Landbrug & Fødevarer

Restaurant Alouette vinder Årets Ret med Gris 2024 med en hyldest til Hindsholmgrisen

Del

I aften blev vinderen af Årets Ret med Gris 2024 offentliggjort, da Landbrug & Fødevarer kårede årets vinder på Axelborg i København. Restaurant Alouette løb med titlen for deres innovative tilgang til råvaren og den måde, grisen opdrættes på, hvilket skabte en helhedsoplevelse af høj gastronomisk kvalitet.

Alouette: fra venstre: Mette Gammicchia, afdelingschef for Marked & Ernæring, Landbrug & Fødevarer, sammen med holdet fra Alouette.
Alouette: fra venstre: Mette Gammicchia, afdelingschef for Marked & Ernæring, Landbrug & Fødevarer, sammen med holdet fra Alouette. Fotograf: Morten Beck, Marketing Media

Restaurant Alouette, med køkkenchef Nick Curtin i spidsen, imponerede juryen med to uovertrufne serveringer. Juryens motivation lød: "Fantastisk repræsentation af grisen – den kreative og elegante brug af de mange udskæringer sætter grisen og håndværket perfekt i scene. Kombineret med en mesterlig tilberedning og næsten fejlfri iscenesættelse, hvor smagen er konstant i centrum, er det en værdig vinder."

Hovedrolleindehaveren i Alouettes serveringer til Årets ret med gris, er Hindsholmgrisen, som avles af Carla og Poul Lang Nielsen i Martofte på den nordøstlige del af Fyn. Nick udtaler: "Carla og Poul gør et fantastisk arbejde med deres grise. Poul snakker ikke så meget om specifikke racer, men mere om, hvordan grisene bliver opdrættet. De får lov at blive et år gamle, før de bliver slagtet, og de lever af alt det, de frit kan finde i jorden – æbler, pærer, jordskokker og bælgfrugter. Det kan ses og smages, når man får kødet."

Den prisvindende ret, som har sikret Alouette titlen Årets Ret med Gris 2024, består af intervalstegt rygfilet af Hindsholmgris, marineret i tangmiso, grillet over åben ild og nænsomt penslet med tangolie. Retten serveres med en intens sauce lavet på grisens ribben, infuseret med tang, hvilket tilfører en dyb og umamirig smag. Til retten hører et grillet spyd med saftigt grisebryst, tilberedt i tang-øl, samt et spyd med jordskokker og kål. Afslutningsvis præsenteres en ske med tynde strimler af grisehud og sprøde flæskesvær, toppet med en koncentreret grisebouillon, som samler hele smagsoplevelsen i en intens afslutning. Alle elementer i retten er skabt med fokus på Hindsholmgrisen og fortællingen om producenten og opdrættet, hvilket skaber en helhedsoplevelse ud over det sædvanlige.

Til stor applaus modtog køkkenchef Nick Curtin og hans team præmien – en check på 30.000 kroner – overrakt af Mette Gammicchia, afdelingschef for Marked & Ernæring hos Landbrug & Fødevarer.

"Of course, it feels amazing. I'm just overwhelmed with pride for the team. I know how much hard work they put into this, and I’m so proud of what it means for our message and what we do. Poul’s pork is so important, and we truly believe that what defines a great dish is the quality of the raw product. We build our entire restaurant concept around that belief, so this recognition is a huge validation that we're on the right path." – udtaler Nick Curtin

Billeder

Download
Download
Download
Billeder af vinderret fra Alouette
Billeder af vinderret fra Alouette
Fotograf: Rasmus Palsgård
Download

Om Landbrug & Fødevarer

Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder

Om Årets ret med gris 2024

Årets ret med gris er arrangeret af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Norma og Frode S. Jacobsens fond. Prisen gives til den kok og restaurant, som har formået at nytænke gris på en måde, der skiller sig ud fra det ordinære og skaber en unik, velsmagende spiseoplevelse på højeste gastronomiske niveau. Dommerpanelet, som består af nogle af landets skarpeste madanmeldere og kokke, besøger hver nomineret restaurant, så juryen kan smage retten i dens rette element. Vinderen blev afsløret i forbindelse med lanceringen af White Guide 2024 d. 4. november på Axelborg.

Alle fem nominerede restauranter til Årets Ret med Gris 2024 var:

  • Alouette
  • Radio
  • Oké
  • Frederikshøj
  • Søllerød Kro

De 6 jurymedlemmer er:

  • Svend Rasmussen (Tv-vært, kok og madanmelder v. TV2)
  • Helle Brønnum Carlsen (forfatter, madanmelder v. Whiteguide, Børsen & Politiken)
  • Mikkel Maarbjerg (forfatter, kok og direktør i Maarbjerg & Kirk)
  • Daniel McBurnie, (kok og køkkenchef)
  • Thomas Herman, (kok, forfatter, TV-vært)

Anders Nicolajsen (chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice, Landbrug & Fødevarer)

Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

Restaurant Tri vinder Årets Ret med Fisk 2024 med en uovertruffen hummerret4.11.2024 21:45:00 CET | Pressemeddelelse

I aften blev vinderen af Årets ret med fisk & skaldyr 2024 offentliggjort, da Landbrug & Fødevarer kårede årets vinder på Axelborg i København. Restaurant Tri løb med sejren for deres innovative tilgang og nænsomme håndtering af de mange lokale råvarer, de har til rådighed oppe omkring den nordvestjyske landsby Agger. Årets ret med fisk og skaldyr har været afholdt for fjerde år i træk og er udført med støtte fra Danmarks Fiskeriforening.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye