Rudersdal Kommune

Ny pårørendepolitik har fokus på bedre samarbejde

Del

Rudersdal Kommunes nye pårørendepolitik vil med konkrete tiltag styrke det vigtige samarbejde mellem borgere, deres pårørende og kommunens medarbejdere. Pårørende og medarbejdere skal bl.a. blive bedre til at forstå hinandens roller, og informationen til pårørende skal styrkes. Kommunen vil samtidig sikre et aktivt arbejde med pårørendesamarbejdet gennem løbende opfølgning på konkrete handleplaner.

I den nye politik er en pårørende ikke kun en ægtefælle eller et familiemedlem, men kan også være en ven, nabo eller en anden person med en tæt og tillidsfuld relation til borgeren. En pårørende er derfor en person, som borgeren selv vælger at have i sit liv. Samtidig skal personen også selv ønske at blive involveret i borgerens livssituation. Ved at lade borgeren selv bestemme, hvem der skal være hans pårørende, understreger politikken, at borgerens egne ønsker og behov altid kommer først. På den måde afgrænser den nye politik sig også til voksenområdet, da forældre har forældremyndigheden indtil barnet fylder 18 år.

Kommunikation, tillid og fleksibilitet


Den nye politik bygger på tre vigtige områder: Kommunikation og information, tillid og respekt samt fleksibilitet og sammenhæng. Ønsket med politikken er at styrke en klar og tydelig kommunikation mellem alle parter, ligesom der skal være gensidig tillid til de forskellige roller. Endelig skal samarbejdet være fleksibelt og kunne tilpasse sig de skiftende livssituationer, som borgere og pårørende står i.

Borgmester i Rudersdal Kommune, Ann Sofie Orth, udtaler om politikken:

 - Vi skal anerkende den uomgængelige og afgørende rolle, som pårørende spiller i samfundet. Det allervigtigste, når vi bliver syge eller får behov for hjælp er, at vi oplever tryghed og stabilitet i vores nære hverdagsliv. Det kræver ofte en stor indsats af nærmiljøet, og derfor skal vi også sikre, at de pårørendes trivsel kommer i fokus i langt højere grad. Med den her politik understreger vi, at samarbejdet skal være fleksibelt og kunne tilpasse sig de skiftende livssituationer, som borgere og pårørende står i, siger Ann Sofie Orth.

Social- og Sundhedsudvalgets formand, Randi Mondorf (V), håber samtidig, at den nye politik giver endnu bedre rammer for en fortsat udvikling af det gode pårørendesamarbejde.

 - Politikken skaber en god ramme for både at fremme og sikre det vigtige samarbejde mellem borgere, pårørende og medarbejdere. Et samarbejde går begge veje, og med politikken i hånden ønsker vi at forpligte alle parter i et ligeværdigt og respektfuldt pårørendesamarbejde. Jeg håber derfor, at politikken vil inspirere til fortsat dialog og samarbejde, siger Randi Mondorf.

Fra ord til handling


Formanden for Social- og Sundhedsudvalget peger på, at pårørendepolitikken ønsker, at de enkelte forvaltningsområder og centre arbejder videre med konkrete indsatser. Lokale planer skal derfor beskrive, hvordan samarbejdet med pårørende organiseres, hvordan kommunikationen bliver tilrettelagt, og hvordan medarbejdere bliver støttet i håndteringen af dilemmaer i de situationer, hvor pårørendesamarbejdet bliver svært og risikerer at gå skævt.
Ved at sikre løbende opdatering og involvering af både borgere, pårørende og medarbejdere håber kommunen på at skabe et dynamisk samarbejde, hvor alle parter føler sig hørt og respekteret.


Nye rammer for fremtiden


Kommunens forskellige tilbud, plejecentre og botilbud arbejder allerede nu med at udvikle og styrke pårørendesamarbejdet. Det gælder også for Plejecenter Frydenholm, der, udover to dagcentre, er bolig for 83 borgere og arbejdsplads for ca. 100 medarbejdere. På Frydenholm arbejder de med pårørendesamarbejdet ved at tilbyde en særlig velkomstsamtale med centerchefen, ud over den sædvanlige indflytningssamtale. Herudover er en medarbejder i fuld gang med en uddannelse som pårørendevejleder.

Endelig deltager Frydenholms medarbejdere i år i en undervisningsrække om demens, som centret også har valgt at tilbyde pårørende, fortæller centerchef Signe Lillegaard Haldgran.

 - Medarbejdere og pårørende deltager på forskellige hold, men med den samme undervisning får de styrket den fælles viden og dermed også et fælles sprog. Det er særligt vigtigt, fordi det gode samarbejde mellem pårørende og medarbejder også foregår i relationen, hvor det er vigtigt at forstå hinandens situationer og forskellige roller.
Selvom vi allerede arbejder med pårørendesamarbejdet, er jeg sikker på, at pårørendepolitikken vil være en ekstra hjælpende hånd til os på centrene, så vi kan få indført mere systematik i vores udvikling af pårørendesamarbejdet, siger Signe Lillegaard Haldgran.

I Botilbud Rude Skov, som er et botilbud for borgere med multiple handicap, arbejder de også i højere grad end tidligere med at styrke pårørendesamarbejdet. Botilbuddet med de 67 boliger og 130 fastansatte medarbejdere har i mange år arbejdet klassisk med pårørenderåd, men måtte konstatere, at det ikke var fyldestgørende for samarbejdet.

 - Vi afholder nu flere større fælles temamøder, mens de enkelte huse har husmøder. Herudover har vi små, uformelle kaffemøder. De fælles temamøder styrker den fælles viden om faglige emner; vi har bl.a. haft emner om kerneopgaven og kommunikation, mens kaffemøderne styrker den daglige kontakt mellem medarbejdere og pårørende. Det er også meget vigtigt. Men selvom vi er godt undervejs med løbende at udvikle, vil den nye politik være med til at formalisere vores arbejde og forpligte os til mindst en gang om året at stoppe op og overveje, hvordan vi kan forbedre pårørendesamarbejdet, siger centerchef Anette Schubert.

Mere oplysning om tilbud


Den nye pårørendepolitik ønsker samtidig at gøre det lettere for pårørende at blive guidet til de rette steder og tilbud, både i kommunen, men også dem, som findes i civilsamfundet, som fx i de forskellige patient- og pårørendeforeninger.

Mange af de lokale foreninger er tilknyttet Frivilligcenter Rudersdal, hvor centrets leder, Lisbeth Eckhardt-Hansen, også udtrykker tilfredshed med den nye politik. Lisbeth Eckhardt-Hansen genkender blandt andet flere af frivilligcentrets input:

 - Jeg vil gerne anerkende, at den nye politik bærer præg af bidrag fra frivilligcentret og foreningerne, hvor flere af vores anbefalinger tydeligt fremgår. Jeg hæfter mig særligt ved, at politikken har et ønske om, at de pårørende fremover skal have mere information om, hvilke fællesskaber, rådgivning og støtte der er til rådighed i Rudersdal Kommune – i foreningslivet og civilsamfundet. Vi glæder os derfor til at forstærke samspillet med kommunen, så pårørende får hjælp til at passe bedre på sig selv, så de kan være der for deres nære og kære, siger Lisbeth Eckhardt-Hansen.

.

Om Rudersdal Kommune

Rudersdal Kommune er tæt på og meget grønnere - med både bymiljø, arkitekturperler og naturskønne områder. Kommunen ligger med sine godt 57.000 indbyggere der, hvor Københavns forstæder hører op, og Nordsjællands skove, søer og åbne landskaber begynder. Her er grønt, så langt øjet rækker, med ranke kongebøge, gennem dale og bakker – og med malerisk flotte områder langs Furesøen, Sjælsø, Mølleåen og Øresund.

Følg pressemeddelelser fra Rudersdal Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Rudersdal Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye