Euro-millioner til Danmark: Fremtidens elnet skal udvikles i Aalborg
De største bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd er i dag blevet annonceret, og det sætter gang i arbejdet med at udvikle fremtidens klimavenlige udbygninger af elnettet i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og RWTH Aachen University i Tyskland.
Det globale elnetværk er den dag i dag baseret på samme grundregler og udstyr som for over 100 år siden, men efterhånden som alting bliver elektrificeret, er der brug for at gentænke elnettet. Denne store opgave har et hold af forskere i Danmark og Tyskland nu fået omfattende økonomisk støtte til.
Med en forskningsbevilling på over 11 mio. euro fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) skal Aalborg Universitet og RWTH Aachen University i Tyskland udvikle og teste en ny hardware- og elsystemlogik. Helt konkret kanaliseres 3,1 mio. euro (ca. 23 mio. kroner) til Aalborg, hvor der skal ansættes ca. ti medarbejdere og indkøbes avanceret apparatur.
”En af årsagerne til, at vi skal drive dette område fremad, er, at det i de kommende årtier er nødvendigt at udbygge elnettet ganske meget for at gøre vores energiforsyning langt mere klimavenlig. Vi har nogle idéer til, hvordan elnettet på den længere bane kan udnyttes bedre, så man måske kan reducere omfanget af udbygningen, men der er nogle ting, vi skal have styr på, før vi kan sige, om det kan lykkes i den skala, vi håber på”, fortæller professor Frede Blaabjerg om det arbejde, der venter ham og de øvrige forskere i de kommende år.
Industrialiseringens kraftværker med store synkron-generatorer førte til blandt til transformere af jern og kobber til at fordele energien, og det kobler alle til et fælles net. Hvis hele nettet fejler, rammer det rigtig mange forbrugere, og når fremtidens elnet bliver langt større, vil fejl få store konsekvenser. Den nye elnet-struktur, som skal udvikles i forskningsprojektet, bygger blandt på at indsætte elektroniske transformere baseret på effekthalvledere, og det muliggør, at elnettet bliver mere adskilt og mere robust overfor fejl – blandt andet inspireret af internettets struktur og fleksibilitet.
”Vi får blandt andet penge til bedre at styre energien i elnettet ved at anvende disse elektroniske transformere i stedet for de traditionelle transformere. Vi tror på, at vi ved at anvende de elektroniske transformere kan få det nære el-system – altså distributionsnettet – til at udnytte den lokalt producerede energi bedre uden at skulle sende den langt væk. Og hvis vi bliver bedre til det, kan vi på den lange bane få et mere sikkert elnet”, forklarer Frede Blaabjerg.
Det er anden gang, Blaabjerg trækker et ERC-projekt til AAU, og hans eget forskningsfelt, effektelektronikken, er afgørende for det nye tværfaglige projekt, som også rummer ekspertise inden for styring af elnet, computer science og internet samt forretningsmodeller for den nye net-struktur.
En anden afgørende figur i AAU’s deltagelse i det forestående projekt er adjunkt Subham Sahoo, som forsker i elektricitet og AI.
”Jeg var på MIT i Boston, da vi arbejdede på ansøgningen og indsendte den, men takket være et fremragende team af stærke seniorforskere mærkede vi allerede synergien, da vi arbejdede på det. Det var i sig selv en fantastisk læringsoplevelse at arbejde med så ekstremt dedikerede forskere, Sebastian Schwartz, Mirko Stoffers og Patrick Pollok fra RWTH Aachen. Et sejt team og en vildt ambitiøs og nytænkende videnskabelig vision – det er sød musik i ørerne for enhver forsker”, siger Subham Sahoo, som kom til AAU Energi i 2019 efter at have fået sin ph.d.-grad på Indian Institute of Technology Delhi og en periode som postdoc ved Nanyang Technology University i Singapore.
Den store bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd skyldes blandt andet, at forskningen kan få betydning internationalt, men en del af forskningen skal foregå i Nordjylland, hvor der i forvejen er fokus på udfordringerne for fremtidens elnet. Eksempelvis arbejder Business Region North Denmark for, at der fra centralt hold investeres i at udvide kapaciteten i Nordjyllands elnet, så det inden 2030 kan håndtere en firedobling af kapaciteten af vedvarende energi på land. Organisationens vurdering er, at elnettet i Nordjylland er blevet underprioriteret gennem mange år sammenlignet med resten af landet, og at det både er skadeligt for den grønne omstilling og for job- og vækstmulighederne i Nordjylland.
FAKTA:
- Læs mere om dansk forskning støttet af Det Europæiske Forskningsråd (under Horizon Europe, EU's rammeprogram for forskning og innovation). ERC Grants er de største bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) til at deltage i internationale og interdisciplinære projekter. Forskningsrådets synergibevillinger (Synergy Grants) gives til grupper af to til fire forskere, der i løbet af fire til seks år skal løse komplekse videnskabelige problemstillinger. Projekterne gennemføres i et internationalt samarbejde, der samler forskere med forskellige færdigheder, erfaringer og ekspertise for at opnå banebrydende forskningsresultater.
- Projektet Store-And-Forward Energy Grid (SAFEr Grid) skal drives af RWTH Aachen University i Tyskland og AAU Energy på Aalborg Universitet.
- Citat fra projektets leder Antonello Monti, professor på RWTH Aachen University: ”Vi står over for enorme udfordringer med stabiliteten af vores energisystemer, og dette projekt er en fantastisk mulighed for at give et konkret bidrag til et grønt energinetværk for fremtiden. Det er også en god mulighed for at styrke samarbejdet mellem Aachen og AAU, som altid har været stærkt”.
Kontakter
Frede BlaabjergProfessorAAU Energi
Tlf:99 40 92 54Tlf:21 29 24 54fbl@energy.aau.dkSubham SahooAdjunktAAU Energi
Tlf:99 40 70 88sssa@energy.aau.dkTor BaggerJournalist, AAU Kommunikation og Public Affairs
Tlf:30173165toba@adm.aau.dkFølg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny stor AI-satsning på Aalborg Universitet13.11.2024 09:47:24 CET | Pressemeddelelse
Aalborg Universitet vil flytte videnskaben indenfor AI fremad, derfor bliver der nu etableret otte nye forskningsteams, som får navnet ”AI:X”, hvor forskere og Ph.d.-studerende bliver sat sammen på tværs af institutter for at levere ny og banebrydende forskning inden for AI.
Mikroboliger udfordrer traditionelle boligformer4.11.2024 13:44:31 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet har undersøgt, hvordan mikroboliger kan bidrage til at løse aktuelle udfordringer inden for bæredygtighed, byudvikling og et presset boligmarked. Interessen for den nye boligform er øget, men der mangler fleksibel lovgivning og mere viden, før tiny houses, mikrolejligheder og micro living for alvor kan få fodfæste i Danmark.
Danskernes adfærd under energikrisen kan drive grøn omstilling31.10.2024 21:37:30 CET | Pressemeddelelse
Danskernes evne til at tilpasse sig hurtigt og ændre adfærd og vaner i en krisesituation kan være et nyttigt redskab, når politikerne skal sikre den grønne omstilling. Det viser en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet af danskernes adfærd under energikrisen i 2022.
Pindsvinet er nu officielt i voldsom tilbagegang i Europa28.10.2024 21:30:00 CET | Pressemeddelelse
Mistanken har været der længe, men nu er danske og internationale forskere ikke længere i tvivl. Det europæiske pindsvin er truet i så høj en grad, at den fra i dag ændrer status på IUCN’s rødliste over truede dyr. Flere lande i Europa har oplevet en tilbagegang på mere end 30 procent de seneste 10 år.
Fremtidens materialer kan udvindes fra spildevand18.10.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En gruppe forskere er på vej til at revolutionere, hvad man kan bruge biomasse fra renseanlæg til. Biopolymerer fra bakterier kan blive et bæredygtigt alternativ en række til oliebaserede produkter, og der kan samtidig høstes fosfor og andre mineraler fra spildevandet. En ny videnskabelig artikel fortæller, at forskningen nu er så langt, at man er klar til industriel produktion og udbredelse i praksis.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum