Lysfesten 2025 sætter mørket på pause og lyser på kulturens forbindelser
Den sidste fredag i januar iklæder Roskilde sig Lysfesten og fejrer, at lyset snart vender tilbage. Aftenen byder på smukke lysværker, det ikoniske optog med live musik og masser af muligheder for selv at lege med lyset.
Januar kan føles som en lang, mørk tunnel – men bare rolig, der er et lys for enden. Fredag den 31. januar fortrænges mørket for en aften, når Roskildes bymidte bades i Lysfest. Det er traditionen tro Kulturstrøget, der står bag arrangementet. Og netop Kulturstrøget, som strækker sig fra Byens Hus til Bibliotekshaven, bliver lyst op af små og store lyskunstinstallationer. Samtidig har kulturinstitutionerne denne ene aften udvidet åbningstiden, så man helt til kl. 21 kan komme ind og opleve aktiviteter særligt til Lysfesten. I år med udgangspunkt i temaet ’Forbindelser.’
”Det skal handle om, hvordan kulturen og lyset binder os sammen. Lyset selvfølgelig som samlende element til selve Lysfesten. Kulturen og Kulturstrøget forbinder os mennesker med hinanden året rundt, men forbinder os også med fortiden og bærer os ind i fremtiden. Det er alt det, vi vil lyse på til Lysfesten,” fortæller projektleder Sif Vincent Brunemark.
Optog, live musik og smukke værker
Igen i år vil et festligt optog følge lyset rundt i byen med flotte kostumer, musik og dans. I år flankeres optoget af Roskilde Garden, som giver en musikalsk live oplevelse på ruten.
Der er rig mulighed for selv at deltage i Lysfesten. Blandt andet i optoget – med eller uden dragt. Op til selve aftenen vil der være workshops, hvor man kan man lave sin egen lysende kreation. Det foregår fire torsdage i januar på INSP! og er gratis, men kræver tilmelding via Kulturstrøgets hjemmeside.
”Alle kan være med, det kræver ingen særlige forudsætninger, for vi har allieret os med dygtige tøjdesignere fra Amager Heick Productions, som kan hjælpe med, at man kommer i mål med sin kreation. Jo flere vi er, jo flottere ser det ud – og så er det jo bare sindssygt fedt at være med,” fortæller Sif Vincent Brunemark.
Som sædvanligt lyses bykernen op af store og små lysværker. Blandt andet vender kunstnerkollektivet Båll & Brand tilbage til Lysfesten med et værk, der tager beskueren med ned under havets overflade. Bibliotekshaven vil være badet i smukke lyssætninger, og ved Roskilde Kloster kan man opleve Jakob Fälling og Ole Samsøes værk ’Krig og kærlighed’. Det består af reportagetegninger om kærlighedsskæbner fra det krigsramte Ukraine.
Alle kan være med
I Kreativt hus for børn opstår et magisk univers for børn og barnlige sjæle, og også Stændertorvet vil ulme af lys og sjove projekter. Dansestudiet Casa Bailar byder op til festlige, lysende danse, som kan jage januarkulden ud af knoglerne, og Orange Makers står for sjove, naturvidenskabelige aktiviteter – og her må man for en gangs skyld godt lege med lyset.
”Vores primære aktivitet er en sandkasse, hvor vi laver noget augmented reality – altså, en slags virkelighed med et computer overlay. Her kan man komme og bygge søer, dale og bjerge i sand, og så har vi en projektor, der oplyser højdekurverne. Det landskab, som projektionen skaber, ændrer sig alt efter, om folk former søer eller bakker. Det er nørdede forsøg og installationer, som sammen med vores formidling gør, at man kan blive lidt klogere på naturvidenskaben,” fortæller Bo Hagensten Møller fra Orange Makers.
Al praktisk info om programmet samt tilmeldinger til workshops sker på Lysfest 2025 - Kulturstrøget (roskilde.dk)
Kontakter
Sif Vincent BrunemarkProjektleder/ Kultur, Bibliotek & IdrætRoskilde Kommune
Tlf:24 52 34 91sifvb@roskilde.dkStine BlegvadRedaktørROMU
Kommunikation, presse, sociale medier
Billeder
Links
Om Kulturstrøget og Lysfesten
Kulturstrøget er en afslappende og kulturel gåtur gennem Roskilde Bymidte. Her møder du otte kulturaktører og deres mangfoldige tilbud på en rute parallelt med Algade fra Stændertorvet til Bibliotekshaven.
Lysfesten i Roskilde er en årlig begivenhed, hvor borgere og kulturaktører går sammen om at lyse Kulturstrøget op med lysende happenings og lyskunstinstallation. Byens Hus, Roskilde Domkirke, Roskilde Kunstforening i Palæfløjen, Roskilde Museum, Kreativt hus for børn og Roskilde Bibliotek, der alle er en del af Kulturstrøget, er åbne for oplevelser hele aftenen.
Om ROMU
ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.
ROMU har ansvaret for daglig ledelse og drift af Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke og står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Håbefuldt lysværk: Selv midt i en krig lever kærlighed og fremtidsdrømme23.1.2025 09:25:13 CET | Pressemeddelelse
Til Lysfest i Roskilde kan man opleve lysværket ’Krig og kærlighed’. Det blev til, da reportagetegner Jakob Fälling rejste til Ukraine for at undersøge kærlighedens kår midt i en krigstid. Og selv om baggrunden er dyster, er værket fyldt med håb, fortæller Fällling.
Sjældent og prægtigt hjelmfund cementerer Lejre-kongernes storhed16.1.2025 13:51:17 CET | Pressemeddelelse
I Lejre har detektorførere fundet et yderst sjældent stykke af en hjelm fra tiden lige før vikingetid. Det guldbelagte fragment med røde smykkesten har siddet på en af Skandinaviens mest prægtige hjelme og vidner om nære forbindelser til nuværende England og Sverige. Fundet kan opleves på Lejre Museum, når museet holder særåbent i forbindelse med vinterferien i uge 8.
Danmark får et nyt verdensarvscenter for Roskilde Domkirke2.12.2024 10:08:00 CET | Pressemeddelelse
Med donationer på over 125 millioner i ryggen er der nu grønt lys til et besøgscenter lige ved den ikoniske Roskilde Domkirke, der er på UNESCO’s Verdensarvsliste.
Sjældent bronzealderfund fra Værebro Ådal dukker op som detektorfund26.11.2024 08:50:49 CET | Pressemeddelelse
Kostbare offerfund fra slutningen af bronzealderen dukkede i foråret op ved en mose omkring Veksø. Blandt andet blev der fundet en halsring og et særligt formgivet sværd. Bronzealderen er en periode, der ellers sjældent giver lyd fra sig, så fundet er med til at kaste lys over overgangen til jernalderen, der bragte nye traditioner og tider med sig.
Kom i julestemning på hele Danmarks rockmuseum8.11.2024 09:10:55 CET | Pressemeddelelse
Igen i år bliver der skruet kraftigt op for julen på Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK. Hele november og december kan man gå på opdagelse i alle tiders julemusik – både de store klassikere og de mere obskure numre. Kom og få kickstartet julestemningen med fællessang, fodpedal og kæmpe, kendte kravlenisser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum