Nivaagaards Malerisamling erhverver Carl Blochs mesterportræt af H.C. Andersen
Carl Blochs Portræt af H.C. Andersen fra 1869 er et af de bedste portrætter udført af eventyrdigteren i levende live – selv om modellen selv fandt sit hår for gråt og ærgrede sig over en fedtplet på tøjet. Nivaagaards Malerisamling har siden 2019 haft portrættet deponeret fra en schweizisk privatsamler, som ikke måtte føre det ud af landet pga. eksportforbud. Nu er det lykkedes museet at erhverve værket, der præsenteres nyrestaureret i en særophængning med et udvalg af samlingsværker fra H.C. Andersens elskede Italien.
Takket være en generøs donation fra Beckett-Fonden, der også har finansieret en restaurering og rensning af værket, er det lykkedes Nivaagaards Malerisamling at erhverve Carl Blochs Portræt af H.C. Andersen fra 1869, som regnes for et af de bedste portrætter af den verdensberømte forfatter.
Museet har siden 1. februar 2019 haft kunstværket i deponering fra en schweizisk privatsamler, som pga. et eksportforbud ikke måtte føre det ud af landet og i godt 20 år opbevarede det i en bankboks. Ejeren henvendte sig dengang til Nivaagaards Malerisamling med ønsket om at udlåne værket til museet for en længere periode, hvor det kunne komme publikum til gode i samlingen, der tæller betydelige danske kunstværker fra 1800-tallet. I 2024 har ejeren ønsket at sælge, og takket være fondsdonationen til Nivaagaards Malerisamling har Blochs portræt af vennen H.C. Andersen nu hjemme på et dansk kunstmuseum.
Publikum kan opleve det nyrestaurerede og rensede værk i en særophængning frem til den 5. januar med udvalgte samlingsværker fra H.C. Andersens elskede Italien.
Andersens egne ord om portrættet
Portrættet blev i sin tid malet til vekselerer Martin R. Henriques og hustru Therese, der var gode venner af H.C. Andersen (1805-1875). I et brev til Henriques dateret 'Kjobenhavn, den 29. mai 1869' skrev H.C. Andersen med slet skjult højtidelighed: Det glaeder mig, at mit Portraet af Bloch kommer i Deres hjem, gid det ma blive i Familien og voxe i Vaerd, nar jeg er borte – det vil sige borte fra Jorden, og han som malede det er blevet gammel og graa.
I H.C. Andersens dagbog fra maj 1869 findes beskrivelser af maleseancerne med Carl Bloch. Her er digteren som altid noget utilfreds med sin fremtoning og døjer med helbredsmæssigt ubehag:
Tirsdag 25. Snurren i Blodet, mat og skjørhovedet; Veiret er ellers smukt, Solskin. Hver Dag pakker jeg lidt. / Siddet sidste gang for Bloch, men Portrættet er ikke som jeg ønskede det rette Udtryk, Haaret er også gjort mere graat, og så har han malet en Fedt-Plet på min Kjole. Der kom Fru Drevsen, Astrid og Louise Collin at se paa det. (...)
H.C. Andersen og Johannes Hage
Det ville givet have glædet Malerisamlingens gundlægger Johannes Hage at se Carl Blochs maleri af H.C. Andersen indgå i museets samling. Johannes Hage oplevede som barn digteren læse sine eventyr højt i familien Hages hjem på Christianshavn, og Andersen omtaler i et af sine breve fra Paris i positive vendinger et møde med den unge Johannes Hage.
Portræt af H.C. Andersen var første gang udstillet på Charlottenborg i 1869 og flere gange siden, bl.a. på SMKs store Carl Bloch udstilling i 2023. I den knap 20-årige periode, hvor værket blev opbevaret i en bankboks, så det dog kun lyset en enkelt gang, da det var udstillet på Frederiksborg Slot i 2005 i forbindelse med 200-året for H.C. Andersen.
En lykkelig slutning
Historien bag den skæbne, der kom til at undergå portrættet kunne nok have inspireret digteren selv. Tilbage i 1998 blev Carl Blochs Portræt af H.C. Andersen købt på auktion i Danmark af en privatsamler i Schweiz, men fik efterfølgende nedlagt eksportforbud, da Kulturværdiudvalget anså værket for at være for nationalt værdifuldt til, at det kunne forlade landet. Ejeren ønskede ikke at afhænde værket, men valgte at opbevare det, i lighed med andre værker, i en bankboks i København. Flere gange forsøgte Kulturværdiudvalget at etablere et køb af værkerne, men sagen var gået i hårknude, og da banken i 2019 ikke længere ville have kunst i bankbokse, blev nogle af ejerens værker ved den lejlighed solgt og købt af SMK.
Portrættet af H.C. Andersen ville ejeren dog på det tidspunkt ikke sælge, og på Nivaagaards Malerisamling har man været glade for at kunne vise det i en deponering, så danske og udenlandske gæster igen har fået mulighed for at opleve det betydningsfulde maleri.
Værket hører, som eksportforbuddet har understreget, hjemme på et dansk kunstmuseum, og erhvervelsen er en lykkelig afslutning på en langtrukken sag.
Billeder
Om Nivaagaards Malerisamling:
Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog
Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
Historisk nyudgivelse om museets hollandske og flamske samling21.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 28. november 2024 udgives det første store katalog over Nivaagaards Malerisamlings hollandske og flamske samling Dutch and Flemish Painting at The Nivaagaard Collection. Det rigt illustrerede katalog bringer fornyet opmærksomhed til den betydningsfulde danske samling af 57 hollandske og flamske malerier. For første gang i over et århundrede er denne samling blevet grundigt undersøgt, hvilket har resulteret i nye indsigter og opdagelser på baggrund af kunsthistorisk og teknisk forskning. Nivaagaards Malerisamling inviterer på udgivelsesdagen til et gratis foredrag med forskerne Jørgen Wadum og Angela Jager, der præsenterer highlights fra bogen og de tre års forskning, der ligger til grund for den historiske udgivelse.
Friedrichs farver på Nivaagaards Malerisamling13.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
FOREDRAG: Lilian Munk Rösing har høstet flotte anmeldelser for sin seneste udgivelse Friedrichs farver, der kaster et nyt blik på romantikkens store landskabsmaler Caspar David Friedrich. 2024 markerer 250-året for hans fødsel, og tirsdag 19. november besøger Lilian Munk Rösing Nivaagaards Malerisamling og fortæller om Friedrichs liv og fascinationen af farverne og billedrummet i hans malerier.
Syng dig grøn!24.10.2024 09:56:41 CEST | Pressemeddelelse
Kan fællessang være bæredygtig og spille en rolle for en grønnere fremtid? Ifølge sociolog, sangskriver og fællessangsaktivist Anette Prehn: JA! Nivaagaards Malerisamling inviterer til fællessangsforedrag og fællesspisning med en grøn agenda.
Efterårsferie og Halloween på Malerisamlingen7.10.2024 11:42:33 CEST | Pressemeddelelse
Efterårsferien er på Nivaagaards Malerisamling byder på spændende historier på museet, i Michael Kviums nyåbnede WETLAND, og på Nivaagaard Teglværks Ringovn med masser af kreativitet og samvær for hele familien. Ugen efter fejrer Malerisamlingen sin traditionsrige og stemningsfulde Halloween lørdag 26. oktober med græskarlygteværksted, 'Nat på museet' og danseforestillingen 'Alice i eventyrland' - gratis deltagelse for børn og voksne.
Pressevisning: WETLAND - Michael Kvium23.9.2024 10:28:55 CEST | Presseinvitation
Fredag 4. oktober kl. 11 Direktør ved Nivaagaards Malerisamling, Andrea Rygg Karberg, byder velkommen. Michael Kvium fortæller om WETLAND Mulighed for fotografering og interviews Kviums velkendte humor blander sig med truende undertoner af fare i hans nyeste skildringer af natur, mennesker, tro og køn. Udstillingen er skabt til Nivaagaards Malerisamling i en totalinstallation, der præsenterer helt nye værker og gensyn med en enkelt installation i et både rørende og foruroligende WETLAND. Michael Kvium er en teknisk fænomenal maler og en følsom seismograf over for verdens gang og menneskets dårskab. Han overrasker og chokerer til stadighed, men fastholder til hver en tid, at virkeligheden er langt værre end noget billede. Kvium har med WETLAND næret sin skabertrang ved synet af vådt land, indtrængende vandmasser over vores kyster og bjerge af affald. Hverdagsmennesker, som lukker øjnene for alle trusler. Uopnåelige kvinder og ensomme knægte. Silende tårer og spredt fugleflugt. Som en re
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum