshavene og verdens brændpunkter er deres arbejdsplads18.10.2024 09:21:00 CEST | Pressemeddelelse
De er fotografer, journalister, sygeplejersker, forfattere, foredragsholdere eller antropologer. De er mere eller mindre kendte i den danske offentlighed. Alle har de eventyr i blodet og fælles for de 21 medvirkende, der fortæller deres usædvanlige historier i Moderne danske eventyrere er, at de har formået at gøre eventyret til deres levevej.
Biografi om fodboldhelten Henning Jensen15.10.2024 09:27:00 CEST | Pressemeddelelse
Henning Jensen fra Nørresundby blev i 1976 den første dansker nogensinde til at trække i den hvide Real Madrid-trøje, og ved sin død i 2017 blev han hyldet af 73.323 tilskuere med et minuts stilhed på Estadio Santiago Bernabéu inden opgøret med Borussia Dortmund, hvor Real Madrids spillere bar sørgebind. I biografien Henning Jensen – Helt i hvidt udfolder Niels Idskov en af vores største fodboldspilleres livshistorie.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum