Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

Jul på Frilandsmuseet: juleidyl, drillenisser og kåljuletræer

Del

Intet emmer af nostalgi og hygge som julen. Og vi skruer også helt op for den klassiske juleidyl, når vi holder jul på Frilandsmuseet. Alle weekender i december vil I kunne opleve jul som i gamle dage fyldt med julemad, julepynt, julenisser og juleteater. Som noget helt nyt har vi også åbent i juledagene. Så har I brug for ekstra julestemning eller en gåtur mellem julefrokosterne, ligger vi inde lange strækninger og alt hvad jeres julehjerter kan begære. 

Vores smukke herregård trylles om til et levende julelandskab, når vi holder jul på Frilandsmuseet
Vores smukke herregård trylles om til et levende julelandskab, når vi holder jul på Frilandsmuseet

Der er levende lys i vindueskarmene. Pyntet glimter på det stedsegrønne træ i stuen. Der dufter af kager, mad og et travlt køkken. I kan høre summende stemmer og forventningsfulde børnefødder, der løber igennem stuerne. Ilden knitrer i kakkelovnen. Vent, var det lyden af bjældeklang i det fjerne? 

Intet er mere nostalgisk end julen. Og når I ser den for jeres indre blik, er der stor chance for, at det er en gammeldags jul, I ser. Som den ser ud i Peters Jul, som den ser ud, når den så tit er blevet portrætteret i litteraturen og i kunsten: Typisk gammeldags. Har vi ikke ret? 

Det er i hvert fald lige præcis den jul, I kan opleve på Frilandsmuseet alle weekender i december og i juledagene fra 23. - 26. december. Vi gentager nemlig succesen fra sidste år og tryller vores smukke herregård om til et levende julelandskab med professionelle skuespillere, der vil iscenesætte En herregårdsjul. En jul, som den var i starten af 1900-tallet. 

En herregårdsjul på Frilandsmuseet er som at træde ind i en klassisk og idyllisk forestilling om julen. I stuerne kan I følge med i herregårdsfamiliens juleforberedelser, høre fader spille på klaveret, mærke børnenes forventningsglæde og se den gamle julepynt hænge fra træet. I køkkenet kan I komme tæt på de mange forberedelser, som tjenestefolkene havde travlt med ved brændekomfuret og i bryggerset med julekager og julegås,” siger Anja Jørgensen, der er museumsinspektør på Frilandsmuseet.

En kålplante kan også være juletræ

Overalt på museet vil der være juleaktiviteter for hele familien. Madboder vil lange bl.a. æbleskiver, risengrød, varm kakao og flæskestegsandwichs over disken - med kød fra museets egne julegrise. I børneværkstederne kan I lave juleengle og farve julelys. Og så har vi, som I måske allerede ved, en sur gårdmand, der ikke tror på nisser. Ham kan I høre mere om, når vi traditionen tro - og på 23. år - opfører det gode gamle juleteater om drillenissen. Udvalgte gårde rundt omkring på museet vil også være pyntet smukt op efter alle julekunstens regler.

“Jul på Frilandsmuseet er også en fortælling om, hvordan den idylliske og nostalgiske jul, som vi tænker den i dag, er en sammensætning af forskellige traditioner fra nær og fjern. Julen har nemlig ikke altid set ud, som den gør i dag,” siger Anja Jørgensen. 

Går I f.eks. en tur ned til møllergården fra Ellested eller huset fra Dannemare, vil I kunne opleve en helt anden slags jul. Indtil slutningen af 1800-tallet bestod julens pynt af, at man gjorde julerent, lagde hvide due på bordene og tændte levende lys. I alle de hjem som havde mulighed for det, spiste man masser af mad og julegrisen blev slagtet. Tjenestefolkenes løn var julemad som store julebrød, æbleskiver, flæsk og lys som de tog med hjem til deres familie, når de var færdige med at fejre jul på gården, hvor de tjente. Der var mange tiggere på vejene i juledagene, og på gårdene var der lavet rigeligt, så man kunne vise barmhjertighed og gå julen i møde med god samvittighed. 

“På den måde handlede julen dengang mere om fællesskabet og ikke kun egen familie. Men mest af alt handlede julen om at spise, drikke, passe kirkegangen og gå på julevisit – de unges julestuer og fester, som er en forløber for vores julefrokoster, gik vildt for sig med ‘julelege’. På landet blev juletræet først udbredt i slutningen af 1800-tallet, og i begyndelsen var det ikke alle, der havde råd. I stedet pyntede man måske en kålplante eller nogle grene, der stod i en krukke på gulvet. Julegaver til børn blev løbet i gang af industrialiseringen og siden er det kun gået én vej: opad i antal og pris. Julen, som vi kender den i dag, er altså en smeltedigel af traditioner fra forskellige lande, trosretninger og historiske perioder og et godt eksempel på, hvordan traditioner og højtider op gennem tiden altid har ændret sig og blevet påvirket af verden omkring os,” siger Anja Jørgensen. 

Den udvikling kan I også opleve, når I bevæger jer rundt på museet med en kop varm kakao. Måske I kan suge lidt inspiration til jer - måske skal I også bare have en smuk gren i en vase på gulvet i stedet for et helt træ? I kan også hoppe med på en af vores juleomvisning, der vil tage jer med på en julerejse tilbage i tiden.

Mens vi venter

Siden 2001 har vi hvert år opsat det populære juleteater om drillenissen. Teateret er baseret på folkesagn og folkeminder, der blev indsamlet af Evald Tang Kristensen i slutningen af 1800-tallet - så det hele er ganske sandt! Hver weekend kan I opleve den sure gårdmand og hans kamp mod den drilske nisse. Hvor drilsk julenissen var, kan I opleve, når vi stimler sammen for at se juleteater på Lundagergården. 

Udover vores juleweekender, holder vi også åbent om aftenen den 13. december, hvor I vil kunne se Lucia-optog og gårdene smukt oplyst i mørket. Og som noget helt nyt har vi på Frilandsmuseet også valgt at holde åbent i juledagene fra den 23. til 26. december mellem kl. 10-14. 

“Vi er utrolig glade for, at vi har mulighed for at holde åbent på Frilandsmuseet i juledagene. Julen er en populær tid på museet, og den udvidede juleåbningstid gør, at endnu flere gæster kan opleve julen, som vi fejrer den. Ventetiden kan også være rigtig lang i julen. Særligt for de små størrelser. Juledagene på Frilandsmuseet er derfor en oplagt mulighed for at bruge ventetiden sammen og helt uden skærme. Børnene kan få et ekstra skud julestemning, udfolde deres kreativitet og hele familien kan få et par kilometer i benene, når der traves mellem de pyntede gårde. Jul på Frilandsmuseet lægger også op til, at vores besøgende kan tale om, hvad julen var engang, og hvordan den ser ud i dag - og ikke mindst, hvor forskellig den kan være alt afhængig af, hvor du kommer fra, og hvornår du er født. At reflektere over hvad der har formet os og sætte pris på det, vi har i dag, det handler julen på Frilandsmuseet også om,“ siger Henriette Dudek Povlsen, der er vicedirektør for Museer og Slotte på Nationalmuseet og museumschef for Frilandsmuseet.

Hvad: Jul på Frilandsmuseet
Hvornår: Alle weekender fra den 30. nov - 22. dec. kl. 10-16. Aftenjul den 13. dec fra kl. 14-19 + juledagene fra den 23. dec - 26. dec kl. 10-14. 

Hvor: Frilandsmuseet, Kongevejen 100 2800 Kgs. Lyngby

Se programmet for de forskellige dage her: https://natmus.dk/museer-og-slotte/frilandsmuseet/det-sker/jul-paa-frilandsmuseet/

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Julebageriet er igang hele december
Julebageriet er igang hele december
Download
Der vil være fyldt med juleaktiviteter for hele familien
Der vil være fyldt med juleaktiviteter for hele familien
Download
Besøg køkkenet på Herregården, hvor der er travlt op til jul
Besøg køkkenet på Herregården, hvor der er travlt op til jul
Download
Syng med på julesamler i stuen på herregården
Syng med på julesamler i stuen på herregården
Download
Få godter til ganen i en af vores madboder
Få godter til ganen i en af vores madboder
Download
Besøg de mange smukt pyntede gårde på museet
Besøg de mange smukt pyntede gårde på museet
Download
Teaterrstykket Drillenissen, der spilles igen i går, er baseret på folksagn - så det er skam sandt det hele!
Teaterrstykket Drillenissen, der spilles igen i går, er baseret på folksagn - så det er skam sandt det hele!
Download
Kåljuletræet med sin pynt
Kåljuletræet med sin pynt
Download

Om Frilandsmuseet

Frilandsmuseet er et af verdens største og ældste frilandsmuseer med mere end 100 bygninger fra hele landet

Følg pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

Smag på historien på Høstmarked på Frilandsmuseet10.9.2024 13:33:53 CEST | Pressemeddelelse

Der vil blive mostet, plukket, smagt, urtet og nørdet, når Frilandsmuseet holder Høstmarked i et helt nyt samarbejde med Grønt Marked den 28. - 29. september. I gamle dage var høstgildet årets klimaks og det er med den festenergi, vi har arrangeret en høstweekend for hele familien. Smag dig glad i sæsonens bedste råvarer. Slip børnene fri i halmballerne. Køb og lær om de gode gamle frøsorter og få tips til din egen bæredygtige have.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye