Restaurant Alouette vinder Årets Ret med Gris 2024 med en hyldest til Hindsholmgrisen
I aften blev vinderen af Årets Ret med Gris 2024 offentliggjort, da Landbrug & Fødevarer kårede årets vinder på Axelborg i København. Restaurant Alouette løb med titlen for deres innovative tilgang til råvaren og den måde, grisen opdrættes på, hvilket skabte en helhedsoplevelse af høj gastronomisk kvalitet.

Restaurant Alouette, med køkkenchef Nick Curtin i spidsen, imponerede juryen med to uovertrufne serveringer. Juryens motivation lød: "Fantastisk repræsentation af grisen – den kreative og elegante brug af de mange udskæringer sætter grisen og håndværket perfekt i scene. Kombineret med en mesterlig tilberedning og næsten fejlfri iscenesættelse, hvor smagen er konstant i centrum, er det en værdig vinder."
Hovedrolleindehaveren i Alouettes serveringer til Årets ret med gris, er Hindsholmgrisen, som avles af Carla og Poul Lang Nielsen i Martofte på den nordøstlige del af Fyn. Nick udtaler: "Carla og Poul gør et fantastisk arbejde med deres grise. Poul snakker ikke så meget om specifikke racer, men mere om, hvordan grisene bliver opdrættet. De får lov at blive et år gamle, før de bliver slagtet, og de lever af alt det, de frit kan finde i jorden – æbler, pærer, jordskokker og bælgfrugter. Det kan ses og smages, når man får kødet."
Den prisvindende ret, som har sikret Alouette titlen Årets Ret med Gris 2024, består af intervalstegt rygfilet af Hindsholmgris, marineret i tangmiso, grillet over åben ild og nænsomt penslet med tangolie. Retten serveres med en intens sauce lavet på grisens ribben, infuseret med tang, hvilket tilfører en dyb og umamirig smag. Til retten hører et grillet spyd med saftigt grisebryst, tilberedt i tang-øl, samt et spyd med jordskokker og kål. Afslutningsvis præsenteres en ske med tynde strimler af grisehud og sprøde flæskesvær, toppet med en koncentreret grisebouillon, som samler hele smagsoplevelsen i en intens afslutning. Alle elementer i retten er skabt med fokus på Hindsholmgrisen og fortællingen om producenten og opdrættet, hvilket skaber en helhedsoplevelse ud over det sædvanlige.
Til stor applaus modtog køkkenchef Nick Curtin og hans team præmien – en check på 30.000 kroner – overrakt af Mette Gammicchia, afdelingschef for Marked & Ernæring hos Landbrug & Fødevarer.
"Of course, it feels amazing. I'm just overwhelmed with pride for the team. I know how much hard work they put into this, and I’m so proud of what it means for our message and what we do. Poul’s pork is so important, and we truly believe that what defines a great dish is the quality of the raw product. We build our entire restaurant concept around that belief, so this recognition is a huge validation that we're on the right path." – udtaler Nick Curtin
Billeder
Om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Om Årets ret med gris 2024
Årets ret med gris er arrangeret af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Norma og Frode S. Jacobsens fond. Prisen gives til den kok og restaurant, som har formået at nytænke gris på en måde, der skiller sig ud fra det ordinære og skaber en unik, velsmagende spiseoplevelse på højeste gastronomiske niveau. Dommerpanelet, som består af nogle af landets skarpeste madanmeldere og kokke, besøger hver nomineret restaurant, så juryen kan smage retten i dens rette element. Vinderen blev afsløret i forbindelse med lanceringen af White Guide 2024 d. 4. november på Axelborg.
Alle fem nominerede restauranter til Årets Ret med Gris 2024 var:
- Alouette
- Radio
- Oké
- Frederikshøj
- Søllerød Kro
De 6 jurymedlemmer er:
- Svend Rasmussen (Tv-vært, kok og madanmelder v. TV2)
- Helle Brønnum Carlsen (forfatter, madanmelder v. Whiteguide, Børsen & Politiken)
- Mikkel Maarbjerg (forfatter, kok og direktør i Maarbjerg & Kirk)
- Daniel McBurnie, (kok og køkkenchef)
- Thomas Herman, (kok, forfatter, TV-vært)
Anders Nicolajsen (chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice, Landbrug & Fødevarer)
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
L&F om ny spildevandsaftale: Et udemærket første skridt, men politisk er man ikke i mål med spildevandsindsatsen2.4.2025 16:57:20 CEST | Pressemeddelelse
Miljøministeriet har offentliggjort en ny aftale, der skal reducere udledningen af næringsstoffer fra spildevand. Det er et udemærket første skridt, men Landbrug & Fødevarer hæfter sig også ved, at man endnu ikke leverer fuldt og helt på det mål, som er aftalt i Grøn Trepart.
Danmark er økologisk verdensmester11.2.2025 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark fastholder sin position som verdens førende økologination med den højeste markedsandel i detailhandlen.
L&F: Lokale trepartsrepræsentanter er fundet – nu venter stor og svær opgave1.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
De lokale trepartsrepræsentanter for landbruget er fundet og er klar til at omsætte nationale ambitioner til lokale løsninger.
Landbrug & Fødevarer: Bocuse d’Or styrker Danmarks position som gastronomination27.1.2025 19:48:45 CET | Pressemeddelelse
Stort tillykke til Sebastian Holberg Svendsgaard og Phillip Nilsen samt hele deres hold, som med deres imponerende anden plads i den prestigefyldte kokkekonkurrence Bocuse d’Or igen sætter Danmark på verdenskortet. Deres præstation fremhæver de gode danske råvarer, et tårnhøjt fagligt niveau og den store kreativitet i dansk gastronomi.
L&F: Stor interesse for lavbunds- og kvælstofprojekter er et vigtigt skridt i implementeringen af grøn trepart17.12.2024 12:41:22 CET | Pressemeddelelse
De danske landmænd har søgt frivillige aftaler i et rekordstort omfang fra puljen med navnet Lavbunds- og kvælstofprojekter. I alt er der ansøgt for 698 mio. kr. viser nye tal fra Ministeriet for Grøn Trepart.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum