Tør vi være modige nok til at lave lovmaskinen om i stedet for kun at nøjes med at banke rust af?
I et nyt notat fra Tænketanken Prospekt, præsenterer ph.d. og adjungeret rådgiver Morten Jarlbæk Pedersen en analyse af den danske lovmaskine og påpeger de strukturelle udfordringer, fejl og mangler i den danske lovgivningsproces. Konklusionen er, at i stedet for blot at foretage småreparationer, burde vi måske skrotte den nuværende lovmaskine til fordel for en helt ny, der kan sikre en mere gennemtænkt og effektiv lovgivningsproces.
I notatet "Den blinde vinkel eller: Hvordan man overser en masse, når man laver nye regler?” undersøger ph.d. og adjungeret rådgiver i Prospekt, Morten Jarlbæk Pedersen lovmaskinens tre tandhjul: konsekvensvurdering af nye lovforslag, arbejdet med høringssvar og evaluering af regler. Disse processer er essentielle for at sikre, at vores lovgivning er grundig, gennemsigtig og stabil, men ifølge notatet skurrer de nuværende metoder, hvilket underminerer vores demokrati og påvirker hverdagen for almindelige borgere.
"Demokrati er en bøvlet og langsommelig affære, men det er netop derfor, vi accepterer det. Vi forventer, at lovene bliver vedtaget på et gennemsigtigt og velovervejet grundlag. Desværre viser det sig, at vi i Danmark i dag ikke har et tilstrækkeligt system til konsekvensvurdering, høringer og evalueringer. Det er altafgørende, at vi bygger et system op, hvor konsekvenserne af lovgivning ikke bare bliver overset, men også bliver håndteret grundigt," siger Morten Jarlbæk Pedersen.
Notatet påpeger, at det danske system for konsekvensvurdering ofte tilpasses politiske mål i stedet for at være nøgternt og objektivt. Høringsprocesserne fungerer sjældent som de skal, og opleves ofte som en ren formalitet uden reelle konsekvenser for det endelige resultat. Desuden er systemet for evaluering af eksisterende regler uorganiseret og mangelfuldt, hvilket fører til mangel på både gennemsigtighed og ansvarlighed.
Jarlbæk konkluderer i notatet, at i stedet for at banke rust af den gamle lovmaskine, bør man overveje at skabe en ny uafhængig instans, der kan varetage kvaliteten og konsekvensvurderingerne af lovforslag samt sørge for ordentlige og effektive høringer og evalueringer.
"Det kan virke som en teknisk diskussion. Men det handler om at sikre et velfungerende demokrati og en bedre hverdag for borgerne. Hvis vi vil have en mere gennemsigtig og effektiv lovgivningsproces, må vi tørre støvet af og kigge på at bygge en ny, robust model for det danske lovgivningssystem," afslutter Morten Jarlbæk Pedersen
Morten Jarlbæk Pedersen har skrevet ph.d.-afhandling om lovgivningsprocesser og lovkvalitet med særligt fokus på EU og står desuden i spidsen for Tænketanken Prospekts projekt ”Den defekte lovmaskine”.
Gennem en række arrangementer, artikler og podcasts vil Prospekt belyse omfanget og betydningen af, samt baggrunden for den store europæiske afkobling og pege på muligheder for en fornyelse af det europæiske projekt på et mere realistisk grundlag.
Kontakter
Morten Jarlbæk PedersenAdjungeret rådgiver
Tlf:23809033jarlbaek.pedersen@gmail.comChristian Egander SkovKonsulent & Programleder for Medborgerskab og samfundspolitik
Tlf:28844490ces@taenketankenprospekt.dkTine ObelPresse- og kommunikationschef
Tlf:28294630to@taenketankenprospekt.dkOm Tænketanken Prospekt
Prospekt er Danmarks nye værdipolitiske tænketank. Med udgangspunkt i den kristne-humanistiske kulturtradition arbejder vi for at styrke forudsætningerne for det gode samfund og den ansvarlige borger.
Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt
Minister og religiøse ledere diskuterer friheden til at tro: Hvordan balancerer vi mellem religionsfrihed og offentlig orden?2.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Parallelsamfund, kønsopdeling i svømmehaller og stigende antisemitisme sætter fokus på balancen mellem trosfrihed og samfundets krav om orden. Med en kommende revision af trossamfundsloven i 2024-2025 er debatten mere aktuel end nogensinde. Det kræver samtale, dialog, forståelse og åbenhed.
Nyt notat fra Tænketanken Prospekt: Håb bør erstatte frygt i klimaretorikken for at fremme handling14.11.2024 07:50:30 CET | Pressemeddelelse
COP24 er i fuld gang i Baku, mens danske politikere kæmper om vælgernes gunst med ambitiøse klimasikringsudspil. Selvom intentionerne er gode, er sproget præget af mørke og dystopi. I et nyt notat fra Tænketanken Prospekt, skrevet af projektkonsulent Tinna Stengaard, undersøges den afgørende sammenhæng mellem retorik, håb og handling i klimadebatten. Hvad betyder sproget for den ønskede handling – skaber det motivation, eller fjerner det håbet?
Tænketanken Prospekt: Det er tid til at tage den familiepolitiske samtale alvorligt.7.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Familien og familiepolitikken er tilbage på den politiske dagsorden. Men er det nok i en tid, hvor familierne er presset og har travlt? Tænketanken Prospekt tager derfor initiativ til at revitalisere samtalen om familiepolitikken og understreger dermed vigtigheden af at handle nu og skabe gode rammer, der imødekommer de forskellige behov, som familierne har.
Ny udgave af "Pædagogikkens to verdener" lander midt i tidens dannelsesdebat21.10.2024 11:07:19 CEST | Pressemeddelelse
Den nye udgave af "Pædagogikkens to verdener" skrevet af Thomas Aastrup Rømer, seniorrådgiver ved Tænketanken Prospekt, udgives i en tid, hvor uddannelsesdebatten igen er godt i gang. Netop ved at stille kritiske spørgsmål ved de grundlæggende værdier i uddannelsespolitikken, og set i lyset af regeringens reformudspil for ungdomsuddannelserne, bliver den reviderede bog yderst relevant, og gør Thomas Aastrup Rømer til en vigtig stemme i samtalen om fremtidens uddannelser.
Dannelsen står ved en skæbnesvanger skillevej30.9.2024 11:45:01 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelsesreformernes higen efter højere effektivitet er sket på bekostning af dannelse. Det betyder ganske enkelt, at det, der en gang var helt centralt for vores uddannelsessystem, nu er en mangelvare. I sit nyeste notat fra Tænketanken Prospekt peger seniorrådgiver Thomas Aastrup Rømer derfor på nødvendigheden af at genopdage de helt grundlæggende elementer: dyden, friheden og kritikken.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum