Ny rapport: Hver dag bliver 31 børn dræbt eller lemlæstet i krig og konflikt
Det bliver mere og mere farligt at være barn i krige og konflikter, viser ny alarmerende rapport fra Red Barnet. Antallet af drab, lemlæstelser og andre grove krænkelser begået mod børn i konfliktområder er rekordhøjt – særligt på grund af krigen i Gazastriben og den glemte konflikt i Sudan.
Krige og konflikter er blevet markant farligere for børn. Flere børn bliver slået ihjel, nægtet adgang til mad og drikkevand eller må se hospitaler eller deres skole blive bombet.
Det viser Red Barnets nye rapport ”Stop the War on Children: Pathways to Peace”, som har undersøgt forholdene for børn i krige og konflikter verden over i 2023.
Antallet af alvorlige krænkelser mod børn i konflikt er steget med 15 procent på bare ét år og var i 2023 på det højeste niveau nogensinde målt. Tallet er især steget på grund af den voldsomme krig i Gazastriben og den glemte konflikt i Sudan.
De seks alvorlige krænkelser, som FN systematisk begyndte at registrere i 2005, er: drab og lemlæstelse, rekruttering til væbnede grupper, bortførelse, seksuel vold, angreb på skoler og hospitaler og at blive nægtet humanitær hjælp.
Antallet af børn, som er blevet dræbt eller lemlæstet i krig og konflikt, er steget med hele 31 procent fra 2022 til 2023. Det svarer til, at i gennemsnit 31 børn blev dræbt eller lemlæstet hver dag i 2023. Mere end en tredjedel var palæstinensiske børn.
”Der er ingen tvivl om, at verden bliver farligere for børn. Vi har været vidne til en frygtelig eskalering af angreb mod børn, skoler og hospitaler i Gazastriben, Sudan, Ukraine og mange andre lande. Børn har intet ansvar for disse konflikter, men er de største ofre. De har ret til at udvikle sig og få en fremtid – men alt det bliver taget fra dem, ” siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet, og tilføjer:
”Det internationale samfund er nødt til at handle for at beskytte børnene. Der er bl.a. brug for, at de ansvarlige, for de mange grove krænkelser mod børn, bliver stillet til ansvar, og at der bliver sikret adgang til nødhjælp. Danmark kan med en plads i FN’s Sikkerhedsråd fra årsskiftet arbejde målrettet for at sætte de mest sårbare børn i verdens krige og konflikter øverst på dagsordenen.”
En brutal og glemt konflikt
I Sudan er antallet af grove krænkelser mod børn femdoblet fra 2022 til 2023. Konflikten har skabt en af verdens værste humanitære katastrofer med frygtelige konsekvenser for børn. Sudan er nu verdens største sultkrise, hungersnød er brudt ud o mennesker dør af sult hver dag. 5,8 millioner børn er på flugt.
”Konflikten i Sudan er lige så grusom, som den er glemt. Og den bliver kun værre. Tusindvis af børn og voksne er blevet slået ihjel, skoler er blevet bombet og piger bliver udsat for de mest uhyrlige overgreb. Intet sted er sikkert. Samtidig er det utroligt svært for FN og store nødhjælpsorganisationer at få adgang til børn og familier i de værst ramte områder. Uden international handling vil de grove krænkelser mod børn i Sudan fortsætte for fuld styrke, ” siger Jakob Eilsøe Mikkelsen, chef for Red Barnets arbejde i Afrika.
Rapportens øvrige konklusioner:
- Red Barnets rapport viser, at antallet af børn, der lever i konfliktområder, er steget drastisk over de seneste årtier. 473 millioner børn – eller hvert sjette barn i verden - boede i 2023 i konfliktramte områder. Det er næsten en fordobling siden midten af 1990’erne.
- Afrika har det højeste samlede antal børn, der lever i konfliktområder (181 millioner), mens Mellemøsten har den højeste andel af børn i konflikt. I Mellemøsten lever mere end hvert tredje barn i konfliktområder.
- I 2023 blev der registeret i alt 31.721 alvorlige krænkelser (drab og lemlæstelse, rekruttering til væbnede grupper, bortførelse, seksuel vold, angreb på skoler og hospitaler og at blive nægtet humanitær hjælp) begået mod børn i konflikt.
- De 10 værste konfliktramte lande for børn i 2023 var: Burkina Faso, Den Centralafrikanske Republik, DR Congo, Mali, Myanmar, Somalia, Sudan, Syrien, de besatte palæstinensiske områder og Ukraine. 6 ud af 10 af disse områder/lande ligger i Afrika.
Kontakter
Laurids Bæk SimonsenPressechef
Tlf:2283 3692labs@redbarnet.dkLinks
Om Red Barnet
Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.
Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.
Følg pressemeddelelser fra Red Barnet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Red Barnet
Red Barnet løfter sløret for kæmpe overraskelse i dette års Grin til Gavn11.11.2024 12:01:00 CET | Pressemeddelelse
Programmet til velgørenhedsshowet Grin til Gavn er netop landet. Der vil både være store stjerner, nye navne og fremstormende talenter, når Musikhuset Aarhus og Falkonersalen i København slår dørene op til en aften i standuppens navn. Alt overskuddet går til Red Barnets arbejde.
Red Barnet: Nye initiativer mod seksuelt krænkende billeder med børn er helt afgørende21.10.2024 10:43:20 CEST | Pressemeddelelse
Seksuelt krænkende billeder og videoer med børn ligger i dag frit tilgængeligt på nettet – uden at Red Barnets tjeneste AnmeldDet eller politiet kan stille noget op – fordi loven ikke beskytter børn godt nok. Det vil regeringen nu lave om på med en række initiativer, som lanceres i dag. Det er helt afgørende og en lettelse, lyder det fra Red Barnet, der har lavet en analyse, som bl.a. viser, at der særligt er behov for at kriminalisere tre typer af materiale med tydelig seksualisering af børn i Danmark i samme grad, som det er tilfældet i de andre nordiske lande.
Danske skoleklasser skriver aviser om ”grænser” i landsdækkende mediekonkurrence16.9.2024 11:05:23 CEST | Pressemeddelelse
Hundredvis af danske skoleklasser vil i de kommende måneder forvandle sig til avisredaktioner, når eleverne med journalistikkens værktøjer undersøger temaet grænser. Bag den landsdækkende mediekonkurrence står Red Barnet, Ole Kirk’s Fond, Politiken, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten, som til foråret hylder skoleklasserne bag årets bedste aviser ved et stort event i København.
Ny undersøgelse: To ud af tre børn og unge oplever digitale krænkelser10.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er i dag mere reglen end undtagelsen, at børn og unge i Danmark møder bagsiden af at være på nettet. 69 procent af de 9-17-årige har oplevet digitale krænkelser eller noget andet ubehageligt online inden for det seneste år, og det er en markant stigning siden 2021. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Red Barnet og TrygFonden. “Det bør være åbenlyst for alle, hvor alvorlig situationen er”, siger generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen. Undersøgelsen præsenteres på Red Barnets årlige digitale konference i dag.
Grundfos og Red Barnet indgår globalt partnerskab for at bringe rent vand og sikre sanitetsforhold til børn2.7.2024 14:52:02 CEST | Pressemeddelelse
Flere skoler og lokalsamfund i fjerntliggende områder rundt om i verden skal have adgang til sikre, stabile og bæredygtige vandforsyninger. Det er ambitionen i et nyt partnerskab mellem den globale børnerettighedsorganisation Red Barnet og Grundfos.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum