Elektronisk næse skal afsløre sygdomme med ét enkelt pust
Ny forsknings fra Syddansk Universitet i Sønderborg kan ændre måden, vi diagnosticerer sygdomme på. Forskerne er i gang med at udvikle en elektronisk næse, der kan identificere sygdomme som diabetes og COVID-19 på blot få sekunder gennem simpel åndedrætsanalyse.
Du har sikkert oplevet, at du kan få dårlig ånde, når du har ondt i halsen, men faktisk kan luften, du udånder, afsløre langt mere end det.
- Det er muligt at identificere specifikke biomarkører i udåndingsluften. Vi har brugt den viden til at udvikle en elektronisk næse, der kan afsløre f.eks. diabetes eller COVID-19 med ét enkelt pust i et apparat. Apparatet fungerer ligesom det alkoholmeter, politiet bruger til at fange spritbilister.
Sådan lyder det fra lektor ved NanoSyd på SDU, Roana de Oliveira Hansen. Hun har sammen med forskningskollegaer og studerende fra SDU udgivet en videnskabelig artikel med titlen ”Breath Biomarkers as Disease Indicators: Sensing Techniques Approach for Detecting Breath Gas and COVID-19.”
Teknologiens anvendelsesmuligheder
Den elektroniske næse analyserer flygtige organiske forbindelser (VOC'er) i udåndingsluften. Hver sygdom efterlader nemlig en unik kemisk profil i form af disse forbindelser.
For eksempel vil enheden kunne detektere forhøjede niveauer af acetone, som er forbundet med diabetes, eller identificere acetaldehyd og acetone, der stiger ved COVID-19-infektioner.
- En af de store fordele ved teknologien, er, at den er lynhurtig, og den kan bruges til en lang række sygdomme. Det handler blot om at kortlægge biomarkørerne og koble dem sammen med de sygdomme, de afslører, forklarer Roana de Oliveira Hansen.
Fremtidige pandemier og kræftdiagnostik
Under COVID-19-pandemien blev behovet for hurtige og effektive testmetoder tydeligt. Den elektroniske næse tilbyder en lynhurtig og testmetode, der kan forbedre screeningsprocessen.
- Du kan f.eks. forstille dig, at du lige skal puste i apparatet, før du skal ind i en lufthavn eller et andet sted, hvor der er mange mennesker samlet. Det kunne også være koncerter eller fodboldkampe, siger Roana de Oliveira Hansen.
Forskerne ser også et potentiale i at udvide teknologiens kapacitet til at inkludere tidlig detektion af kræft.
- Visse kræftformer, såsom lungekræft, udsender specifikke kemikalier i åndedrættet," uddyber SDU-forskeren.
Næste skridt
Det næste skridt er at gøre teknologien mere præcis, tilgængelig og økonomisk overkommelig for sundhedssektoren at tage i brug.
Vi arbejder på at gøre enheden bedre til at analyserer de komplekse kemiske forbindelser i udåndingsluften, og samtidig gør det mindre og reducere omkostningerne, så den kan implementeres i klinikker, hospitaler og endda i hjemmet, siger Roana de Oliveira Hansen.
- Måske kunne apparatet blive lige så almindeligt at have derhjemme som et termometer engang ude i fremtiden.
Kontakter
Sune HolstSDU
Tlf:+4531316282Tlf:31316282suneholst@tek.sdu.dkFølg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Snart kan flyvende værktøjskasse vedligeholde danske elledninger19.12.2024 09:13:25 CET | Pressemeddelelse
Med den grønne omstilling er der behov for et toptunet elnet. I et nyt projekt på Syddansk Universitet vil forskere og en række virksomheder udvikle IoT-sensor- og robotsystemer, der kan gøre vedligehold af højspændingsledninger nemmere, billigere og grønnere.
Dansk diabetesmedicin øger risikoen for svært invaliderende øjensygdom16.12.2024 08:24:11 CET | Pressemeddelelse
To uafhængige studier fra Syddansk Universitet (SDU) viser, at patienter med type 2 diabetes, som er i behandling med lægemidlet Ozempic, har øget risiko for at udvikle skader på øjets synsnerve, som kan medføre svært og varigt synstab. Begge studier tager udgangspunkt i danske registre og er de største i verden.
Britt Borregaard udnævnt til professor i hjertesygdomme med særligt fokus på forskning i helbredstilstand efter hjertesygdom13.12.2024 09:03:58 CET | Pressemeddelelse
Britt Borregaard, sygeplejerske, ph.d., er ny professor i hjertesygdomme ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og ved Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH). Professoratet har særligt fokus på Cardiac Health Outcomes Research.
Gode nyheder: Størstedelen af børn og unge synes, det er nemt at sortere plastikaffald10.12.2024 09:58:20 CET | Pressemeddelelse
Resultater fra dette års Masseeksperiment viser, at kun 13 procent af de adspurgte børn og unge finder det svært at affaldssortere plastik.
Stor støtte og efterspørgsel fra erhvervslivet til ny kandidatuddannelse i Sønderborg6.12.2024 11:26:13 CET | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet har fået grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at uddanne erhvervsøkonomer inden for Global Supply Chain Management på SDU’s campus i Sønderborg, og bag godkendelsen er der støtte og efterspørgsel fra internationalt forankrede virksomheder beliggende i lokalområdet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum