Modtager af Grundfosprisen 2024: ”Jeg revolutionerer design af bæredygtige innovationer”
DTU-professor Daniela Pigosso bliver hædret med en stor videnskabspris for sin forskning i design for bæredygtighed, der vil bane vejen for ansvarligt forbrug og produktion.
Bæredygtige teknologier kan ende med at øge miljøpåvirkningen, hvis de ikke tager højde for ændringer i forbrugsadfærd, mener DTU-professor Daniela Pigosso.
For eksempel har LED-lys et betydeligt lavere energiforbrug og en længere levetid sammenlignet med glødepærer. Men da de er ekstremt effektive, har vi en tendens til at lade dem være tændt i længere tid og købe mange af dem. Resultatet er et endnu højere energi- og materialeforbrug. Dette skyldes reboundeffekter, negative adfærdsmæssige konsekvenser, der opvejer ca. 47% af de potentielle gevinster ved en bæredygtig innovation.
"Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, er det ikke nok, at intentionerne er gode. De potentielle bæredygtighedsfordele ved nye innovationer kan kun realiseres, hvis reboundeffekter forhindres," siger Daniela Pigosso, som modtager Grundfosprisen 2024 for sin forskning i design for bæredygtighed.
Design uden reboundeffekter
Men hvordan sikrer vi, at de gode intentioner ikke gør mere skade end gavn?
Det er det, Daniela Pigosso undersøger i Reboundless-projektet, som er finansieret af Det Europæiske Forskningsråd, i samarbejde med et tværfagligt team af ingeniører, designere, systemmodellører og samfundsforskere.
Reboundless-projektet er en naturlig forlængelse af hendes arbejde gennem de sidste 15 år, hvor Daniela Pigosso aktivt har hjulpet mere end 900 store og små virksomheder i Danmark og udlandet med at omstille sig til bæredygtighed gennem bedre design. Hun har også været mentor for hundredvis af studerende og var medvirkende til at øge fokus på bæredygtighed på DTU's bacheloruddannelse i design og innovation.
"Daniela Pigossos utrættelige indsats og banebrydende bidrag til bæredygtighed er et eksempel til efterfølgelse. Hendes arbejde og indflydelse vil fortsætte med at inspirere og drive forandring mod en mere bæredygtig fremtid," siger Flemming Konradsen, bestyrelsesformand for Grundfos Fonden (Poul Due Jensens Fond), som begrundelse for valget af DTU-professoren.
Med Grundfosprisen følger et forskningslegat på 750.000 kr. og en personlig anerkendelse på 250.000 kr.
Kontakter
Daniela PigossoProfessorDTU Construct
Tlf:28554942danpi@dtu.dkDTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.
Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Nu er smeltevandets vej til havet fra toppen af Grønlands indlandsis kortlagt30.10.2024 17:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning fra DTU afdækker, hvad der sker med de store mængder smeltevand fra overfladen af Grønlands indlandsis, når det strømmer ned under isen og videre ud i de arktiske have, hvor det bidrager til globale havstigninger. Processerne vil få større betydning i fremtiden og er derfor afgørende at forstå.
DTU kåret til det bedste tekniske universitet i EU29.10.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Høj kvalitet i forskning, uddannelser og innovation betyder at DTU får status som EU’s bedste tekniske universitet.
DTU-forskere vil kortlægge enzymers dynamik med Danmarks første AI supercomputer23.10.2024 14:46:52 CEST | Pressemeddelelse
Novo Nordisk Fonden og Danish Centre for AI Innovation (DCAI) har udvalgt de første forskningsprojekter, som får adgang til AI supercomputeren ”Gefion”. Heriblandt et DTU-projekt, som skal kortlægge enzymers dynamik og udvikle enzymer, som kan omdanne CO2 til bæredygtige brændstoffer og kemikalier.
Nyt hybridkraftværk på DTU styrker forskning i vedvarende energi21.10.2024 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag indvies en ny testfacilitet på DTU, der skal styrke forskningen i en vedvarende energiforsyning. DTU og energiselskabet TotalEnergies har i samarbejde bygget et hybridkraftværk, hvor forskere kan teste produktion, lagring og styring af sol- og vindenergi.
Flere grønlandske unge skal være ingeniører11.10.2024 10:40:58 CEST | Pressemeddelelse
Halvdelen af de arktiske diplomingeniører, der bliver uddannet på DTU i Sisimiut, får job i Grønland. Nu forstærker DTU sin indsats og vil samle tekniske og naturvidenskabelige uddannelser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum