Turbine Forlaget A/S

Commando-raids fra Anden Verdenskrig sættes i kontekst

Del

Der er altid to sider af en sag. Derfor giver Martin A. Husted spalteplads til både angriberen og forsvareren i fagbogen Den som vover – historien om to specialoperationer i Anden Verdenskrig.

Forsiden af bogen "Den som vover" med billeder fra Anden Verdenskrig.
Forsiden til "Den som vover" er designet af Ole Steen Pedersen, der også har lavet de mange kort, der findes inde i bogen.

Tyskernes erobring af det på papiret uindtagelige belgiske fort Eben Emael den 10. maj 1940 og den engelske ødelæggelse af den strategisk vigtige flådebase Saint-Nazaire ved atlanterhavskysten den 28. marts 1942 er både velkendte og velbeskrevet i historiebøgerne, men Martin Ammitsbøll Husted mener alligevel, at der er vigtige perspektiver, der ofte bliver glemt.

”De fleste er mest interesseret i selve dramaet under aktionerne og afsætter ret begrænset plads til beskrivelsen af operationernes historiske sammenhæng. Konsekvensen bliver, at man får stor viden om selve hændelsesforløbet under dramaerne, men efterlades med mindre forståelse for den militærhistoriske kontekst. Jeg har tilstræbt af finde en balance mellem disse to hensyn. Konkret betyder det, at den historiske kontekst og baggrund for specialoperationerne får en del plads. Men det sker ikke på bekostning af interessen for selve hændelsesforløbet under operationerne.

Historien om de to specialoperationer er også først fuldstændige, når begge parter i kampen kommer nogenlunde til orde. Derfor har jeg bygget bogen op, så både »angriberens« og »forsvarerens« dispositioner beskrives og giver et indblik i, hvordan det så ud på begge sider,” forklarer Martin. 

Fortet Eben Emael skulle erobres, hvis Nazitysklands vestoffensiv skulle lykkes. Med bare 60 faldskærmssoldater erobrede tyskerne Belgiens stærkeste fæstning i ly af natten med brug af svævefly. Aktionen banede vejen, som kun få uger senere førte til Belgiens, Hollands og Frankrigs fatale kollaps samt den britiske hærs paniske evakuering fra Dunkerque.

Ved den britiske Operation Chariot stod kommandosoldaterne overfor 5000 kampklare tyske soldater. Formålet var at uskadeliggøre flådebasen og tørdokken, der som den eneste var stor nok til at reparere slagskibet Tirpitz. Midlet var med list at bugsere en enorm sprængladning på 4,5 tons ind i havnen og udløse bomben med planlagt forsinkelse. Af de 600 britiske elitesoldater vendte kun 234 i live tilbage til England.

Ud over at sætte de to militæraktioner ind i en større historisk kontekst byder Den som vover på et væld af gode, informative kort og illustrationer samt samtidige fotos.

Martin Ammitsbøll Husted (f. 1981) er cand.mag. i både historie, samfundsfag og filosofi og ansat som lektor på Risskov Gymnasium. Han skriver løbende til Politica, Militært Tidsskrift, Ræson, Udenrigs og Altinget. Og derudover er han foredragsholder og forfatter.

Fakta om bogen:

Titel: Den som vover
Forfatter: Martin A. Husted
Forlag: Turbine
ISBN: 9788743600749
Sidetal: 230
Vejl. pris: 299,95 kr.
Udgivelsesdato: 28. oktober 2024

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Forsiden af bogen "Den som vover" med billeder fra Anden Verdenskrig.
Forsiden til "Den som vover" er designet af Ole Steen Pedersen, der også har lavet de mange kort, der findes inde i bogen.
Download

Links

Om Turbine Forlaget

Forlaget Turbine blev grundlagt i 2004.

Vores profil er bred, og grundtanken er, at vi ikke lader os begrænse af hverken genre, stil eller format – vores fokus er kvaliteten i den enkelte udgivelse.

Følg pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

100 års dansk keramik samlet i flot værk18.11.2024 08:57:00 CET | Pressemeddelelse

Dansk keramik har gennem de sidste 100 år indtaget en helt særlig plads inden for kunst og design, nationalt og internationalt. I 100 års dansk keramik giver Carsten Bagge Laustsen en samlet fremstilling af den moderne danske keramiske tradition. Fra modernismens frembrud med Thorvald Bindesbøll og den tidlige kunstkeramik, over 1920’ernes og 1930’ernes stentøjsrevolution på Den Kongelige Porcelænsfabrik, enkeltværkstederne og studiekeramikken fra 1950’erne og endelig frem til den nye og mere eksperimenterende, skulpturelle keramik.

Skibsværfternes historie i ord og billeder7.11.2024 11:07:48 CET | Pressemeddelelse

Danmark har spillet en stor rolle i forhold til den globale handelsflåde. Det første oceangående skib med dieselmotor blev i 1912 lavet på værftet B&W på Refshaleøen i København, og Emma Mærsk var ved søsætningen i 2006 fra Lindøværftet verdens største containerskib. I Skibsværfternes historie beskriver Lars K. Christensen den hverdag og de mange forskellige arbejdsopgaver, som mange tusinde mænd og kvinder har haft rundt om på de danske stålskibsværfter.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye