Unge kvinder glemmer at gå til kræftscreening
Halvdelen af de unge kvinder deltager ikke i livmoderhalskræftscreening, selvom de gerne vil. Nu sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på screening og minder om den vigtige undersøgelse.
De nyeste tal i årsrapport 2023 fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram viser, at cirka halvdelen af 23-29-årige kvinder ikke har fået taget et celleskrab fra livmoderhalsen inden for et år efter, de fik invitationen i e-Boks. Blandt alle inviterede, de 23-64-årige kvinder, er det cirka 40 pct., der ikke deltager i screening inden for et år.
- Screening handler om at opdage en HPV-infektion eller celleforandringer på livmoderhalsen, før de udvikler sig til kræft, og hvor behandlingen er mere skånsom. Når unge kvinder glemmer eller udskyder at få bestilt tid til celleskrab, er der en risiko for at celleforandringer udvikler sig, uden at de lægger mærke til det, fordi livmoderhalskræft oftest ikke giver symptomer, før sygdommen er fremskreden, siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse Janne Bigaard.
Screening er vigtig, også selvom man er HPV-vaccineret
Livmoderhalskræft skyldes infektion med HPV, som er en seksuelt overført virus. HPV-vaccination nedsætter risikoen for livmoderhalskræft, men beskytter ikke 100 pct. mod HPV. Cirka 76 pct. af kvinder i 20’erne er fuldt vaccineret mod HPV. Mange har dog fået vaccinen efter seksuel debut, hvor vaccinen ikke har lige så god effekt, som når man får den før seksuel debut.
Deltagelsen i screening er lavest blandt de kvinder, der ikke er HPV-vaccineret. Ser man på de kvinder, der får livmoderhalskræft, har to ud af tre aldrig deltaget i screening.
Livmoderhalskræft kan udryddes med HPV-vaccination og screening
Hvis tilstrækkeligt mange kvinder bliver vaccineret mod HPV, og tilstrækkeligt mange deltager i screening, kan vi faktisk næsten udrydde en alvorlig sygdom som livmoderhalskræft.
- Det er helt unikt, at vi potentielt står overfor at kunne udrydde livmoderhalskræft og dermed undgå sygdommens mange følgevirkninger, både for den enkelte kvinde og for samfundet.
For at kunne udrydde livmoderhalskræft kræver det, at forstadier til livmoderhalskræft findes og behandles, og det er netop formålet med screening.
Svesken på disken
En undersøgelse har vist, at unge kvinder egentlig gerne vil deltage i screening, men glemmer og udskyder det. De mangler viden om, at HPV er årsag til livmoderhalskræft, oplever ikke screening som personligt relevant og synes, at det er besværligt at bestille tid hos lægen.
I november måned sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på screening for livmoderhalskræft under overskriften ’Svesken på disken’. Her vil seks influencere på hver deres måde fortælle om celleskrab og være med til at minde især unge kvinder om den vigtige undersøgelse.
Læs mere om unge kvinders barrierer for at deltage i screening for livmoderhalskræft.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Screening for livmoderhalskræft
Kvinder mellem 23 og 64 år inviteres til screening for livmoderhalskræft hvert tredje eller femte år.
Hvis du ikke kan huske, hvornår du sidst blev undersøgt eller er i tvivl, om du har fået en invitation, kan du kontakte din læge eller finde datoen for dit seneste prøvesvar ved at tjekke din sundhedsjournal på sundhed.dk.
Læs mere om screening for livmoderhalskræft.
Kontakter
Janne Villemoes BigaardProjetkchef
projetkchef for screening & vaccination
35 25 75 30
Om Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.
Besøg os på Cancer.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse roser ny reform: Vil gøre det bedre at være patient i Danmark15.11.2024 11:40:57 CET | Pressemeddelelse
Patienter får lettere adgang til en praktiserende læge, og dermed kan flere kræfttilfælde opdages tidligere, siger adm. direktør Jesper Fisker.
Ny forskning er beroligende nyt for kvinder i fertilitetsbehandling14.11.2024 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Brugen af de fleste fertilitetshormoner øger ikke risikoen for æggestokkræft.
Nordiske kræftforeninger: Fem politiske tiltag kan forebygge overvægt blandt børn og unge13.11.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Strammere lovgivning og 5 politiske anbefalinger skal forebygge overvægt blandt børn.
Ny kampagne sætter lup på tobaksindustriens metoder29.10.2024 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Tobaksindustrien presser politisk på for at bremse lovgivning mod nikotinprodukter og bidrager til at overbevise de unge om, at snus og e-cigaretter er harmløse. Det sætter partnerskabet Røgfri Fremtid fokus på i ny kampagne.
Godt nyt om brystkræftbehandling29.10.2024 02:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ingen øget risiko for blodpropper hos kræftpatienter, der får medicinen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum