Ny undersøgelse skal undersøge om der er sundhedskonsekvenser af ultrafine partikler ved Københavns Lufthavn

Del

Miljøminister Magnus Heunicke har bedt Kræftens Bekæmpelse lave en undersøgelse af, om der er sundhedsmæssige konsekvenser af ultrafine partikler for borgere, der bor tæt på Københavns Lufthavn. Resultaterne forventes klar inden for to år.

Nye målinger af ultrafine partikler ved Københavns Lufthavn har vist, at der er høje niveauer af ultrafine partikler omkring lufthavnen. Niveauerne for ultrafine partikler er højest tættest på lufthavnen. Det viser målinger fra Aarhus Universitet. På den baggrund har miljøminister Magnus Heunicke besluttet at få undersøgt de sundhedsmæssige konsekvenser af ultrafine partikler ved lufthavnen.

Undersøgelsen skal foretages af Kræftens Bekæmpelse og forventes at være afsluttet i løbet af to år. Der er afsat 2 mio. kroner til undersøgelsen. Pengene kommer fra det nationale Luftpartnerskab.

Miljøminister, Magnus Heunicke, siger:

”Jeg kan godt forstå, at borgerne tæt på lufthavnen er bekymrede, når der måles mange ultrafine partikler i boligområderne omkring og især tæt på lufthavnen. Den bekymring skal selvfølgelig tages alvorligt, og derfor har jeg besluttet, at vi nu får undersøgt de sundhedsmæssige konsekvenser af ultrafine partikler ved lufthavnen. Samtidig arbejder regeringen fortsat for at få omstillet vores luftfart til at være mere bæredygtig og udlede mindre til gavn for både klima og luftkvaliteten.”

Borgmester i Tårnby Kommune, Allan S. Andersen, siger:

”Tårnby Kommune bakker op om Miljøministeriets og Kræftens Bekæmpelses kommende undersøgelse af helbredseffekterne ved de ultrafine partikler fra lufthavnen. Vi mangler viden om, hvad det kan betyde for sundheden for alle os, der bor i nærheden. Som borgmester i den kommune, der oplever den største påvirkning fra lufthavnen, har jeg længe presset på for national handling og en undersøgelse som den, der nu sættes i gang. Det er positivt, at ministeren deler min bekymring og har taget initiativ til at undersøge det sammen med Kræftens Bekæmpelse.”

Fakta:

  • Nye målinger fra Aarhus Universitet fra foråret 2024 viser forhøjede værdier for ultrafine partikler i området omkring Københavns Lufthavn.
  • Niveauerne for ultrafine partikler er højest tættest på lufthavnen, hvor målingerne fra Aarhus Universitet har vist, at lufthavnen er ansvarlig for ca. 55-75 procent. af antallet af ultrafine partikler, syd, vest og nord for lufthavnen. Der er stadig et mindre bidrag fra lufthavnen i 3 km’s afstand.
  • Der er pt. begrænset viden om helbredseffekter af ultrafine partikler, og WHO har ingen fastsatte grænseværdier eller retningslinjer for ultrafine partikler. Dog betragter WHO døgnmiddel-partikelantal højere end 10.000 partikler pr. cm3, som et højt niveau. Dette niveau er overskredet for alle målepunkterne tæt på lufthavnen.
  • Ultrafine partikler udsendes direkte fra alle forbrændingskilder. I byområder er vejtrafik, flytrafik og skibstrafik hovedkilder til ultrafine partikler.
  • Der er begrænset viden om helbredseffekter af kildespecifik udsættelse for ultrafine partikler, herunder udsættelse for ultrafine partikler omkring lufthavne.

Om undersøgelsen

  • Kræftens Bekæmpelse vil lave en såkaldt registerundersøgelse om mulige helbredseffekter af ultrafine partikler i boligområder tæt ved Københavns lufthavn. Undersøgelsen forventes at være afsluttet indenfor 2 år.
  • Det er besluttet at anvende 2 mio. kroner fra midler under det nationale Luftpartnerskab til en registerundersøgelse af mulige helbredseffekter og -konsekvenser af ultrafine partikler i boligområder tæt på lufthavnen.
  • Der nedsættes en følgegruppe for projektet med blandt andet repræsentanter fra andre forskningsmiljøer med viden om luftforurening og helbredseffekter osv.

Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Mere og bedre vild natur: Seks nye naturnationalparker, én bynær naturnationalpark og 80 mio. kroner til genopretning af tabt havnatur19.11.2024 08:11:57 CET | Pressemeddelelse

Med den politiske aftale om grøn trepart får naturen langt mere plads på havet og til lands. På 21 steder, fordelt rundt i Danmark, skal der være naturnationalparker med store sammenhængende naturområder, der oprettes en ny bynær naturnationalpark på Kalvebod Fælled, og så sættes der flere midler af til Danmarks to første marine naturnationalparker.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye