Tandlægestuderende fra Skanderborg får skolarstipendium til at undersøge metode til at lindre smerte og ubehag efter kirurgisk fjernelse af visdomstænder
Mette Juhl Wulff, tandlægestuderende på Københavns Universitet, har fået tildelt et skolarstipendium på 186.000 kroner fra Tandlægeforeningen til sin forskning.
Med et skolarstipendium fra Tandlægeforeningen skal den 28-årige tandlægestuderende Mette Juhl Wulff det kommende år forske i tiltag, som kan mindske generne efter kirurgisk fjernelse af visdomstænder.
Mere konkret skal hun undersøge, om blod fra patientens egen krop kan give færre smerter og fremme helingsprocessen, hvis det bliver lagt ned i såret efter kirurgisk fjernelse af en visdomstand.
Ifølge Mette Juhl Wulff får man ofte smerter, når man har fået fjernet en visdomstand, og såret kan være lang tid om at hele. Men i de senere år har flere kæbekirurger og tandlæger anvendt en ny metode kaldet A-PRF (Advanced Platelet-Rich Fibrin) til at fremme helingen.
- Man tager en blodprøve på klinikken og behandler den i en centrifuge. Resultatet er en masse, som er rig på vækstfaktorer og blodplader, der kan bidrage til en hurtigere heling og genopbygning af det sted i kæben, hvor visdomstanden sad. Massen lægger man ned i såret efter den kirurgiske procedure, så man bruger kroppens egne ressourcer i helingsprocessen, forklarer Mette Juhl Wulff.
Bruger kroppens egne ressourcer
Der er ifølge Mette Juhl Wulff allerede gennemført flere studier af, om metoden virker. Mange studier konkluderer, at den kan lindre smerten, men der er uenighed om, hvor effektiv metoden er, når det gælder heling og knogleopbygning. Mette Juhl Wulff vil med forskningsprojektet undersøge, hvad A-PRF indeholder, og om det har en effekt på det ubehag, som patienterne oplever efter indgrebet.
- Vi vil undersøge indholdet af blodplader og vækstfaktorer i blodprøver og A-PRF på 64 patienter, som skal have opereret en visdomstand ud. Derudover vil vi se på de efterfølgende gener, som smerte, hævelse, nedsat gabeevne og komplikationer, som kan opstå i forbindelse med fjernelse af visdomstænder. Ved at se på indholdet af vækstfaktorer og blodplader i blodet og A-PRF-behandling kan vi formodentlig vurdere, om det har en effekt på helingsprocessen, og om det kan anbefales at anvende rutinemæssigt, siger Mette Juhl Wulff.
Hun forklarer, at resultaterne fra studiet dermed kan skabe et bedre videnskabeligt grundlag for at bruge metoden til at lindre smerter og skabe en bedre heling i forbindelse med kirurgisk fjernelse af visdomstænder.
Drøm gået i opfyldelse
Mette Juhl Wulff kan ikke understrege nok, hvor glad hun er for at have fået stipendiet.
- Siden jeg selv fik A-PRF-behandlingen, da jeg for to år siden fik fjernet visdomstænder, har jeg villet undersøge det. Jeg har håbet, at jeg kunne få penge til det, og nu er min drøm gået i opfyldelse, siger den tandlægestuderende.
Hun er også taknemmelig for, at forskningsprojektet giver hende mulighed for at stifte bekendtskab med det at forske, og hvad det indebærer, hvis man vælger en forskerkarriere.
Når Mette Juhl Wulff, der oprindeligt stammer fra Skanderborg, men i forbindelse med tandlægestudiet rykkede til København, ikke forsker eller studerer, bruger hun en del tid på svømning.
Mette Juhl Wulff fik overrakt skolarstipendiet på Tandlægeforeningens Symposium den 1. november 2024. Her var mere end 700 tandlæger samlet for at høre om tandpleje som en integreret og essentiel del af det samlede sundhedsvæsen i Danmark.
Kontakter
Charlotte HolstPresse- og kommunikationskonsulent
Tlf:26 82 18 24chh@tdl.dkKim AndreasenKommunikationskonsulent
Tlf:33 48 77 82kia@tdl.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Tandlægeforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tandlægeforeningen
Tandlægestuderende fra København får skolarstipendium til at undersøge sammenhængen mellem alvorlige infektioner fra tænderne og alkoholindtag6.11.2024 11:11:25 CET | Pressemeddelelse
Tandlægestuderende på Københavns Universitet, Caroline Marie Vyff, har fået tildelt et skolarstipendium fra Tandlægeforeningen på 183.000 kroner.
Tandlægestuderende får skolarstipendium til at forske i, hvordan man visiterer til tandregulering4.11.2024 14:08:09 CET | Pressemeddelelse
Asta Nyvang Rank, tandlægestuderende på Københavns Universitet, har fået tildelt et skolarstipendium på 183.000 kroner fra Tandlægeforeningen.
Tandlægestuderende fra Fårup får skolarstipendium til at forske i social ulighed i tandsundhed4.11.2024 13:45:30 CET | Pressemeddelelse
Karina Herholdt Petersen, tandlægestuderende på Aarhus Universitet, har fået tildelt et skolarstipendium på 183.000 kroner fra Tandlægeforeningen.
Tandlægestuderende fra Frederikssund får skolarstipendium til at forske i forebyggelse af caries hos kræftpatienter4.11.2024 13:33:10 CET | Pressemeddelelse
Sara Volf Jensen, tandlægestuderende på Aarhus Universitet, har fået tildelt et skolarstipendium på 186.000 kroner fra Tandlægeforeningen til sin forskning.
Tandlægestuderende fra Køge får skolarstipendium til at undersøge behandlingen af børn og unge med tandskader4.11.2024 13:10:30 CET | Pressemeddelelse
Mathilde Hansen, tandlægestuderende på Københavns Universitet, har fået tildelt et skolarstipendium på 186.000 kroner fra Tandlægeforeningen til sin forskning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum