Nu er smeltevandets vej til havet fra toppen af Grønlands indlandsis kortlagt
Ny forskning fra DTU afdækker, hvad der sker med de store mængder smeltevand fra overfladen af Grønlands indlandsis, når det strømmer ned under isen og videre ud i de arktiske have, hvor det bidrager til globale havstigninger. Processerne vil få større betydning i fremtiden og er derfor afgørende at forstå.
Sommeren i Grønland er blevet varmere og varer længere i disse år som følge af de globale klimaforandringer. Det betyder, at smeltevands-søerne på overfladen af den grønlandske indlandsis bliver større, og i sidste ende bidrager væsentligt mere til de globale havstigninger end tidligere.
Smeltevandet fra indlandsisen i Grønland er i forvejen den største enkeltstående bidragyder til de globale havniveaustigninger.
Hidtil har der været begrænset viden om, hvordan smeltevandet påvirker isens bevægelser og havniveaustigninger, når det forsvinder fra indlandsisens overflade og træmnger ned gennem isen. Men det kaster ny forskning med deltagelse af forskere fra DTU nu lys over. Forskningen er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.
“Det har været uklart, hvad der sker med smeltevandet fra overfladen af Grønlands indlandsis, når det strømmer ned under isen og ud i de arktiske have, hvilket sker i stigende grad i takt med, at det bliver varmere i Grønland. Vi har hidtil ikke kunnet kortlægge disse processer, men det er vi i stand til nu,” siger DTU Space-professor Shfaqat Abbas Khan. Han er en af forskerne bag den nye kortlægning, som nu er offentliggjort i Nature af et internationalt forskerhold.
I øjeblikket mister Grønland hver eneste uge, hvad der svarer til cirka fem kubikkilometer is - altså fem isblokke på 1x1x1 kilometer. Det smelter simpelthen bort og ender i havene.
Vandet 'smører' isen og accelererer smeltningen
De store grønlandske is-gletsjere på indlandsisen, som hviler på grundfjeldet, glider langsomt ud mod kysten og havene rundt omkring Grønland. Smeltevandet, der trænger ned gennem isen, er med til både at smelte isen nede fra og smøre den, så isen glider hurtigere mod havet, hvor den smelter.
Forskerne har kortlagt processerne bag opsamling, opbevaring og frigivelse af vand inde i isen.
På vej gennem det kilometertykke islag og videre mod havet gennemgår vandet fra de store smeltevandssøer på overfladen af indlandsisen forskellige faser. Vandet kan undervejs fryse, eller på anden vis tilbageholdes i ‘buffer-lagre‘ under isen og altså også fungere som smøremiddel.
“Vandets vej mod havet gennemgår flere faser, som har stor betydning for, hvordan klimaforandringerne i sidste ende påvirker indlandsisen og havstigninger,” siger Shfaqat Abbas Khan.
“Det er vigtigt, at vi får indsigt i disse processer for at kunne forbedre klimamodellerne. Især i lyset af at vi ser længere og varmere sommerperioder i Grønland, som skaber større og længerevarende områder med smeltevandsøer, der bidrager til øget vandstand i verdenshavene.”
Det viser sig også, at en stor mængde smeltevand om sommeren midlertidigt bliver tilbageholdt langs kanten af indlandsisen med en top i juli, hvorefter vandmængden gradvis reduceres og bevæger sig videre.
Danske målestationer i Grønland er nøglen til at forstå klimaforandringerne
Målingerne, som nu kortlægger vandets vej gennem isen, er foretaget ved hjælp af GNET i Grønland, som er en række målestationer baseret på GNSS (Global Navigation Satellite System), som ejes af det statslige Klimadatastyrelsen og drives i samarbejde med DTU.
Via GPS måler GNET, hvordan det grønlandske grundfjeld bevæger sig op og ned, når is og vand ovenpå ændrer form og position. Dermed kan vandstrømmenes bevægelser også afdækkes.
"Det har altid været en udfordring at forstå, hvordan vand opbevares og frigives inden for indlandsisen. Ved hjælp af GNET-data fra DTU Space får vi nu i realtid indsigt i, hvordan vandet i isen ophobes og drænes," siger Pavel Ditmar, som er forsker ved det hollandske Delft University of Technology og en af hovedforfatterne til artiklen i Nature.
GNET-teknologien detekterer bevægelser i grundfjeldet over tid inden for brøkdele af en millimeter.
“GNSS-data har stort potentiale til at forbedre forståelsen af de her hidtil ukendte hydrologiske processer i Grønland og kan danne grundlag for mere præcise fremskrivninger af fremtidig smeltning og tilhørende havniveaustigning i klimamodellerne, som dermed bliver mere nøjagtige,” fastslår Shfaqat Abbas Khan.
Det nye studie er støttet af ’Carlsberg Foundation, Semper Ardens Advance program, CF22-0628’.
Kontakter
Shfaqat A KhanProfessorDTU Space
Tlf:45259775sakh@dtu.dkFølg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU om kandidatrapport: Vi kommer til at uddanne endnu færre ingeniører20.11.2024 10:12:48 CET | Pressemeddelelse
Kandidatudvalgets arbejde er slut, men DTU er ikke tilfreds med resultatet. Ifølge rektor Anders Bjarklev vil Kandidatudvalgets anbefalinger medføre et betydeligt fald i DTU’s optag af kandidatstuderende.
DTU åbner laboratorie på 10.000 m2 til nye gennembrud i den grønne omstilling18.11.2024 09:54:48 CET | Pressemeddelelse
En ny forskningsbygning på DTU samler energi- og materialeforskere fra danske og internationale miljøer, som skal sætte fart på udviklingen af klimaløsninger i form af nye materialer, der kan omdanne og lagre grøn energi.
Prisen for oversvømmelser fra skybrud og stormfloder kan løbe op i 406 milliarder14.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye beregninger fra DTU viser, at de samlede oversvømmelsesskader på boliger, sommerhuse, erhvervsbygninger mv. efter alt at dømme vil løbe op i omkring 406 milliarder kroner over de næste 100 år. Beregningerne viser samtidig, at der er milliarder at spare, hvis Danmark sætter ind med ambitiøse klimasikringstiltag.
Prestigiøse EU-bevillinger til tre DTU-forskere6.11.2024 13:48:57 CET | Pressemeddelelse
Det Europæiske Forskningsråd (ERC), som støtter banebrydende forskningsprojekter, har netop uddelt de årlige Synergy Grants. Tre topforskere fra DTU er blandt modtagerne.
Modtager af Grundfosprisen 2024: ”Jeg revolutionerer design af bæredygtige innovationer”6.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
DTU-professor Daniela Pigosso bliver hædret med en stor videnskabspris for sin forskning i design for bæredygtighed, der vil bane vejen for ansvarligt forbrug og produktion.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum