Sundhedsapp til ukrainske patienter vinder specialepris
Tre studerende fra IT-Universitetet vinder årets IT Specialepris for en mobil app, som kan oversætte i realtid mellem dansk og ukrainsk i en hospitalskontekst.
Mindst 40.000 ukrainere er flygtet til Danmark, siden Ruslands invasion i februar 2022, og en stor andel af dem har enten fysiske eller psykiske skader fra de voldsomme krigshandlinger i det østlige Ukraine.
Det skaber store udfordringer for det danske sundhedsvæsen, da patienterne sjældent forstår dansk. Men det problem er nu tættere på en løsning i kraft af mobilapplikationen MediLingo, som kan oversætte i realtid mellem dansk og ukrainsk i en hospitalskontekst.
Dermed er det muligt at skabe en flydende kommunikation mellem dansk sundhedspersonale og ukrainske patienter.
Appen og en tilhørende AI-baseret sprogmodel er udviklet af de tre specialestuderende på IT-Universitetet, Maja Styrk Andersen, Simon Min Olafsson og Oliver Kronholm Thomsen, som fredag blev hædret med IT Specialeprisen, der uddeles af Ingeniørforeningen IDA og DI Digital.
”MediLingo kan bidrage til at reducere uheld på grund af sprogbarrierer og sikre, at patienter bliver diagnosticeret korrekt og bedre forstår tilbagemeldinger fra hospitalsansatte. På den måde demonstrerer de studerende en fremragende kombination af teknisk viden og brugerdrevet design. Det er afgørende for at udvikle gode IT-systemer”, siger Niels Adler-Nissen fra IDA IT.
Ifølge en rapport fra Københavns Universitet fra 2023, som bygger på besvarelser fra næsten 7.000 ukrainske flygtninge, har over 40 procent af dem personligt været vidne til krigshandlinger.
Næsten hver tredje af rapporterer om så alvorlige symptomer, at det peger på, at de kan have udviklet en egentlig posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD), som kræver behandling.
Set i det lys har vinderne af årets IT Specialepris formået at finde en teknologisk løsning, der kan komme tusindvis af mennesker til gavn, mener Bo Wiberg, der er teamleder i DI Digital.
”Nysgerrighed og innovativ tænkning er afgørende for at skabe de nye digitale løsninger, som kan hjælpe os med at forme det samfund, vi ønsker. Det viser vinder-teamet bag årets IT Specialepris, som med deres forbilledlige arbejde kan være med til at inspirere og motivere flere unge til at forfølge en uddannelse inden for it og teknologi, hvilket der er hårdt brug for”, siger Bo Wiberg, der understreger, at der er stor mangel på it-talenter, og at mange virksomheder har svært ved at finde kvalificeret it-arbejdskraft.
De tre studerende har læst softwaredesign på ITU som overbygning efter at have færdiggjort deres bachelorgrader på humanistiske og sundhedsfaglige uddannelser.
I motivationen for at tildele årets IT Specialpris til de tre ITU-studerende lægger bedømmelsesudvalget vægt på, at de har vist teknisk formåen ved at udvikle en sprogmodel og en mobilapplikation samt evnen til at forstå de mennesker, der skal anvende deres løsning i en krævende og virkelig kontekst udenfor laboratoriet.
Den udviklede sprogmodel fungerer ovenikøbet bedre i den konkrete hospitalskontekst end både Google Translate og ChatGPT. Den er efterfølgende implementeret i en mobil applikation og testet med både radiografer og ukrainske patienter.
”Det er på alle måder et speciale, som viser, hvordan vi kan skabe et bedre samfund med AI, og som vi i DI Digital er utroligt stolte af at kunne anerkende med årets IT-specialepris”, siger Bo Wiberg.
I alt var der udvalgt ti specialer af en styregruppe bestående af fem universitetsmedlemmer samt repræsentanter fra DI og IDA. For at komme i betragtning skal specialerne både være nyskabende med selvstændige og nye resultater samt vise en original anvendelse af it-tekniske/datalogiske principper.
Med prisen følger et beløb på 25.000 kroner fra DI Digital og IDA IT.
Nøgleord
Kontakter
Niels Adler-Nissen, IDA IT, telefon 22 71 28 54
Bo Wiberg, chefkonsulent i DI Digital, telefon 52 13 23 82
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Internationale studerende har tårnhøj jobmobilitet5.11.2024 11:31:35 CET | Pressemeddelelse
Studerende med international baggrund er parate til at flytte langt efter et job, når de er færdige med deres studier. Næsten 9 ud af 10 forventer at søge job i Danmark, når de er færdige med deres studier. Det viser nye tal fra IDA.
Rekordstor forskningsreserve har vigtigt fokus på grønne løsninger og sikkerhed1.11.2024 09:36:11 CET | Pressemeddelelse
Prioriteringen af den grønne omstilling, sikkerhed og nye kritiske teknologier peger i den rigtige retning
IDA laver strategisk millioninvestering i ny venture-fond31.10.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med en solid millionindsprøjtning til PSV Hafnium, bakker Ingeniørforeningen, IDA, op om investeringer i deep tech-iværksættere på et tidligt stadie
Lad datacentre levere mere varme til danskerne25.10.2024 08:59:26 CEST | Pressemeddelelse
Nuværende regulering forhindrer effektiv udnyttelse af overskudsvarme fra datacentre og står i vejen for den grønne omstilling. Hul i hovedet, mener IDA.
Opbakning til sundhedsreform afhænger af indtægt14.10.2024 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Borgere med høj husstandsindkomst udtrykker markant større opbakning til at anvende sundhedsteknologi i hjemmet end lavindkomstgrupper, viser IDA-undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum