Lysfesten 2025 sætter mørket på pause og lyser på kulturens forbindelser
Den sidste fredag i januar iklæder Roskilde sig Lysfesten og fejrer, at lyset snart vender tilbage. Aftenen byder på smukke lysværker, det ikoniske optog med live musik og masser af muligheder for selv at lege med lyset.
Januar kan føles som en lang, mørk tunnel – men bare rolig, der er et lys for enden. Fredag den 31. januar fortrænges mørket for en aften, når Roskildes bymidte bades i Lysfest. Det er traditionen tro Kulturstrøget, der står bag arrangementet. Og netop Kulturstrøget, som strækker sig fra Byens Hus til Bibliotekshaven, bliver lyst op af små og store lyskunstinstallationer. Samtidig har kulturinstitutionerne denne ene aften udvidet åbningstiden, så man helt til kl. 21 kan komme ind og opleve aktiviteter særligt til Lysfesten. I år med udgangspunkt i temaet ’Forbindelser.’
”Det skal handle om, hvordan kulturen og lyset binder os sammen. Lyset selvfølgelig som samlende element til selve Lysfesten. Kulturen og Kulturstrøget forbinder os mennesker med hinanden året rundt, men forbinder os også med fortiden og bærer os ind i fremtiden. Det er alt det, vi vil lyse på til Lysfesten,” fortæller projektleder Sif Vincent Brunemark.
Optog, live musik og smukke værker
Igen i år vil et festligt optog følge lyset rundt i byen med flotte kostumer, musik og dans. I år flankeres optoget af Roskilde Garden, som giver en musikalsk live oplevelse på ruten.
Der er rig mulighed for selv at deltage i Lysfesten. Blandt andet i optoget – med eller uden dragt. Op til selve aftenen vil der være workshops, hvor man kan man lave sin egen lysende kreation. Det foregår fire torsdage i januar på INSP! og er gratis, men kræver tilmelding via Kulturstrøgets hjemmeside.
”Alle kan være med, det kræver ingen særlige forudsætninger, for vi har allieret os med dygtige tøjdesignere fra Amager Heick Productions, som kan hjælpe med, at man kommer i mål med sin kreation. Jo flere vi er, jo flottere ser det ud – og så er det jo bare sindssygt fedt at være med,” fortæller Sif Vincent Brunemark.
Som sædvanligt lyses bykernen op af store og små lysværker. Blandt andet vender kunstnerkollektivet Båll & Brand tilbage til Lysfesten med et værk, der tager beskueren med ned under havets overflade. Bibliotekshaven vil være badet i smukke lyssætninger, og ved Roskilde Kloster kan man opleve Jakob Fälling og Ole Samsøes værk ’Krig og kærlighed’. Det består af reportagetegninger om kærlighedsskæbner fra det krigsramte Ukraine.
Alle kan være med
I Kreativt hus for børn opstår et magisk univers for børn og barnlige sjæle, og også Stændertorvet vil ulme af lys og sjove projekter. Dansestudiet Casa Bailar byder op til festlige, lysende danse, som kan jage januarkulden ud af knoglerne, og Orange Makers står for sjove, naturvidenskabelige aktiviteter – og her må man for en gangs skyld godt lege med lyset.
”Vores primære aktivitet er en sandkasse, hvor vi laver noget augmented reality – altså, en slags virkelighed med et computer overlay. Her kan man komme og bygge søer, dale og bjerge i sand, og så har vi en projektor, der oplyser højdekurverne. Det landskab, som projektionen skaber, ændrer sig alt efter, om folk former søer eller bakker. Det er nørdede forsøg og installationer, som sammen med vores formidling gør, at man kan blive lidt klogere på naturvidenskaben,” fortæller Bo Hagensten Møller fra Orange Makers.
Al praktisk info om programmet samt tilmeldinger til workshops sker på Lysfest 2025 - Kulturstrøget (roskilde.dk)
Kontakter
Sif Vincent BrunemarkProjektleder/ Kultur, Bibliotek & IdrætRoskilde Kommune
Tlf:24 52 34 91sifvb@roskilde.dkStine BlegvadRedaktørROMU
Kommunikation, presse, sociale medier
Billeder
Links
Om Kulturstrøget og Lysfesten
Kulturstrøget er en afslappende og kulturel gåtur gennem Roskilde Bymidte. Her møder du otte kulturaktører og deres mangfoldige tilbud på en rute parallelt med Algade fra Stændertorvet til Bibliotekshaven.
Lysfesten i Roskilde er en årlig begivenhed, hvor borgere og kulturaktører går sammen om at lyse Kulturstrøget op med lysende happenings og lyskunstinstallation. Byens Hus, Roskilde Domkirke, Roskilde Kunstforening i Palæfløjen, Roskilde Museum, Kreativt hus for børn og Roskilde Bibliotek, der alle er en del af Kulturstrøget, er åbne for oplevelser hele aftenen.
Om ROMU
ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.
ROMU har ansvaret for daglig ledelse og drift af Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke og står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Oplev Poul Krebs helt tæt på28.10.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Poul Krebs gæster Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK i novembermørket til en særlig artist talk, hvor den erfarne sanger og sangskriver vil se tilbage og i den grad også frem på et nyt års komme.
Hyldest-arrangement for Peder Bundgaard - farvel til en ener14.10.2024 08:20:00 CEST | Pressemeddelelse
Der bliver sagt farvel og mange tak for årtiers tro tjeneste til en musikelsker, historiefortæller, fotograf og illustrator ud over det sædvanlige, når Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK onsdag den 23. oktober afholder hyldest-arrangement for tegner og forfatter Peder Bundgaard, som gik bort i august, 79 år gammel.
Mød Andreas Mogensen på Lejre Museum, når Odin-figur vender tilbage fra rummet2.10.2024 08:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Andreas Mogensen gæster Lejre Museum for at returnere en kopi af den lille sølvfigur Odin fra Lejre, som sidste år var med ham på rummissionen ’Huginn’. Til arrangementet, som finder sted i museets nye foredragssal, fortæller astronauten om sine oplevelser i rummet og svarer på spørgsmål fra publikum. Arrangementet er gratis men kræver tilmelding.
Kom til foredrag om fortidens Egedal – bronzealderens rige magtcentrum11.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Arkæologien buldrer derudad i Egedal Kommune, hvor både udgravninger og detektorfund blotlægger en spændende fortid. På et foredrag i Smørum gør arkæolog Emil Winther Struve status over et år, hvor han og hans kollegaer er kommet et spadestik nærmere de mennesker, der boede i Egedalområdet i bronzealderen.
Svensk forsker sætter mytiske kongeslægter under lup på Lejre Museum10.9.2024 11:42:57 CEST | Pressemeddelelse
Gamla Uppsala i Sverige er – ligesom Lejre – hjemsted for et berømt sagnkongesæde med imposante haller, enestående grave og fornemt håndværk. I det andet af fire foredrag på Lejre Museum sammenligner seniorforsker og arkæolog ved Uppsala Universitet, John Ljungkvist, de to steder. Afsættet er forskningsprojektet ”Viking Dynasties”, som han er en del af.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum