Fiskefrikadeller med listeria igen årsag til sygdomsudbrud
Statens Serum Institut (SSI), Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har efterforsket sygdomsudbruddet og har identificeret færdiglavede fiskefrikadeller som årsag. Fiskefrikadellerne er kaldt tilbage fra butikkerne og forbrugere.
Statens Serum Institut (SSI) har siden midten af juli registreret syv patienter med den samme type af den fødevarebårne bakterie Listeria monocytogenes. De syge er i alderen 33-89 år, er fordelt over hele landet og er seks kvinder og én mand. Alle patienterne har været indlagt, og én er død indenfor 30 dage fra påvisning af listeriabakterien.
”Ved sammenligning af bakterier fra patienter og miljøprøver fra producenten har vi fundet, at bakterierne er helt ens. Sammenholdt med, at patienterne har oplyst, at de har spist fiskefrikadeller, viser dette, at smitten er kommet herfra,” siger Luise Müller, der er epidemiolog på SSI.
I udlandet er der registreret to sygdomstilfælde med samme type Listeria monocytogenes. Der er kendskab til, at den ene ligeledes har spist danske fiskefrikadeller fra samme producent, men solgt i en lokal supermarkedskæde.
Fiskefrikadellerne er kaldt tilbage
Producenten Jeka Fish har tilbagekaldt flere varianter og partier af fiskefrikadeller og har derudover igangsat tiltag for at undgå listeria i produktionen.
”Jeka Fish har tilbagekaldt fiskefrikadeller, som nu er taget af hylderne. Men har man produkterne derhjemme, er det vigtigt at smide dem ud eller leverer tilbage til butikken,” siger Annette Perge, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
Produkterne er solgt i Lidl og Coops butikker (SuperBrugsen, Kvickly, Dagli'Brugsen, Brugsen og 365 Discount).
Se hvilke fiskefrikadeller der er tilbagekaldt
DTU Fødevareinstituttet, SSI og Fødevarestyrelsen har analyseret og sammenlignet de listeria-bakterier, der blev fundet i patienterne og i miljøprøver fra virksomheden, ved brug af DNA-typning. Typen er den samme som blev fundet i fiskefrikadeller fra samme virksomhed i 2022.
Hvis du har spist noget fra de tilbagekaldte partier
Selv om man har spist de fiskefrikadeller, der nu er kaldt tilbage, er der meget lille risiko for, at man bliver syg. Man er i risiko for at blive alvorligt syg med listeria, hvis man er ældre, har svækket immunsystem på grund af anden alvorlig sygdom eller er gravid.
Man bør kontakte læge, hvis man har høj feber, kulderystelser, muskelømhed og påvirket almentilstand; nakke-/rygstivhed eller ændret bevidsthedsniveau.
Fakta om listeria
Fødevarestyrelsen har en række råd til, hvordan disse særligt sårbare grupper kan undgå listeria:
- Spis koldrøget fisk, gravad fisk og kød- og fiskepålæg så friskt som muligt
- Hold køleskabstemperaturen på 5 °C eller koldere
- Undgå at indtage upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste
Læs mere
Læs mere om udbruddet på SSI’s hjemmeside.
Sådan undgår du listeria, hvis du er syg.
Sådan undgår du listeria, hvis du er gravid.
Yderligere oplysninger
Fødevarestyrelsens presse: presse@fvst.dk, telefon 2284 4834
Statens Serum Institut: epidemiolog Luise Müller telefon 41729670
DTU Fødevareinstituttet: kommunikation@food.dtu.dk, telefon 2284 4861
Om Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Forbrugerdata skal styrke kampen mod fødevarebårne sygdomme23.12.2024 11:50:06 CET | Pressemeddelelse
Et nyt projekt på Statens Serum Institut (SSI) vil anvende forbrugerdata fra betalingstransaktioner og kvitteringer til at finde kilder til fødevarebårne sygdomme. Målet er færre sygdomstilfælde og en styrket fødevaresikkerhed.
Juleprognose: Covid-19-smitten er stabil, mens influenza og RS-virus ventes at stige20.12.2024 08:56:16 CET | Pressemeddelelse
Covid-19 er på et væsentligt lavere blus end sidste år. Til gengæld er smitten med influenza og RS-virus stigende, og Mycoplasma er også på spil.
Ny forskning: Gravide, der stopper med antidepressiv medicin, oplever færre helbredsproblemer hos deres nyfødte12.12.2024 15:25:37 CET | Pressemeddelelse
En ny algoritme udviklet af Statens Serum Institut (SSI) kaster lys over, hvordan antidepressiv medicin påvirker nyfødte. Resultaterne viser blandt andet, at kvinder, der stopper med antidepressiv medicin under graviditeten, har færre indlæggelser af deres nyfødte.
Sæsonen for influenza og RS-virus er nu startet11.12.2024 14:20:21 CET | Pressemeddelelse
Smitten med influenza og RS-virus er stigende, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI), som forventer, at smitten vil stige i de kommende uger.
EU peger på SSI: Får nøglerolle i kampen mod bakterier fra vand og fødevarer11.12.2024 11:45:47 CET | Pressemeddelelse
Statens Serum Institut skal stå i spidsen for et nyt samarbejde mellem Danmark, Holland og Italien om et såkaldt referencelaboratorium for EU. Fokus er på sygdomsfremkaldende bakterier, der kan smitte mennesker via fødevarer og vand.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum