Ny arbejdsgruppe skal håndtere vandudfordringerne på Rømø
For at tackle problemer med grundvand og regnvand på Rømø har Tønder Kommune, Tønder Forsyning, grundejerforeningerne og lokalrådet oprettet en fælles arbejdsgruppe. Gruppen vil registrere vandproblemer, analysere løsninger og informere grundejere om deres ansvar for vedligeholdelse af grøfter.
Grundvand og regnvand skaber i stigende grad udfordringer rundt omkring i landet, også på Rømø, hvor flere sommerhusejere har oplevet stigende problemer med vand på deres matrikler. Derfor er Tønder Kommune, Tønder Forsyning, grundejerforeningerne på Rømø samt lokalrådet gået sammen i en fælles arbejdsgruppe for at håndtere vandet, så det ikke giver problemer.
"Når borgerne oplever, at vandet står tæt på deres matrikel, kan nogle blive fristet til at bruge kloakkerne som afløb, hvilket er en rigtig dårlig løsning – og i øvrigt også ulovligt", udtaler John Pies Christiansen, chef for vand og spildevand i Tønder Forsyning.
"Vores afløbssystem kan slet ikke håndtere det, da det kun er beregnet til spildevand og ikke til overfladevand. I sidste ende kan det føre til, at folk oplever, at deres toilet ikke længere kan skylle ud på grund af et overfyldt kloaksystem", siger John Pies Christiansen.
Den fælles arbejdsgruppe holdt opstartsmøde den 23. oktober, hvor man gav håndslag på at fortsætte samarbejdet.
"Tønder Kommune er glade for at kunne bidrage til en konstruktiv løsning. Vi kan ikke konkret løse problemerne, for loven foreskriver, at det er grundejeren, som både har ansvaret for og pligten til at rense grøfterne, så den opgave skal løses af grundejerne. Vi kan bidrage med at skabe overblik og facilitere processen, så vi får alle med", fortæller klimakoordinator Mikkel Blønd Vestergaard.
Arbejdsgruppen har opstillet tre opgaver, de vil arbejde med:
- Registrering af kendte vandproblemer.
- Analyse af problemerne, så vi kan prioritere og vælge de rigtige løsninger.
- Kommunikation til grundejerne om deres ansvar for at oprense grøfter.
Arbejdsgruppen opfordrer alle grundejere til at indberette de vandproblemer, de har kendskab til.
"Allerhelst ser vi, at man indberetter gennem sin grundejerforening. De steder, hvor man ikke har organiseret en sådan endnu, kan jeg kun opfordre til, at man får den etableret hurtigst muligt, så vi kan løfte opgaven i fællesskab,” siger Mikkel Blønd Vestergaard.
Borgere kan dog indberette uden om grundejerforeningerne. Det gør man ved at skrive en mail til vandregistrering@toender.dk. Giv en kort beskrivelse af problemet, angiv hvor problemet er geografisk og send gerne et foto.
Det vil være muligt at indberette vandproblemer frem til den 1. april 2025. Hvis en grundejerforening ønsker at blive en del af arbejdsgruppen, kan man kontakte klimakoordinator Mikkel Blønd Vestergaard på mibve@toender.dk eller telefon 21296218.
Kontakter
Mikkel Blønd VestergaardKlimakoordinator
Tlf:+45 74 92 88 77mibve@toender.dkFølg pressemeddelelser fra Tønder Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tønder Kommune
Lokale ildsjæle hædret med Initiativprisen 202424.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tønder Kommune har endnu engang hædret lokale ildsjæle for deres ekstraordinære bidrag til fællesskabet. Årets Initiativpris går til Ballum Landsbyforening og Randerup Forsamlingsgård for deres initiativ ”Åben Skolestue”, som har formået at samle og styrke det lokale fællesskab i området.
Renere rengøring i Tønder Kommune10.10.2024 13:59:00 CEST | Pressemeddelelse
Første kommunale rengøringsafdeling vest for Storebælt certificeret med Svanemærket.
Tønder Kommune søger forslag til Bygningspræmiering 20242.10.2024 13:42:51 CEST | Pressemeddelelse
Hvilke bygninger i Tønder Kommune skal præmieres i 2024? Nu har du muligheden for at få indflydelse på, hvilke bygninger der skal hædres, ved at indstille én eller flere bygninger til årets bygningspræmiering.
Bykontoret i Skærbæk åbner – kom og mød Johanne1.10.2024 07:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag den 10. oktober åbner bykontoret i Skærbæk dørene for første gang, og Johanne Marcussen Grøn, Tønder Kommunes kontaktperson for byudviklingsprojektet, glæder sig til at tage imod de første besøgende.
Unge vil have medbestemmelse: Nyt Unge- og Kulturråd i Tønder Kommune24.9.2024 17:29:58 CEST | Pressemeddelelse
Tønder Kommune har officielt fået sit eget Unge- og Kulturråd, der går under navnet TUK – Tønder Unge- og Kulturråd. Det nye råd blev dannet under deres første generalforsamling den 24. september 2024, hvor 11 engagerede unge fra hele kommunen gik sammen om at skabe et talerør for dem selv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum