DI: Regeringen skal satse milliarder på kritiske teknologier
Danmark skal satse ambitiøst på at blive førende inden for en række kritiske teknologier som kunstig intelligens, kvante, mikrochip og biosolutions. Sådan lyder et nyt udspil fra landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, der har udarbejdet 46 konkrete initiativer, som skal styrke den danske teknologiske position i konkurrencen med andre lande og regioner.

- Det er først og fremmest enestående og innovative virksomhedsledere og dygtige, veluddannede og arbejdsomme medarbejdere der har skabt velstanden i Danmark. Men lige efter i rækkefølgen over forklaringer på den danske succes følger vores evne til at udnytte og beherske ny teknologi. Hvad det sidste angår er vi desværre på herrens mark, siger politisk direktør Morten Høyer, DI.
Især USA og Kina og resten af Asien har ifølge DI satset og investeret massivt i nye teknologier.
- Det er en farlig udvikling, ikke blot for Danmark men for hele EU. Ny teknologi er til stadighed et væsentlig fundament for at få succes som virksomhed og dermed som samfund, siger Morten Høyer.
Derfor foreslå DI nu at regeringen satser målrettet på en ambitiøs oprustning og satsning på en række centrale og kritiske teknologier. DI foreslår store investeringer og initiativer, der skal bringe Danmark tilbage i den teknologiske førertrøje. Først og fremmest foreslår DI, at regeringen og Folketingets partier bliver enige om sætte 1,5 mia kr. af til øget forskning inden for de kritiske teknologier – AI, kvante, halvledere og biosolutions.
- Vi har forsømt at pleje og vedligeholde vores videnskabelige og teknologiske forspring. Det kan kun gå for langsomt med at rette op på den her helt forkerte retning, siger Morten Høyer.
Ifølge DI skal politikerne også gøre det mere attraktivt at investere i innovative, teknologiske virksomheder, vi skal fjerne en masse af det bøvl, der gør det besværligt at drive virksomhed i Danmark og vi skal se at komme i gang med etableringen af testcentre og fuldskala demonstrationsanlæg.
- Det kan kun gå for langsomt . EU har allerede præsenteret sin plan for kritiske teknologier – nu skal vi følge op i Danmark, siger Morten Høyer.
DI's forslag om kritiske teknologier er vedhæftet denne pressemeddelelse.
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk
Billeder

Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Stort løft af erhvervsuddannelserne bekræfter, at flere faglærte er topprioritet6.5.2025 21:02:01 CEST | Pressemeddelelse
Det permanente løft af erhvervsuddannelserne bør være et vendepunkt. Derfor vil Dansk Industri også holde øje med om fremtidens faglærte møder moderne udstyr, dygtige undervisere og kvalitet, der matcher erhvervslivets behov.
MAN Energy Solutions og ReDI School of Digital Integration er blandt vinderne ved Danish Diversity Awards 20256.5.2025 19:00:55 CEST | Pressemeddelelse
Gratis uddannelse til flygtninge og en bred indsats for at styrke mangfoldigheden på arbejdspladsen med årshjul og guidebog hædres nu med diversitetspriser.
Presseinvitation til Danish Diversity Awards 202530.4.2025 13:39:57 CEST | Pressemeddelelse
Rufus Gifford, Magnus Heunicke og Poornima Luthra er på programmet, når Dansk Industri og Goodtalks fejrer mangfoldigheden den 6. maj i Industriens Hus.
NIS2 står for døren – er Danmark og erhvervslivet klar?30.4.2025 13:33:04 CEST | Presseinvitation
Nogle af verdens skrappeste krav til cybersikkerhed træder inden længe i kraft, og så skal vi, som samfund, være klar til at efterleve reglerne. Er vi det? Og hvordan bliver vi cybersikre i en tid med historisk stor usikkerhed i verden? De spørgsmål drøfter ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, førende eksperter og erhvervsledere på NIS2-konference.
DI: Vejen til 2030-klimamålet er klar - nu skal ambitioner blive til handling30.4.2025 12:04:24 CEST | Pressemeddelelse
Danmark er godt på vej til at indfri 70 procents reduktionsmålet i 2030. Nu afhænger det af implementeringen, så de politiske aftaler bliver omsat til konkret handling. Samtidig viser årets fremskrivning for første gang nogensinde den forventede udvikling af danske CO₂-emissioner helt frem til 2050. For at komme i mål er der brug for, at vi allerede nu kigger frem mod klimaneutralitet i 2045 og sikrer klare rammer for erhvervslivet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum