Derfor skal du børste din hunds tænder
En ikke tidligere offentliggjort undersøgelse, udarbejdet for Agria, viser, at hele 95 % af danske hundeejere ikke børster deres hunds tænder dagligt. Dette kan påvirke din hunds sundhed kan føre til mund- og tandproblemer samt store smerter. Derfor får du her Agrias bedste tandbørstnings-tips.
Undersøgelsen viste, at 4% børster deres hunds tænder hver dag. 10% børster en gang om måneden, mens 38% aldrig børster deres hunds tænder.
- Alle hunde fortjener en god tandsundhed og muligheden for at beholde sine tænderne langt ind i alderdommen. Det er en god investering at børste din hunds tænder bare et par minutter om dagen, siger Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge, Mogens Brix Koldkjær.
Derfor skal hundens tænder børstes
Han forklarer, at hunde - ligesom mennesker - vil få plak på tænderne. Hvis denne plak ikke fjernes, vil den forstenes og blive til tandsten.
Tandsten sætter sig på ydersiden af tænderne og irriterer tandkødet og vævet omkring tænderne, og tandkødet kan blive betændt og rødt. Hvis tilstanden får lov til at fortsætte, vil betændelsen forværres, og tænderne kan løsne sig.
- Betændelse og infektioner kan tære på det væv, som tænderne sidder fast i, og tænderne kan derfor med tiden løsne sig og falde ud. Mange hunde kan fungere uden tænder, men betændelse og infektion i mundhulen er en smertefuld tilstand, forklarer Mogens Brix Koldkjær.
Infektioner i kæbeknoglen kan ødelægge knoglevævet og gøre kæbeknoglen mere skrøbelig og tilbøjelig til at brække. Bakterier kan også komme ind i blodbanen og dermed føre til infektioner andre steder i kroppen.
Reducer dyrlægeregningerne
- Den mest effektive måde at forebygge mund- og tandproblemer på er at børste din hunds tænder. Den er nemmest at vænne din hund til tandbørstningen, allerede mens den er hvalp, men du kan sagtens vænne en voksen hund til denne vigtige rutine. Vi anbefaler også regelmæssige dyrlægebesøg for at kontrollere mund- og tandtilstanden, siger chefdyrlægen.
Ligesom nogle mennesker må regelmæssigt til tandlægen, må nogle hunde jævnligt gå til dyrlægen for at få fjernet tandsten under narkose. Hvis du børster din hunds tænder dagligt, kan du måske helt undgå denne udgift eller i hvert fald reducere, hvor ofte din hund har brug for fjernelse af tandsten.
Væn din hund til at få børstet tænder
- Børst din hunds tænder en gang om dagen. Vælg gerne et fast tidspunkt, så det er nemmere at huske. Tidspunktet skal helst være, når der er lang tid, til hunden igen skal spise.
- Hvis din hund ikke er vant til at børste tænder, er det vigtigt at starte forsigtigt op og gradvist øge tandbørstningen dag for dag. I starten kan det være nok bare at smøre lidt tandpasta på ydersiden af tænderne. Mange hunde synes, at hundetandpasta smager godt, så et tip kan derfor være at give lidt smag på tungen som belønning, når den er færdig.
- Når din hund er vant til at få tandpasta smurt på tænderne, kan du børste forsigtigt med hundetandpastaen og en fugtig vatrondel eller et stykke stof på pegefingeren. Gør børstning til en positiv oplevelse med masser af ros og opmuntring.
- Efterhånden som din hund vænner sig til det, kan du udskifte vatrondellen eller et stofstykket med en tandbørste af den passende størrelse. Du kan købe en tandbørste til hunde i dyrebutikker og veterinærklinikker, eller du kan bruge en blød børne- eller voksentandbørste.
- Tandpasta til hunde indeholder enzymer, der er specielt designet til at forebygge tandsten. Hundetandpastaerne er smagt til, så de fleste hunde synes, disse smager godt. Det er vigtigt, at du aldrig bruger tandpasta, der er beregnet til mennesker. Tandpasta til mennesker indeholder stoffer, der kan være giftige for hunde, advarer Mogens Brix Koldkjær.
Har din hund ondt i munden?
Det kan være svært at opdage, om hunden har ondt i munden. Som regel holder hunde ikke op med at spise på grund af smerter. Nogle hunde vil blot synke maden, uden først at tygge den, eller tygger med den anden side af munden, men det kan være svært at opdage. Symptomer på ondt i munden kan f.eks. være:
- Dårlig ånde
- Lysegul eller brun belægning på tænderne
- Rødt, irriteret eller blødende tandkød
- Løse tænder
- Savlen
- Slikker, kradser eller gnider sig om munden
- Nedsat appetit
- Problemer med at tygge
- Aggression eller anden adfærdsændring
- Nedtrykt humør og nedsat almentilstand.
*Undersøgelsen blev gennemført af Xtreme på vegne af Agria i november 2023. 442 hundeejere bidrog med svar.
Nøgleord
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt Media
Tlf:+ 45 2897 1907anne@orholt.dkLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder
Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Overlevelsesguide for dig med hund i teenagealderen3.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.
Pas på hestens mave i vintersæsonen27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kolik er den næst-hyppigste årsag til, at danske heste må gennemgå en - ofte kostbar - dyrlægebehandling. Få dyrlægens råd til at undgå den potentielt livstruende tilstand, som peaker i vintermånederne, mens hesten står på stald.
Forskning i kattekommunikation øger velfærd26.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Man behøver ikke være en skør kattedame for at tale til sin kat – heller ikke hvis den svarer igen: Et nyt forskningsprojekt, støttet af Agrias Forskningsfond, viser, at mange katteejere taler til deres katte, men hvordan kattene opfatter det talte ord har - indtil nu - været et uudforsket område. Læs her, hvordan projektet kan forbedre kommunikationen mellem katte og deres mennesker.
På besøg på dyreinternatets skyggeside25.11.2024 11:42:25 CET | Pressemeddelelse
Når Black Friday bliver til #BlackFURday, kan du komme med på besøg et sted, hvor det at ”gå i sort”, er det mindst ønskværdige - hvor rød, hvid, grå eller brun, stribet eller plettet ofte springer køen over. Tag en tur med ind i skyggerne hos dyreinternatet, hvor farven sort ikke er en marketing gimmick, men en daglig udfordring.
Forsikringsselskab i nyt samarbejde med landsdækkende hundeevent12.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Allerede fra den 1. december 2024 er Agria Dyreforsikring en del af sponsorteamet bag Skandinaviens største terrænløb med hund, K9 Biathlon for alle. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum