WWF Verdensnaturfonden

Ny rødliste-vurdering: Nu er pindsvinet ’nær truet’

Del

IUCN’s rødliste opjusterer pindsvinets status til ’nær truet’ i en ny vurdering, der offentliggøres i dag. Arten mangler levesteder, fordi naturen har alt for trange kår, lyder det fra pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden.

Pindsvinet er i tilbagegang og ændrer nu status på den internationale rødliste.
Pindsvinet er i tilbagegang og ændrer nu status på den internationale rødliste. Heidi Juhl Pedersen

Der bliver færre og færre pindsvin i naturen. Det fører nu til, at dyret ændrer status på den internationale rødliste over truede arter. Fra at være klassificeret som livskraftig bliver pindsvinet nu vurderet til ’nær truet’.

Det er IUCN, der står bag den internationale rødliste, og som i dag offentliggør en ny vurdering af det europæiske pindsvin. Det europæiske pindsvin lever i det mest af Vesteuropa, herunder også i Danmark.

Den danske pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen, også kendt som Dr. Pindsvin, har sammen med sin forskerkollega Abigail Gazzard leveret den rapport, som ligger til baggrund for pindsvinets opdaterede bevaringsstatus.

”Det er utrolig trist, at pindsvinet går tilbage. Desværre er det ikke en overraskelse, for pindsvinet har trange kår, når de tvinges til at bo så tæt med os mennesker. Blandt andet viser vores forskning, at 9 ud af 10 danske pindsvin havde pesticider i leveren,” siger Sophie Lund Rasmussen.

Pindsvinets tilbagegang skyldes særligt mangel på levesteder, fordi landbrug og boligkvarter overtager store dele af de områder, der før var natur. I dag lever pindsvinet derfor tæt på mennesker, men det er ikke optimalt for et vildt dyr, der blandt andet bliver kørt over i trafikken, skambides af hunde og kommer til skade i haveredskaber som robotplæneklippere.

Danmark tæller pindsvin

IUCN’s nye vurdering af det europæiske pindsvin gælder på tværs af alle de lande, hvor arten lever. Derfor kan der være stor variation i, hvor truet pindsvinet er fra land til land. I Danmark ved vi ikke ret meget om vores pindsvinebestand, men det har i årevis været Sophie Lund Rasmussens stærke formodning, at pindsvinet også er i tilbagegang herhjemme.

Sammen med WWF Verdensnaturfonden står forskeren derfor bag citizen science-projektet ’Danmarks Pindsvin’, der hvert år opfordrer danskerne til at tælle pindsvin i deres haver og nærområde. Projektet har til formål at tilvejebringe viden om pindsvinets udbredelse i hele landet, og titusindvis af danskere har årligt registreret pindsvin i forbindelse med den årlige tælling.

”Pindsvinet er den måske mest folkekære art, vi har i naturen. At selv en så tilpasningsdygtig art som pindsvinet er i tilbagegang i Europa, kan forhåbentlig være et wakeup-call til os alle sammen om, hvor skidt det står til for naturen,” siger Line Gylling, der er biolog og chef for dansk natur i WWF Verdensnaturfonden.

Hun peger på, at EU i år har vedtaget den meget omtalte naturgenopretningslov, der skal sikre mere beskyttet natur i hele unionen, hvilket blandt andet vil komme arter som pindsvinet til gavn. 

Om Danmarks Pindsvin

Siden 2023 har WWF Verdensnaturfonden stået en årlig optælling af pindsvin sammen med pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen. Der er talt mere end 25.000 pindsvin af titusindvis af danskere. 

Næste tælling af Danmarks pindsvin finder sted næste år 9. august.

'Danmarks Pindsvin' har til formål at indsamle data om den danske pindsvinebestand. Læs mere her

Projektet er støttet af Nordea Fonden.

Om Sophie Lund Rasmussen

Sophie Lund Rasmussen (også kendt som Dr. Pindsvin) er uddannet biolog fra Københavns Universitet med speciale i naturbevarelse og dyreadfærd. Siden 2011 har hendes forskningsaktiviteter været fokuseret omkring pindsvin. Fra 2016 til 2019 lavede hun danmarkshistoriens første ph.d.-afhandling om pindsvin, på Syddansk Universitet og Naturama med forskningsprojektet 'Det Danske Pindsvineprojekt', som hun stadig leder.

Sophie Lund Rasmussen er i dag forsker ved Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU) på Oxford Universitet og gæsteforsker på Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet. 

Kontakter

Billeder

Pindsvinet er i tilbagegang og ændrer nu status på den internationale rødliste.
Pindsvinet er i tilbagegang og ændrer nu status på den internationale rødliste.
Heidi Juhl Pedersen
Download

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye