Region Midtjylland

Nyt udvalg flytter behandling ud til borgerne i Region Midtjylland

Del

Regionsrådet har udpeget medlemmer til særligt udvalg, der skal finde muligheder for at flytte sundhedstilbud fra hospitaler og tættere på borgerne. Der er afsat 25 mio. kroner til arbejdet.

Nyt udvalg i Region Midtjylland skal sikre flere sundhedstilbud tættere på borgeren. Fx hos speciallæger, i patientens eget hjem eller i nærmeste sundhedshus, som her i Lemvig. Regionsrådet har afsat 25 mio. kroner til arbejdet.
Nyt udvalg i Region Midtjylland skal sikre flere sundhedstilbud tættere på borgeren. Fx hos speciallæger, i patientens eget hjem eller i nærmeste sundhedshus, som her i Lemvig. Regionsrådet har afsat 25 mio. kroner til arbejdet. Foto: Region Midtjylland

Flere borgere i Region Midtjylland skal tilbydes behandling tættere på deres bopæl. Det aftalte politikerne i regionsrådet med vedtagelsen af budgettet for 2025, og på dagens regionsrådsmøde blev første handling sat bag ordene med udpegelsen af syv rådsmedlemmer til et nyt ”Særligt udvalg for styrkelsen af det nære sundhedsvæsen”.

- Vi har gennem de seneste år udviklet et stærkt specialiseret sundhedsvæsen med effektive hospitaler, der tilbyder behandling i verdensklasse. Det har samtidig på nogle områder efterladt et stort potentiale for en styrkelse af de nære sundhedstilbud. Det er ikke mindst det, der er formålet med den sundhedsreform, regeringen er på vej med, og i Region Midtjylland sætter vi gang i at folde potentialet ud nu, så vi er klar. For når det giver sundhedsfaglig mening, så skal de regionale sundhedstilbud selvfølgelig findes så tæt på borgerne som muligt, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Regionsrådsmedlem Bo Jensen (K) er udpeget som formand for det nye udvalg. Anders G. Christensen (V) er næstformand, og de får selskab af Per Møller Jensen (S), Bent Graversen (V), Else Kayser (EL), Susanne Buch (SF) og Hanne Roed (R). Der udpeges også fire eksterne fagpersoner med ekspertise på området.

Første hug efter nytår

Udvalget skal som sin første opgave i starten af 2025 aflevere en kortlægning af eksisterende erfaringer med tilbud i sundhedshuse og speciallægepraksis samt udgående teams. Herunder et overblik over mulighederne for at behandle patienter tættere på eller i eget hjem. Målet er i første omgang anbefalinger til, hvordan de eksisterende nære tilbud kan udvides.

- Jeg er glad for, at man fra regionsrådets side prioriterer det nære så højt. Også fordi, det viser rettidig omhu ift. sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger. Vi har valgt ikke at vente på, at det bliver 2026, men giver det en rullestart. Den gode nyhed er, at vi ikke starter fra nul. Der ligger mange erfaringer, og vi har en god struktur med sundhedshuse. Nu sætter regionsrådet så fart på arbejdet med at samle op på de erfaringer og sikre, at det, der kan gøres tæt på borgerne, også bliver gjort tæt på borgerne. Det arbejde glæder jeg mig til at stå i spidsen for, siger Bo Jensen (K).

25 mio. kroner til tiltag

Der er med Budget 2025 afsat en ramme på 25 mio. kroner til arbejdet i udvalget. Pengene kommer bl.a. til at gå til prøvehandlinger, men også til konkret udmøntning af de anbefalinger udvalget laver.

- Med dagens beslutning har vi i regionsrådet sat et meget konkret fokus på at få styrket den nære sundhed. Vi kommer i udvalget til at sætte tiltag i gang, og vi kommer til at lave et arbejde, der både på kort og langt sigt kommer til at kunne mærkes ude hos borgerne. Det glæder jeg mig til at være en del af, og jeg vil blandt andet være nysgerrig på, hvilke muligheder, der ligger i at bruge IT og ny teknologi til at understøtte indsatsen tæt på det levede liv i regionen, siger Anders G. Christensen (V), der er næstformand i det nye udvalg.

Af konkrete opgaver for udvalget kan nævnes:

  • Kortlægge og beskrive nuværende velfungerende indsatser og aktiviteter i det nære sundhedsvæsen i Region Midtjylland med særligt fokus på skaleringspotentiale.
  • Afklare muligheder for oprettelse af flere private speciallægepraksis og etablering af satellitpraksis, særligt i regionens vestlige del.
  • Belyse muligheder og potentialer for etablering, udvikling og/eller udflytning af relevante sundhedstilbud i eller tæt på borgerens eget hjem under hensyn til tilgængelighed, lighed i sundhed, sammenhæng og synergi på tværs af sundhedsaktører.
  • Formulere en række konkrete anbefalinger i relation til sundhedstilbud, der kan etableres, udvikles og/eller udflyttes til det nære sundhedsvæsen indenfor eksisterende fysiske rammer.
  • Vurdere hvilke initiativer, der skal finansieres varigt, og for hvilke initiativer midlerne skal anvendes midlertidigt.
  • Læs mere og find kommissiorium for det nye udvalg på dagsordenen til regionsrådets møde 20.10.2024

Nøgleord

Kontakter

Kontaktoplysninger på medlemmer af regionsrådet

Regionsrådets 41 medlemmer er valgt for 1. januar 2022 til 31. december 2025. Alle har egen side med oplysninger om politikeren.

link.rm.dk/Regionsr%C3%A5detsmedlemmer

Om Region Midtjylland

Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.

Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye