Minimumsnormeringer slår igennem i flere kommuner
Mens flertallet af kommuner på papiret lever op til minimumsnormeringerne, udhules fagligheden på tværs af hele landet, viser nye tal fra Danmarks Statistik. BUPL-formand advarer om en faglighedskrise i daginstitutionerne.
62 kommuner levede i 2023 op til loven om minimumsnormeringer, som trådte i kraft i år. 36 kommuner var ikke i mål endnu.
Det viser Danmarks Statistiks årlige normeringsopgørelse, hvor det fremgår, at der på landsplan i gennemsnit var 5,9 børn per voksen i børnehaverne, og 2,9 børn per voksen i vuggestuerne.
”Minimumsnormeringerne var en politisk sejr for børn, forældre og pædagoger, og nu ser vi endelig, at de styrkede normeringer slår igennem i kommunerne. Endelig har vi sikret en bund under normeringerne og vendt den årelange negative udvikling. Desværre går det den forkerte vej med at ansætte uddannede pædagoger”, siger BUPL-formand Elisa Rimpler.
Mens der er mærkbare forbedringer at se i forhold til, hvor mange børn der er per ansat i daginstitutionerne, fortsætter andelen af pædagoger med at falde. Hvor der i 2022 var 52 pct. uddannede pædagoger, var det tal faldet til 51 pct. i 2023, og i hele 37 kommuner udgør pædagogerne under halvdelen af personalet i daginstitutionerne.
”Kvalitet er ikke alene et spørgsmål om, at der er hænder og hoveder nok på stuerne. Kvalitet hænger uløseligt sammen med vores evne til at sikre en høj faglighed og faste pædagoger omkring børnene. Og der må vi desværre konstatere, at det går den forkerte vej, når det handler om at sikre en personalesammensætning, så vi kan garantere den kvalitet, som børnene har krav på”, siger Elisa Rimpler og fortsætter:
”Selvfølgelig gør det en mærkbar forskel for børnene, at der er ansat 1290 ekstra personaler i daginstitutionerne, men når kun 166 af dem er pædagoger, er det svært at levere den kvalitet, som forældrene med rette forventer. Hver fjerde pædagog er den eneste faste pædagog på sin stue, og det siger sig selv, at det er enormt skrøbeligt og giver alt for ringe betingelser for at bedrive god pædagogik, som er så afgørende for børnenes trivsel og udvikling”.
Loven om minimumsnormeringer blev ellers til med en ambition om, at uddannelsessammensætningen ikke skulle forringes. Det er ikke lykkedes, og andelen af pædagoger er faldet fra 57 procent i 2019, hvor loven blev vedtaget.
”Daginstitutionerne står i en decideret faglighedskrise. Hvis vi skal levere den kvalitet, som børnene har brug for, og som jeg er sikker på, at forældrene forventede med indførelsen af minimumsnormeringer, har vi brug for, at flere har lyst til at være pædagog, og at kommunerne tager ansvar for at uddanne erfarne medhjælpere”, siger Elisa Rimpler.
Danmarks Statistiks normeringstal udkommer én gang årligt, og det er derfor først om et år muligt at se, om alle kommuner levede op til loven i 2024, hvor den trådte i kraft.
Fakta
- 36 kommuner levede ikke op til minimumsnormeringerne i 2023
- Normeringen på landsplan er 2,9 børn per pædagogisk personale i vuggestuer og 5,9 børn per pædagogisk personale i børnehaver
- Fra 2022 til 2023 kom der 1290 ekstra pædagogiske personaler, men kun 166 var ekstra pædagoger
- Pædagogandelen er faldet fra 52 pct. i 2022 til 51 pct. i 2023
- Der er kommet 3000 ekstra børn i daginstitutionerne fra 2022 til 2023
Kontakter
BUPL Pressetelefon
Tlf:22 77 40 90BUPL er Danmarks største fagforening for pædagoger og har over 65.000 medlemmer. BUPL arbejder for at fremme de bedst mulige betingelser for pædagogerne og udøvelsen af pædagogprofessionen. Fagforeningen varetager vores medlemmernes interesser over for lovgiver, arbejdsgiver og andre.
Følg pressemeddelelser fra BUPL
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra BUPL
Ny analyse viser fortsat pædagogmangel ti år frem15.11.2024 07:10:00 CET | Pressemeddelelse
Når der bliver født færre børn i Danmark end tidligere forventet, er det alletiders chance for at genoprette en historisk lav pædagogandel, lyder det fra BUPL-formand Elisa Rimpler.
BUPL: Uddannelsesreform skal både sikre dygtigere og flere pædagoger8.10.2024 10:15:14 CEST | Pressemeddelelse
Det længe ventede udspil til en reform af pædagoguddannelsen tager vigtige skridt for at styrke uddannelsens kvalitet, men ny adgangsgivende EPX og en forkortelse af pædagoguddannelsen kan blive et hak i uddannelsens i forvejen lave kvalitet og prestige, advarer BUPL.
BUPL: Katastrofe-optag kalder på omfattende reform af pædagoguddannelsen25.7.2024 18:15:23 CEST | Pressemeddelelse
Endnu et voldsomt fald i antallet af optagne til pædagoguddannelsen kalder på en omfattende reform, der skal sikre kvaliteten og gøre uddannelsen attraktiv for flere unge.
BUPL: Katastrofalt fald i ansøgere kalder på en styrket pædagoguddannelse5.7.2024 15:44:03 CEST | Pressemeddelelse
Interessen for pædagoguddannelsen fortsætter med at falde. Der er brug for en styrket og mere prestigefuld uddannelse for at sikre en høj faglig kvalitet i daginstitutioner og fritidsinstitutioner.
Velfærdsløft skal styrke børns trivsel og udvikling31.5.2024 12:02:21 CEST | Pressemeddelelse
Ny økonomiaftale giver kommunerne mulighed for at starte genopretningen af kvaliteten i landets daginstitutioner og SFO’er. Pengene falder på et knastørt sted. Nu skal de komme børnene til gode, fastslår BUPL-formand Elisa Rimpler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum