Dansk Metal

Dansk Metal: Aftale om forskningsreserven 2025 er et skridt i den rigtige retning, men der er plads til forbedring

Del

Et bredt flertal i Folketinget har i dag indgået en aftale om, hvordan 5,5 mia. kr. skal fordeles til forskellige forsknings- og innovationsaktiviteter i løbet af 2025. Aftalen rummer mange positive elementer, men der er behov for, at regeringen og Folketinget fokuserer mere på bl.a. avanceret produktionsteknologi, hvis vi skal sikre Danmarks velstand i fremtiden.

”Vi er glade for, at der er afsat betydelige midler til grøn forskning og udvikling af kritiske teknologier. Det er vigtigt for at sikre Danmarks position som et digitalt grønt foregangsland,” siger Emil Drevsfeldt Nielsen, erhvervspolitisk chef i Dansk Metal. 

I år er der 1,3 mia. kr. mere at fordele i forhold til sidste år. Desværre afsætter partierne kun ca. 200 mio. kr. mere til forskning i digitale og kritiske teknologier. Dertil kommer nye investeringer i mikrochips på 140 mio. kr., samt 54 mio. kr. til biosolutions.  

”Det er positivt, at der afsættes midler til udvikling af nye mikrochips i Danmark. Det bidrager til, at Danmark kan spille en større rolle på det globale chipmarked og bidrage til den europæiske forsyningssikkerhed af halv-ledere,” siger Emil Drevsfeldt Nielsen. 

Som led i aftalen etableres også en pulje til forskning og innovation inden for biosolutions under Innovationsfonde.  

”Det er helt afgørende, at vi kommer videre med produktion af bl.a. CO2-neutrale fødevarer, så alle bidrager til, at vi bliver klimaneutrale senest i 2045. Biosolutions rummer et kæmpe potentiale for at udvikle nye biologiske klimaløsninger, der både vil være til gavn for kloden, dansk landbrug og industri og danske arbejdspladser,” tilføjer Emil Drevsfeldt Nielsen. 

Løftet pegefinger  
I Dansk Metal finder vi det bekymrende, at der igen i år bliver etableret for mange små og et-årige puljer og øremærkninger til initiativer, som ikke sikrer dansk innovation og konkurrencekraft.  

Samtidig vil vi understrege, at det er afgørende med flere investeringer i robotter og avanceret produktionsteknologi. Vi har tidligere foreslået, at regeringen øremærker 100 mio. kr. til forskning i avanceret produktionsteknologi for at fastholde og udbygge Danmarks teknologiske konkurrenceevne. 

Endelig mener vi, at aftalen fokuserer for meget på forskning på velfærdsområdet. Det fjerner midler fra de teknologiske og industrielle forskningsområder, som er afgørende for Danmarks fremtidige konkurrenceevne og arbejdspladser. Aftalen afsætter et trecifret millionbeløb til forskning inden for velfærdsområdet. Om det siger Emil Drevsfeldt Nielsen: 

”Selvom forskning på velfærdsområdet er vigtigt, er det afgørende, at vi prioriterer midlerne i forskningsreserven til teknologiske og industrielle forskningsområder, der kan sikre Danmarks fremtidige vækst og konkurrenceevne. Vi opfordrer derfor regeringen og Folketinget til at fokusere på bl.a. avanceret produktionsteknologi og tilføre nye midler fra forsvarsforliget til forsvarsforskning.” 

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Dansk Metal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal

Dansk Metal: Ikke-vestlige indvandrere har trukket næsten 40 procent af jobfremgangen det seneste år8.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse

Vi er afhængige af indvandrere i vores arbejdsstyrke, og derfor er det dybt problematisk, at uddannelse ikke tæller med som beskæftigelse, hvis man søger om permanent ophold eller statsborgerskab i Danmark. En ny analyse fra Dansk Metal viser, at næsten halvdelen af den samlede beskæftigelsesfremgang det seneste år skyldes ikke-vestlige indvandrere. Fraregner man ukrainere, lyder tallet på næsten 4 ud af 10.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye